Hoe merk je dat je zwanger bent?

Als je niet meer ongesteld wordt, kan dat een teken zijn dat je zwanger bent. Er zijn ook andere lichamelijke veranderingen die je kunt hebben bij een zwangerschap.

Lichamelijke veranderingen die je kunt hebben bij een zwangerschap zijn:
  • Pijnlijke borsten
  • Vermoeidheid
  • Misselijkheid
Maar ook als je dit niet hebt, kun je toch zwanger zijn. 
 

Doe een zwangerschapstest!

Om zeker te weten of je wel of niet zwanger bent, kun je het beste een zwangerschapstest doen. Dit kan vanaf de eerste dag dat je ongesteld had moeten worden.  
 
  • Je kunt een zwangerschapstest kopen bij de apotheek of drogist (vanaf ongeveer 7 euro voor 2 testen). Koop je de zwangerschapstest liever online, dan kan dit bijvoorbeeld via: www.zwangerschapstest.nu. Lees de gebruiksaanwijzing goed door voordat je de test gebruikt.
  • Je kunt je ook bij de huisarts laten testen. Dit wordt vergoed door je zorgverzekering en de test zal worden vermeld op de afrekening van de zorgverzekeraar. Als je dit niet op de afrekening wilt hebben staan, kun je ook contant betalen (ongeveer 4 euro).
  • Vrouwen tot en met 24 jaar kunnen ook een gratis test doen bij een Sense-spreekuur.
  • Als je tussen 16 en 18 jaar oud bent, mogen je ouders niet worden ingelicht door de huisarts. Die heeft namelijk zwijgplicht. Let dan wel op de vermelding op de afrekening van de zorgverzekering. Als je dit niet wilt, betaal dan de test zelf. 

Uitslag van de zwangerschapstest

Is de test negatief? Waarschijnlijk ben je niet zwanger. In het begin is het soms nog niet goed in je urine te zien of je zwanger bent. Het is verstandig om na een paar dagen nog een test te doen.

Is de test positief? Dan ben je zwanger.

Check hier jouw mogelijkheden 

Waarom naar de huisarts? 

Overweeg je een abortus? Laat je zwangerschap dan vaststellen door de huisarts of in een abortuskliniek. Je kunt bij een abortuskliniek terecht zonder doorverwijzing van je huisarts.
 
Waarom? Omdat pas op het moment dat je zwangerschap door een arts is vastgesteld, én jouw overweging van een abortus met de arts is besproken, de wettelijk vastgestelde bedenktijd voor een abortusbehandeling in gaat. Wacht niet te lang met een zwangerschapstest. Hoe eerder je erbij bent, hoe lichter de behandeling is.
Als je 16 dagen of minder overtijd bent, kun je zonder tussenkomst van je huisarts een afspraak maken bij een abortuskliniek. ‘Overtijd’ wordt gerekend vanaf het moment waarop je eigenlijk ongesteld had moeten worden.