Mijn vriend was heel praktisch, ik ging af op mijn gevoel

Voor Nora zorgde haar onbedoelde zwangerschap niet alleen voor een tweestrijd tussen gevoel en verstand. Het betekende ook dat zij en haar vriend Alex tegenover elkaar stonden. “Hij was heel praktisch en rationeel. Ik worstelde met mijn gevoel en was emotioneel.” 

Lees ook de ervaring van Nora's vriend Alex

‘Ik ging ervan uit dat de test negatief zou zijn’

Nora kreeg last van lichamelijke klachten door de anticonceptiepil. Daarom was ze een jaar geleden gestopt. “We wisten niet of we wel ooit kinderen wilden, maar nu in ieder geval nog niet. Dus gebruikten we condooms. Ik werd steeds regelmatiger ongesteld, maar in januari duurde het wel erg lang. Dus ik deed een zwangerschapstest. Alleen. Omdat ik ervan uit ging dat het negatief zou zijn. Met die test kon ik een zwangerschap alvast uitsluiten. En anders zou Alex zich alleen maar zorgen maken om niets.” Er verschijnt een plusje op de test: Nora is zwanger. 

Alle scenario’s

“Ik heb zeker een uur met die test op bed gezeten. Alle scenario’s flitsten door mijn hoofd. Abortus? Houden? Zou Alex dan bij me blijven? Alleen opvoeden? Of toch afstand ter adoptie? Langzaam realiseerde ik me: ik ben zwanger.”

Nora gaat vervolgens werken. Als ze weer thuiskomt, vertelt ze het aan haar huisgenoten. “Die reageerden heel fijn en haalden een tweede test voor me. Wederom positief."

“We wisten niet of we wel ooit kinderen wilden, maar nu in ieder geval nog niet."

"Ik had die avond met mijn vriend afgesproken en op weg naar hem bedacht ik hoe ik het hem zou vertellen. Eerst even samen eten? Maar toen ik hem zag, floepte ik het er meteen uit. Ik vertelde het met een zenuwachtig lachje, dus hij dacht eerst dat ik een grapje maakte.”

Alleen

“Wanneer ga je het laten weghalen?”, was de eerste reactie van Nora’s vriend. “Voor mij was dat een klap in mijn gezicht. Ik was daar nog lang niet. Een kind opvoeden zou lastig zijn, want ik wilde reizen, carrière maken. Met een kind zou dit moeilijker worden, maar niet onmogelijk. Ik was boos op hem, maar omdat ik vrij introvert ben, uitte ik dit niet. Van binnen knaagde het echter aan me. Alex was meteen praktisch en rationeel. Doordat wij zo verschilden, heb ik me erg alleen gevoeld. Ook al had ik genoeg mensen om me heen die me steunden.” 

Kloof

Nora besluit om zich niet te veel door haar vriend te laten leiden, maar zelf een keuze te maken. Ze gaat naar de abortuskliniek voor meer informatie en een gesprek. “Doordat ik mijn eigen weg ging, voelde hij zich buiten gesloten. Ik was te boos om me daar schuldig over te voelen, er ontstond echt een kloof tussen ons.” Het gesprek in de abortuskliniek helpt Nora enorm. “Ze vertelden dat ik een voor- en tegenlijstje kon maken, maar dat de argumenten verschillend kunnen wegen. Dus al is het tegenlijstje nog zo lang, als die ene ‘voor’ heel belangrijk voor je is, dan moet je daar oog voor hebben. Als ik later twijfelde over de gemaakte keuze of spijt kreeg, kon ik altijd dat lijstje erbij pakken. Op die manier zie je meteen waarom je destijds die beslissing hebt gemaakt. En waarom het toen goed was. Ik moest mezelf niet kwalijk nemen als ik ging twijfelen. Neem de tijd en accepteer je gevoel, was hun advies.”

Verstand versus gevoel

Nora’s verstand zegt dat ze een kind niet voldoende te bieden heeft. “Maar mijn gevoel zei iets anders."

"Ik deed de zwangerschapstest alleen omdat ik ervan uit ging dat het negatief zou zijn."

"Door de tijd verdween de eerste shock en kreeg ik een steeds realistischer beeld van hoe mijn toekomst eruit kon komen te zien. Langzaam werden mijn verstand en gevoel één.” Dat geeft rust, er valt een last van haar schouders. “Ik heb er met mijn omgeving over gepraat. Zij stonden achter mij, wat mijn keuze ook zou zijn. Dat hielp enorm.”

Samen

De kloof tussen Nora en Alex lijkt ondertussen onoverbrugbaar. “We waren al zo lang samen en vonden het jammer als het hierdoor kapot zou gaan. Dus gingen we er nog een keer voor zitten. Ik heb alles gezegd wat ik wilde zeggen.” De twee komen zo weer met elkaar in gesprek. In de abortuskliniek zien ze de echo en dan breekt Nora’s vriend. “Hij zag nu hoe zwaar het voor mij was. Dat hielp. Nu deden we het echt samen.” 

Twijfels

In de kliniek heeft Nora geen enkel moment twijfels over de abortus. Later wel. “Maar dan pak ik mijn voor- en tegenlijst erbij en weet ik weer waarom ik die keuze heb gemaakt. Ik heb geen spijt, maar kan wel verdrietig zijn. Mijn vriend zag laatst in de stad een vader met zijn zoontje. ‘Dat had ik ook kunnen hebben’ dacht hij toen. Zo heeft hij wel zijn momentjes. Dat is het grote verschil tussen mannen en vrouwen. Mannen zijn veel rationeler. Als vrouw gebeurt het in jouw lichaam, heb je last van je hormonen en voert je gevoel soms de boventoon.”

Communicatie

De zwangerschap heeft Nora veranderd. “Ja, ik weet nu zeker dat ik kinderen wil. Mijn vriend ook, maar later dan ik. Daar kan ik wel eens over piekeren en emotioneel van worden. Maar dat heeft geen enkele zin. Je druk maken over iets dat er nog niet is, vind ik zonde van mijn energie. We zijn er uiteindelijk sterker uitgekomen als koppel.” Het belangrijkste is volgens Nora communicatie. “Dat heeft ons gered. Ik praat nu meer met anderen als ik ergens mee zit. Als je ergens alleen mee worstelt, wordt het alleen maar zwaarder.” 

Lees ook de ervaring van Nora's vriend Alex

 

1 op de 5 vrouwen raakt onbedoeld zwanger.

Veelvoorkomende vooroordelen over onbedoelde zwangerschap zijn:

  • Onbedoelde zwangerschap komt alleen voor bij vrouwen die losse contacten of one night stands hebben
  • Alleen onoplettende tieners raken onbedoeld zwanger

Beide niet waar!

Meer informatie

Meer ervaringsverhalen

Loes had nooit een duidelijke kinderwens ervaringsverhaal

Ik twijfelde over mijn zwangerschap hij wilde een kind ervaringsverhaal

Onverwacht en onbedoeld maar niet ongewenst zwanger ervaringsverhaal