Financiën

Het onderhouden van een kind kost geld. Als je een kind krijgt, heb je veel spullen nodig voor de verzorging. Het is ook belangrijk om je te verzekeren. 

Op Ouders.nl en Tienermoeders.nl vind je een checklist van spullen die je nodig hebt. Je kunt in kringloopwinkels, op internet, in (lokale) kranten en bij de mededelingenborden in supermarkten soms goede en goedkopere (tweedehands) spullen vinden. Ook op het forum van Tienermoeders.nl worden regelmatig spullen aangeboden voor weinig geld of zelfs gratis. 
 

Kinderbijslag voor je kind

Wanneer je bij de gemeente aangifte doet van de geboorte van je kind, stuurt deze de gegevens door naar de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De SVB stuurt de formulieren voor de kinderbijslag automatisch naar je op. Je kunt het formulier invullen en terugsturen of je doet de aanvraag via internet met een DigiD. Als je nog geen DigiD hebt, kun je deze aanvragen op DigiD.nl.
 
Je hebt nog geen recht op kinderbijslag als je zwanger bent.
 
Op de website van de Rijksoverheid en de Belastingdienst vind je meer informatie over bijverdienen, bijstand en toeslagen.
 

Verzekeringen

Als je niet of niet goed verzekerd bent, kan dat problemen geven. Er zijn twee verzekeringen die ook belangrijk zijn voor je kind:
  • De aansprakelijkheidsverzekering: met deze verzekering verzeker je jezelf en je kind tegen de schade of letsel die je veroorzaakt bij een ander.
  • De ziektekostenverzekering: met deze verzekering ben je verzekerd voor geneeskundige zorg. Je kind is tot 18 jaar gratis met jou meeverzekerd maar je moet hem/haar wel aanmelden. Bij de Belastingdienst kun je zorgtoeslag aanvragen. Voor het bepalen van deze toeslag wordt gekeken naar je inkomen.