Onverwacht en onbedoeld maar niet ongewenst

Niet een, maar twee vriendinnen van Yvonne (30) hadden het al tegen haar gezegd: “Volgens mij ben jij zwanger.” In principe was het wel mogelijk, want ze was pas net begonnen met de anticonceptiepil. De twee vriendinnen krijgen gelijk. “Ik kende mijn vriend pas net. Eigenlijk zijn we nu net zo lang samen als ik zwanger ben.” 

Van slag

Yvonne had een paar bizarre maanden achter de rug. Op vakantie op Sri Lanka had ze twee ongelukken gehad. “Ik kwam met surfen op een koraal vol met zee-egels terecht. Ik kon niet anders dan er overheen lopen en eindigde met veel stekels in mijn voet bij de dokter.” Als Yvonne zich enkele dagen later alsmaar slechter voelt blijkt dat niet alle stekels zijn verwijderd. “We kregen ook nog een klein ongeluk met een tuk-tuk, maar ik voelde me ondertussen zo beroerd dat ik in het ziekenhuis belandde.” Yvonne wordt geopereerd. Bij thuiskomst is haar lichaam nog van slag. “Ik ging vrij snel weer aan het werk, maar mijn menstruatie bleef uit in die periode door het ongeluk.”

Zwanger van liefde

“Toen ik mijn huidige vriend leerde kennen, werd ik voor het eerst sinds lange tijd weer ongesteld. We wilden nog geen kinderen, dus ik ging aan de pil.” Yvonne is smoorverliefd op haar nieuwe vriend en het is volledig wederzijds. “In die tijd dachten twee vriendinnen dat ik zwanger was.” Ze lacht: “Zwanger van liefde: ja. Maar zwanger van een kindje… Ik had geen typische zwangerschapskwaaltjes, maar technisch gezien kon het wel. Ik was echt pas nét aan de pil.

Omdat ik niet op de eerste dag van mijn menstruatie was begonnen met de pil duurde het wat langer voor deze begon te werken.”        

"We wilden nog geen kinderen, dus ik ging aan de pil."

Ongeloof

Het blijft door haar hoofd spoken en Yvonne vertelt het aan haar vriend. “Ik wilde een test doen, maar wel samen met hem. Dat vond hij prima, omdat hij niet verwachtte dat het positief zou zijn.” Na vier testen beseffen ze: Yvonne is zwanger. “We keken elkaar vol ongeloof aan. Dat was zo maf. Anderen staan misschien te juichen bij een zwangerschap, maar wij hadden echt even tijd nodig.” Yvonne en haar vriend blijven open naar elkaar en bespreken het met elkaar, ‘wat nu?’. “Allebei waren we lange tijd vrijgezel geweest en voelden een sterke klik bij elkaar, maar we wilden nog geen kinderen.” 

‘Ik wil dit kind houden’

Ze besluiten de tijd te nemen om na te denken. “Ik ben nog naar de huisarts gegaan om meer informatie te krijgen over abortus. Maar bij het horen over abortus stribbelde elke vezel in mijn lijf tegen, daar had ik nog niet eerder last van gehad.”

Yvonne vindt de mening van haar vriend ontzettend belangrijk. “Maar hij geeft aan dat het uiteindelijk mijn besluit is. En eigenlijk is dat natuurlijk zo. Zeker na die afspraak bij de huisarts wist ik het zeker. Ik dacht, stel dat ik hem hiermee kwijtraak, dan nog wil ik dit kind houden.” 

“Ik wilde een test doen, maar wel samen met hem. Dat vond hij prima, omdat hij niet verwachtte dat het positief zou zijn.”

Geen belemmeringen

“We hebben samen de voors en tegens naast elkaar gezet. Als ik 16 was zou ik de keuze moeilijker hebben gevonden. Maar we waren allebei 30, we hadden een kind genoeg te bieden. We zagen ten slotte geen belemmeringen. Ik wilde dat hij de vader van mijn kind zou worden en hij zag mij als de moeder van zijn kinderen. Het voelde goed om het kind te houden. Het was misschien onbedoeld, maar niet ongewenst. En ergens vond ik het ook bijzonder: van een bijna dood-ervaring in Sri Lanka naar nieuw leven in zo’n korte tijd.”

Mooie reacties

De omgeving van Yvonne en haar vriend reageren positief. “Toen we het net wisten, heb ik het meteen aan een paar goede vrienden verteld. Zij reageerden heel mooi, waren erg blij voor ons. Natuurlijk hadden ze ook vragen en soms had ik zelf het antwoord nog niet. Ik heb hen gevraagd ons even de tijd te geven. Om te wennen aan het idee en om zeker te weten wat we wilden.” Als Yvonne vertelt dat haar zwangerschap onbedoeld is, komen anderen soms ook met hun verhaal. “Na de 12-wekenecho wilde hij het zijn ouders graag vertellen. Ze waren positief en zijn moeder vertelde dat mijn vriend zelf ook niet helemaal gepland was. Ze zijn ontzettend blij opa en oma te worden”, lacht Yvonne. 

 

1 op de 5 vrouwen raakt onbedoeld zwanger.

Veelvoorkomende vooroordelen over onbedoelde zwangerschap zijn:

  • Onbedoelde zwangerschap komt alleen voor bij vrouwen die losse contacten of one night stands hebben
  • Alleen onoplettende tieners raken onbedoeld zwanger

Beide niet waar!

Meer informatie

Meer ervaringsverhalen

Loes had nooit een duidelijke kinderwens ervaringsverhaal

Mijn keuze over de zwangerschap beinvloedt ook zijn leven ervaringsverhaal

Nina was voor de tweede keer onbedoeld zwanger ervaringsverhaal