Mannen en besluitvorming

Keuze over een ongewenste zwangerschap

Een vrouw is degene die uiteindelijk een besluit zal nemen over de zwangerschap. Dat kan voor mannen moeilijk zijn.
Een man komt in een situatie waarin hij de controle verliest over zijn eigen leven. Het is de vrouw die gaat beslissen of hij wel of geen vader wordt.
Dat kan vragen opleveren:
  • Wat doet het controleverlies en de eventuele machteloosheid daarover met hem?
  • Wat vindt hij van de zwangerschap?
  • Heeft hij (nu) een kinderwens?
  • Wat verwacht hij van vader worden? Met name voor jongens blijkt dat het thema ‘klaar zijn voor het vaderschap’ belangrijk is. Wat is daar voor nodig?
  • Wil hij (beslist) geen kind?
Het zou kunnen dat het besluit voor jullie ook andere dingen in beweging zet. Onopgeloste onderliggende problemen worden zichtbaar. Bijvoorbeeld problemen in de relatie, of onverwerkte (eerdere) seksueel geweld-ervaringen, of het verlies van een dierbare.
 

Online keuze-oefeningen voor mannen

Onze online omgeving 'Zwanger, wat nu?' is uitgebreidt met een speciaal gedeelte voor mannen. Aan de hand van oefeningen, stellingen en vragen kun je je gedachten ordenen en inzicht krijgen in jouw keuze. 
 
 

Tienervaders

Je vriendin heeft het laatste woord in de uiteindelijke beslissing bij een onbedoelde zwangerschap. Maar ook jij staat voor keuzes.
Zie jij jezelf als vader? Hoe wil je dat invullen? Blijf jij betrokken als je vriendin de zwangerschap uitdraagt? Heb je informatie over voogdij, gezag en omgangsregeling?
 
Misschien krijg je lacherige reacties als je laat weten dat je vader wordt? En hoe vertel je het je (schoon)ouders? Reacties uit je omgeving zijn niet te voorspellen: zwijgen, huilen, blijdschap, een woede-uitbarsting. Of een complete set oplossingen.
Je kunt je op een gesprek met (schoon)ouders voorbereiden samen met je vriendin of met iemand waarmee je goed kan praten.
 
Tip: Op Tienermoeders.nl vind je nuttige informatie over tienervaders.