Voor de tweede keer onbedoeld zwanger

Binnen een jaar werd Nina (29) twee keer onbedoeld zwanger. “De eerste keer heb ik het aan best veel mensen in mijn omgeving verteld, de tweede keer niet. Toch is het belangrijk dat je erover praat. Ik heb de impact destijds van beide keren behoorlijk onderschat.” 

Skype

Nina woont in 2016 met haar vriend tijdelijk in het buitenland. ’s Avonds ligt ze op bed te Skypen met twee vriendinnen. “Eentje zei: Nina, je borsten lijken groter. We moesten lachen. Ik moest toevallig die week wel ongesteld worden.” Dit gebeurt niet en ze doet een test: zwanger. “Ik was niet aan de pil, maar we deden het altijd met condoom. Behalve die ene keer. Ik was erg geschrokken en dacht meteen: dit gaat niet gebeuren. Tegelijkertijd besefte ik mij dat ik nu een besluit moest nemen over hoe mijn leven verder zou gaan. En ik realiseerde me dat er iets in mij groeide.”

Niet in je eentje

“Mijn vriend studeerde en we werkten allebei. Hij was heel duidelijk: hij wilde dit kind niet. Het was voor ons geen goede tijd om een kind te krijgen. Het zou niet goed voor de relatie zijn en ik wist zeker dat ik met hem verder wilde. Als ik het toch zou houden, zou dit een egoïstische keuze zijn. Dan ging ik in tegen de wens van mijn vriend en ik wilde geen alleenstaande moeder worden.” Nina wil ook geen kind, maar vindt dat ze het samen moeten bespreken. “Het is geen besluit dat je zomaar even neemt."

"Ik ben best koppig en wilde aan hem duidelijk maken dat hij dit niet in zijn eentje kon beslissen.” Uiteindelijk besluiten zij samen om voor abortus te kiezen. 

"Ik was niet aan de pil, maar we deden het altijd met condoom. Behalve die ene keer."

De keuze

Nina heeft een gesprek met de huisarts in het buitenland. “Ze vroeg of ik zeker wist dat ik een abortus wilde. En vervolgens of ik naar een abortuskliniek wilde voor een zuigcurettage of naar het ziekenhuis voor abortus met medicatie.” Ze kiest op advies van de huisarts voor het laatste. “Daar gaat het anders dan in Nederland. Eerst kwam ik bij de gynaecoloog die allerlei tests deed en een echo maakte. Die heb ik niet gezien. Ik was ondertussen zo’n 11, 12 weken zwanger.” Nina neemt de eerste pil. “Eigenlijk was ik ook blij dat het klaar was. Ik voelde een soort geruststelling dat het voorbij was.” 

Steun

Achteraf vindt Nina dat ze na de abortus te weinig met haar vriend erover heeft gepraat. “Hij pakte best snel de draad weer op en ik heb zijn steun gemist. Omdat we in het buitenland woonden, had ik geen mensen om me heen waar ik Nederlands mee kon praten. En over je emoties praten, is toch het fijnste in je eigen taal.” Ze besluit hulp te zoeken bij Fiom en meldt zich aan voor de online hulp abortusverwerking. “Ik was bang dat als ik geen hulp zou zoeken, ik er later last van zou krijgen. Het was fijn om een-op-een contact te hebben met iemand die op jou persoonlijk reageert.”

‘Zegt dit soms iets?’

Zo’n acht maanden later blijkt Nina weer zwanger. “Het ging eigenlijk precies hetzelfde als de eerste keer. We hadden het een paar keer zonder condoom gedaan."

"Na de test dachten we even: zegt dit soms iets? Ik ben niet gelovig of spiritueel, maar misschien wil dit kindje gewoon heel graag komen?” Hun situatie is hetzelfde. Ze werken en studeren, zijn nog niet klaar voor kind. Samen kiezen ze voor abortus.

“De tweede keer heb ik het niet veel mensen verteld, want het voelde toch stom. Mensen hebben toch gauw een mening over abortus, maar wie zijn wij om te oordelen over de keuze van een ander?"

“Nu ging ik naar een abortuskliniek. Dat voelde beter, zij zijn erin gespecialiseerd. Ik kreeg een roesje. Dat vond ik prettig en het was heel snel voorbij. Ik werd wakker in de uitslaapkamer, bij andere vrouwen. Heel gek: je hebt allemaal hetzelfde meegemaakt, maar toch praatten we niet met elkaar. Ik dacht alleen maar ‘ik wil weg’.” 

Wrok

“Een jaar later hebben mijn vriend en ik een goed gesprek gehad over de abortus. Ik vond het jammer hoe het gegaan was. Dat hij beide keren zo snel zijn besluit nam, kwetste me. Hij heeft erna nooit gevraagd hoe het met me gaat.” Haar vriend had niet door hoe Nina zich voelde in die tijd. “Ik voelde natuurlijk dat ik zwanger was, hij niet. Daardoor had hij minder emoties. Het is goed dat we het erover gehad hebben, anders had ik later een wrok gekregen tegen hem. We zijn nog steeds samen en gaan volgend jaar zomer trouwen.” 

De impact

Door de ervaring zijn de twee volwassener geworden. “Mijn vriend houdt meer rekening met mij. Hij komt soms terug op dingen die hij anders had willen doen of zeggen. Zelf ben ik minder wild geworden. Ik zorg beter voor mezelf en wil echt stoppen met roken”, lacht ze. Tijdens haar gesprekken met een psycholoog, vanwege andere redenen, komt ook de abortus ter sprake. “Ik heb het niet volledig verwerkt en behoorlijk onderschat wat de impact kan zijn.” 

Taboe

Nina heeft zelf ervaren dat abortus een taboe-onderwerp is. “De eerste keer heb ik het aan bijna iedereen in mijn omgeving verteld. De tweede keer niet, want het voelde toch stom. Mensen hebben toch gauw een mening over abortus, maar wie zijn wij om te oordelen over de keuze van een ander? Het is belangrijk dat je het met mensen deelt. Dat helpt. Gelukkig is er in Nederland nazorg. Al zijn het maar één of twee gesprekjes. Ik heb geen spijt. Als ik het zou moeten overdoen, nam ik hetzelfde besluit. Waar ik moeite mee heb is het idee dat in theorie het kind wel had kunnen komen. Mijn vriend en ik waren samen en we hadden de leeftijd ervoor. Toch kozen we voor abortus. En dan voel ik me ook nog slecht erna. Het is alsof dat er allemaal niet mag zijn. Tegelijkertijd weet ik dat je op die manier niet moet denken. Een kind was leuk geweest, maar over een of twee jaar is het wel bedoeld en dan is het veel leuker!” 

 

1 op de 5 vrouwen raakt onbedoeld zwanger.

Veelvoorkomende vooroordelen over onbedoelde zwangerschap zijn:

  • Onbedoelde zwangerschap komt alleen voor bij vrouwen die losse contacten of one night stands hebben
  • Alleen onoplettende tieners raken onbedoeld zwanger

Beide niet waar!

Meer informatie

Meer ervaringsverhalen

Als man schiet je sneller in de actiemodus ervaringsverhaal ongewenste zwangerschap

Ik twijfelde over mijn zwangerschap hij wilde een kind ervaringsverhaal

Mijn vriend was heel praktisch ik ging af op mijn gevoel ervaringsverhaal