Als man schiet je sneller in de actie-modus

Als de vriendin van Alex onbedoeld zwanger blijkt, reageren ze allebei anders. Zij twijfelt en is erg emotioneel. Alex is rationeel en schiet meteen in de actie. “We praatten echt langs elkaar heen in die periode. Zij vond mij maar een kille gozer, maar ik begreep haar niet en voelde me machteloos.” 

Lees ook de ervaring van Alex' vriendin Nora

Rationeel versus emotioneel

“Nora en ik zijn al acht jaar samen en hadden het er een keertje over gehad. Semi-serieus. Wat nou als? Op het moment dat ze met het nieuws kwam dat ze zwanger was, moest ik dit even verwerken. Noa was erg emotioneel, maar ik schoot – misschien wel juist doordat ze zo emotioneel was - meteen in de actie en wilde handelen. Dat is hoe ik doorgaans met dingen omga. Ik had niet verwacht dat het nog een keuze zou zijn. We hadden het hier toch over gehad? Voor mijn vriendin voelde dat heel anders. Ze was er ineens niet meer zo zeker van. Doordat ik rationeel was en zij emotioneel hadden we een communicatieprobleem. We praatten langs elkaar heen. Dat heeft zeker een maand geduurd.”

“Ik probeerde het op alle fronten te managen”

“Het was een heftige periode. Ik zat midden in mijn masterperiode, was bezig met mijn stage, afstuderen en tentamens. Tegelijkertijd speelde die situatie in onze relatie.

"Op het moment dat ze met het nieuws kwam dat ze zwanger was, moest ik dit even verwerken."

"Nora had het zwaar en ik wilde er voor haar zijn. Ik probeerde alles te managen, op alle fronten. Doordat mijn vriendin wist hoe ik erin stond, viel alles wat ik zei verkeerd. Zij vond mij maar een kille gozer. We stonden tegenover elkaar in plaats van naast elkaar. Ik had het gevoel dat ik de controle verloor, want zij had alle macht. Ze praatte erover met vriendinnen. Een had net een kind gekregen en een ander had een nare ervaring met een abortus gehad. Ik vreesde dat die gesprekken haar zouden overtuigen om het kind te houden. Ik praatte er met vrienden over, maar mijn keuze was al gemaakt en ik twijfelde niet. Uiteindelijk maakt de vrouw de keuze, maar dat heeft eveneens gevolgen voor de man. Als zij niet voor een abortus kiest, heb ik straks een kind. Dat gaf een enorm gevoel van machteloosheid.”

Naar elkaar luisteren

“In die tijd hadden we ons allebei ‘ingegraven’, communiceerden niet goed met elkaar. Toen hebben we het er nog één keer goed over gehad. Ik brak en werd emotioneel. Natuurlijk wist ik dat een abortus niet zomaar een ingreep was, maar voor mij was er nu geen ruimte voor een kind. Later wel, en dan zou ik het alles geven. Als ik vader word, dan wil ik het goed doen. Dat kon nu niet. Doordat ik mijn gevoel deelde konden we weer naar elkaar luisteren. We wilden het allebei goed doen. Uiteindelijk kozen we voor abortus.”

Een rare dag

“Ik ben destijds met haar mee gegaan naar de kliniek, samen met haar moeder. Het was een rare dag. Ik wilde er zoveel mogelijk voor haar zijn en naderhand zijn we een weekendje weg geweest. De periode rondom de abortus was erg zwaar, voor ons allebei.

De relatie stond op breken, maar we zijn er uiteindelijk sterker uitgekomen. Het had de andere kant op kunnen gaan. En dat kan in de toekomst altijd nog gebeuren, maar nu hebben we het goed samen.

"Ik had niet verwacht dat het nog een keuze zou zijn. We hadden het hier toch over gehad?"

Soms hebben het er nog over. Als ik dan in de stad een vader met zijn dochtertje zie, dan denk ik er wel aan. ‘Shit, dat had ik ook kunnen hebben.’ Dat vertel ik thuis ook. Ik was nooit echt een kinderfan en maakte vroeger grapjes over hoe lastig ze zijn, maar nu zie ik hoe leuk het kan zijn om kinderen te hebben.”

Je wilt het beste

“Aan andere mannen wil ik meegeven dat je goed moet blijven communiceren. Probeer je in te leven in de kant van de vrouw. Je wilt allebei hetzelfde: je wilt het beste voor jullie en je wilt verder. Mannen zijn misschien meer van het doen, maar het gevoel van de vrouw telt net zo veel mee natuurlijk. Elke situatie is anders, het is helemaal afhankelijk van de context en de timing. Als we allebei afgestudeerd waren en een baan hadden, was de keuze wellicht anders geweest.”

Taboe

“Zelf heb ik nooit ervaren dat op abortus een groot taboe rust. Vanuit mijn studie en werk ben ik sowieso geïnteresseerd in onderwerpen die voor sommige mensen taboe zijn, zoals drugs, criminaliteit en prostitutie. Zelf heb ik lak aan wat andere mensen van mij denken, dus ik heb daar geen last van. Ook bij de mensen om mij heen is abortus geen taboe. Ik heb het aan mijn vrienden verteld, maar meer omdat je zoiets hoort te vertellen aan mensen die dichtbij staan. Niet omdat het zo leuk is, het blijft iets tussen Nora en mij.”

Lees ook de ervaring van Alex' vriendin Nora

 

1 op de 5 vrouwen raakt onbedoeld zwanger.

Veelvoorkomende vooroordelen over onbedoelde zwangerschap zijn:

  • Onbedoelde zwangerschap komt alleen voor bij vrouwen die losse contacten of one night stands hebben
  • Alleen onoplettende tieners raken onbedoeld zwanger

Beide niet waar!

Meer informatie

Meer ervaringsverhalen

Ik twijfelde over mijn zwangerschap hij wilde een kind ervaringsverhaal

 

Laurien was 45 jaar en onbedoeld zwanger ervaringsverhaal

Mijn keuze over de zwangerschap beinvloedt ook zijn leven ervaringsverhaal