Fiom-publicaties over jong ouderschap

tijdschrift-mobiel

Voor studenten

Voor studenten is het vaak lastig het ouderschap te combineren met een opleiding. Hierdoor vallen zij vaker uit dan leeftijdsgenoten zonder kind. Gepaste ondersteuning vanuit school is nodig. Fiom heeft hiertoe de richtlijn preventie schooluitval zwangere studenten en studerende ouders voor mbo-opleidingen ontwikkeld. De richtlijn biedt praktische handvatten om zwangere studenten en jonge ouders op passende wijze te ondersteunen zodat uitval kan worden voorkomen. 

Jong en een kind brochure.jpg

Jong en een kind

Om jonge ouders te helpen, heeft Fiom de brochure ‘Jong en een kind’ (PDF, 2023) uitgebracht. Hierin is actuele praktische informatie te vinden over gezag en erkenning, financiële regelingen en de rechten en plichten van jonge ouders. Ook wordt ingegaan op de onderwerpen huisvesting, opleiding en kinderopvang.

Download gratis

folder-zwangerschap-en-schooluitval-mbo

Voor mbo-docenten

Jaarlijks krijgen zo'n 1.500 tienermeisjes een kind. Bijna 80 procent is achttien of negentien jaar. Jongeren op het mbo vormen de grootste risicogroep voor ongeplande zwangerschap. Daarom is deze folder met informatie over het voorkomen van zwangerschap en schooluitval op het mbo ontwikkeld, speciaal voor mbo-docenten. 

Deze folder is een gecombineerd aanbod van Rutgers, Soa Aids Nederland en Fiom. 

Bekijk de folder

En meer

  • Hulp aan zeer jonge ouders (2012). Te bestellen bij Fiom.