Wat kun je verwachten?

Na de ontdekking dat je zwanger bent, komt er veel op je af. Wat moet je bijvoorbeeld allemaal regelen en waar moet je aan denken? Ook als je nog niet zeker weet of je de zwangerschap wilt uitdragen en het kind zelf wilt opvoeden, helpt het om te lezen waar je allemaal aan moet denken. Het geeft je inzicht om verdere keuzes te maken. Je kunt ook onze online keuze-oefeningen maken.  

Waar moet je aan denken als je een kind krijgt?

verloskundigen-ongewenste-zwangerschap-advies-hulp-zelf-opvoeden-fiom

Verloskundige

Neem contact op met een verloskundige bij jou in de buurt voor de echo’s, zwangerschapsbegeleiding en de bevalling. Meer informatie en adressen vind je op de website van het KNOV. 

Naar website KNOV

zelf-opvoeden-wat-verwachten-onverwachte-zwangerschap-fiom

Rechten en plichten

Wat zijn je rechten en plichten als (aanstaande) moeder en (aanstaande) vader? En wat als jullie geen relatie meer hebben? Komen jullie hier samen uit? Lees de informatie van Centrum voor Jeugd en Gezin op de website van Opvoeden.nl.

Meer informatie

werk-opleiding-kind-zelf-opvoeden-onbedoelde-zwangerschap-fiom

Opleiding en werk

Volg je een opleiding of ben je aan het werk? Ook hier gaat van alles veranderen. Heb je recht op toeslagen, verlof, een uitkering? Lees hier waar je rekening mee moet houden op het gebied van opleiding en werk.  

Opleiding en werk

vlak-na-geboorte-praktische-juridische-informatie-ongeplande-zwangerschap-fiom

Vlak na de geboorte

Er zijn een hoop dingen waarmee je rekening moet houden vlak na de geboorte. Bijvoorbeeld de aangifte van je kind, vaststelling van het vaderschap en een testament. We hebben de belangrijkste zaken voor je verzameld. 

Na de geboorte

woonruimte-opvoeden-kind-informatie-onbedoeld-zwanger-fiom

Woonruimte

Woon je thuis of heb je een eigen woning? Is daar ruimte voor een kindje? Soms heb je recht op huurtoeslag of een urgentieverklaring. Lees meer over de mogelijkheden van woonruimte. 

Huisvesting

kinderopvang-informatie-opvoeden-onverwachte-zwangerschap-fiom

Kinderopvang

Als je werkt of een opleiding volgt, waar gaat je kind dan naar toe? Naar de opvang, of kan iemand in je omgeving op je kind passen? Lees meer informatie over kinderopvang. 

Kinderopvang

financien-geld-informatie-opvoeden-kind-onbedoelde-zwangerschap-fiom

Financiën

Om een kind op te laten groeien heb je inkomen nodig. Een kind kost geld en met een uitkering is het geen vetpot. Het is ook belangrijk om alles rondom bijverdienen, bijstand en toeslagen goed te regelen. Wist jij dat je recht hebt op kinderbijslag? Lees meer over kinderbijslag en verzekeringen.

Informatie over geld

kenniscollectie-jong-ouderschap-zelf-opvoeden-fiom

Kenniscollectie

In onze kenniscollectie Jong Ouderschap vind je meer informatie, cijfers, onderzoeken, richtlijnen en verhalen uit de praktijk.

 

Naar kenniscollectie