Opleiding en werk

Zowel jijzelf als jouw kind zijn tot een bepaalde leeftijd leerplichtig in Nederland. Hoe zit dat precies?
Als je wil gaan werken of al werkt zijn er ook zaken waar je rekening mee moet houden. Lees het hieronder.

Opleiding

In Nederland ga je verplicht naar school vanaf 5 jaar tot en met het schooljaar waarin je 16 wordt; dit is de volledige leerplicht. Daarna start, voor jongeren die nog geen startkwalificatie hebben, de kwalificatieplicht: dat houdt in dat je tot je 18e verjaardag onderwijs moet volgen, gericht op het halen van een startkwalificatie. Een startkwalificatie is een havo-, vwo-, of mbo-niveau 2, 3 of 4 diploma.
Kijk op de website van DUO voor informatie over studeren, lenen en toeslagen. En op de site van het UWV voor informatie over werken, verlof en uitkeringen.

Werk

Als je wilt gaan werken, zijn er verschillende manieren om aan werk te komen. Je kunt solliciteren door te reageren op vacatures in de krant of op internet. Je kunt je ook inschrijven bij uitzendbureaus of bij het UWV
 
Bij sollicitaties mag een zwangerschap formeel geen reden zijn om afgewezen te worden. Daarom hoef je ook niet te zeggen dat je zwanger bent.
 
Heb je al werk? Dan heb je recht op zestien weken betaald verlof. Dit is het zwangerschaps- en bevallingsverlof. Het verlof gaat op z’n vroegst zes weken voor de datum waarop je bent uitgerekend in en duurt tot minstens tien weken na de bevalling. Dit verlof moet je zelf aanvragen bij je werkgever. Tijdens je zwangerschap en je verlof kun je niet worden ontslagen.