Ik twijfelde, hij wilde een kind

Sofie is 30 jaar als ze erachter komt dat ze zwanger is van haar vriend. De zwangerschapstest doet ze stiekem, want in haar relatie is ze niet gelukkig. Ze twijfelt over de keuze, haar vriend wil het graag houden. De relatie wordt verbroken. “Ik heb geen spijt, maar ik vind het verdrietig en ontzettend jammer dat het zo gelopen is.”

Smoorverliefd

“Ik was net bij hem ingetrokken. Mijn eigen spullen had ik verkocht voor een prikkie of weggegeven. Ik was smoorverliefd en ging er helemaal voor. Toen we samenwoonden kwam ik erachter wie hij werkelijk was. Narcistisch, gameverslaafd en hij wilde precies bepalen wat ik deed. De hel brak los. Destijds was ik niet aan de pil, maar gebruikte ik een app die je cyclus bijhoudt en aangeeft wanneer je wel en niet vruchtbaar bent. Toen ik overtijd was, deed ik stiekem een zwangerschapstest: positief. Het voelde heel vreemd om dit in mijn eentje te doen. Ik durfde het hem niet te vertellen.”

"Ik wilde een abortus, hij wilde het kind"

“Ik twijfelde over de zwangerschap en wilde een abortus. In eerste instantie dacht ik dat ik een abortus wilde vanwege mijn studie en de reisplannen die ik had. Daar paste een kind niet bij. Maar door gesprekken met vriendinnen besefte ik dat het vooral vanwege hem was. De relatie was verschrikkelijk. Dat was de echte reden. Toen ik hem over de zwangerschap vertelde, was hij duidelijk: hij wilde het kind. En als ik het niet wilde, dan zou dat het einde zijn van onze relatie.

"We hebben het nog wel samen geprobeerd, maar het ging gewoon echt niet. Uiteindelijk heeft hij me uit huis gezet.”

"Het voelde heel vreemd om de zwangerschapstest in mijn eentje te doen. Ik durfde het hem niet te vertellen.”

Sofie kiest voor abortus. “Dat was geen impulsieve keuze. We hebben er veel ruzie over gehad. Ik heb veel moeite gedaan om er samen uit te komen, maar het was niet meer gezond samen. Ik wilde een goede, gezonde basis voor mijn kind, opgevoed door twee ouders. Op mijn werk zie ik ook hoe belangrijk dit is voor kinderen. De bom was hoe dan ook gebarsten tussen ons. En als ik een keuze heb, dan wil ik het beste voor mijn kind en voor mijzelf. 

Een rugzakje

“Mijn zus en moeder zijn met me meegegaan naar de abortuskliniek. Dat was fijn. Er was toch nog wel twijfel. Je moet verder kijken dan alleen de baby, maar het was gevoel versus verstand. Na de abortus wilde ik het liefst gewoon doorgaan met alles. Ik wilde naar huis, aan het werk, gaan daten.

Na enkele weken werd ik moe en kon ik de slaap niet meer vatten. Toen ben ik tijdelijk gestopt met werken en heb ik hulp gezocht, want ik moest de abortus echt nog verwerken.

"Als ik een keuze heb, dan wil ik het beste voor mijn kind en voor mijzelf."

De abortus is nu ongeveer anderhalf jaar geleden. Ik zie ik het als een rugzakje dat ik bij me draag. Af en toe kijk je even achterom en zie je dat het er is, het is draagbaar. De tijd maakt de herinnering milder, maar ik denk wel eens als ik een kind zie: zo oud zou mijn kind nu ook zijn geweest. Op sommige dagen, zoals Moederdag, denk ik eraan terug. Het is confronterend als familie en vriendinnen kinderen krijgen en ik dan blij moet zijn voor hen. Dat is ook nu nog moeilijk. Foto’s en babyverhalen, daar zit ik nog niet op te wachten. Ik probeer wel om voor anderen blij te zijn en hen het geluk te gunnen. Door die verdrietige tijd ben ik veranderd. Het leven is niet alleen maar leuk, het is ook soms zwaar, daar geef ik ruimte voor. Dat hoort erbij.”

‘Ik heb een oceaan gevuld met tranen’

“Ik heb me geschaamd voor mijn abortus. Alsof het een teken van zwakte was, alsof ik mijn verantwoordelijkheid niet nam. Maar ik heb deze keuze juist niet uit egoïsme gemaakt. Je leeft je eigen leven. Daar moet je voor gaan, daar ben je verantwoordelijk voor! Eerlijkgezegd dacht ik er vroeger misschien te gemakkelijk over. Het klinkt namelijk zo simpel. Het is voor iedereen verschillend, maar ik vond het heel intens. Ik had graag gehad dat iemand mij had voorbereid op de periode na de abortus. Emotioneel was het voor mij een heel proces. Ook dat is voor iedere vrouw anders, maar het deed veel met mij. Voor mijn gevoel heb ik een oceaan gevuld met tranen, want zwaar was de rouw zeker. Ik heb de ‘beste’ keuze gemaakt, maar die ging tegen mijn hart in.” 

Geleerd

“Achteraf heb ik geen spijt van mijn besluit, maar ik vind het ontzettend jammer dat het zo gelopen is. Het had misschien zo moeten zijn. Door mijn gesprekken met een psycholoog heb ik geleerd om vaker nee te zeggen. Ik hoef niet altijd wenselijk te zijn en anderen te pleasen, maar ik ben goed zoals ik ben.”

1 op de 5 vrouwen raakt onbedoeld zwanger.

Veelvoorkomende vooroordelen over onbedoelde zwangerschap zijn:

  • Onbedoelde zwangerschap komt alleen voor bij vrouwen die losse contacten of one night stands hebben
  • Alleen onoplettende tieners raken onbedoeld zwanger

Beide niet waar!

Meer informatie

Meer ervaringsverhalen

Als man schiet je sneller in de actiemodus ervaringsverhaal ongewenste zwangerschap

Onverwacht en onbedoeld maar niet ongewenst zwanger ervaringsverhaal

Nina was voor de tweede keer onbedoeld zwanger ervaringsverhaal