De duur van je zwangerschap

Als je overweegt jouw zwangerschap te beëindigen dan is het belangrijk om te weten hoe lang je zwanger bent. 

Bereken hier hoe lang je zwanger bent

De mogelijkheden voor een zwangerschapsafbreking zijn: 

Binnen 72 uur

Binnen 72 uur (3 dagen) nadat je onveilige seks hebt gehad, kun je de noodpil (morning-afterpil) innemen. Deze pil kun je kopen bij de drogist en de (spoed/nacht-)apotheek.

Binnen 120 uur

Binnen 120 uur (5 dagen) kan door een arts een noodspiraal worden geplaatst.

Binnen 16 dagen of minder overtijd

Binnen 16 dagen of minder overtijd (gerekend vanaf de dag dat je eigenlijk ongesteld had moeten worden) kun je kiezen voor een overtijdbehandeling. Je kunt hiervoor terecht bij een abortuskliniek. Er geldt geen wettelijk verplichte bedenktijd. 

16 dagen of meer overtijd

Vanaf 16 dagen overtijd geldt de wettelijk verplichte bedenktijd van 5 dagen. Je kunt in de meeste klinieken terecht voor een abortusbehandeling tot 12 weken zwangerschap. Een paar klinieken hebben ook een vergunning voor een latere zwangerschapsafbreking.

Minder dan 24 weken zwanger

Een abortus mag tot aan het moment waarop het kind buiten het lichaam van de moeder zou kunnen overleven. Die grens ligt nu voor de wet bij 24 weken zwangerschap. Artsen in abortusklinieken houden in de praktijk vaak 22 weken aan als grens. Dat is omdat artsen tot op 2 weken nauwkeurig de duur van de zwangerschap kunnen bepalen. 

Betrouwbare informatie over de verschillende soorten abortusbehandelingen en de voorwaarden daarvoor vind je op de site van NGvA.

Meer dan 24 weken zwanger

Ben je meer dan 24 weken zwanger (gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie)? Dan is een abortus niet meer mogelijk. Je kunt dan overwegen om je kind zelf op te voeden, om een (tijdelijke) pleegplaatsing vragen of je kind afstaan ter adoptie.