Je 15-jarige dochter vertelt dat ze zwanger is. Je schrikt en denkt ‘Nee… nog niet’. Voor jou een logische reactie. Maar je dochter verzamelt misschien al weken lef en moed om het gesprek met je aan te gaan. Ze voelt natuurlijk dat je niet enthousiast bent. Vraag haar tijd om het te laten bezinken. Gebruik die tijd om een aantal dingen te bedenken: zie je je dochter als moeder? Hoe ga je om met de partner? En met je kleinkind?  

Zelf opvoeden - Voor ouders van jonge moeders.jpg

Ondersteuning bij de beslissing

Een jonge aanstaande ouder maakt tal van beslissingen. Geen eenvoudige: wel of niet houden van het kind, stoppen of doorgaan met school of werk, wel of niet op zoek gaan naar een woning. Jij maakt die beslissing niet voor je zoon of dochter. Maar je kunt hierbij wel steunen. Laat weten dat je je kind altijd steunt, welke keuze hij of zij ook maakt. 

Misschien besluit je kind de zwangerschap uit te dragen, en heb je gelijk veel vragen: 

  • Je kind wordt ouder, maar is nog leerplichtig. Je kind heeft geen geld en geen werk. Wil je tijd en geld investeren in je kind als jonge ouder?  

  • Je kind is jonger dan 16 jaar. Wil je voogd zijn?  

  • Wil je bij de geboorteaangifte aanwezig zijn?  

  • Een keertje babysitten is niet erg, maar elke week drie dagen?  

  • Jouw eigen administratie hou je bij. Wil je je dochter/zoon ook helpen met de papieren rompslomp?  

  • Je hebt een kamer vrij in huis. Wordt het de nieuwe babykamer? En is je huis ‘babyproof’?  

Biedt (financiële) hulp aan en denk mee met je kind. Je hebt (desgevraagd) natuurlijk genoeg handige tips over zwanger zijn, over bevallen of over de tijd dat je kind jong was.  

Je zoon of dochter gaat het kind opvoeden. En jij? Het opvoeden van je eigen kind zit erop, en je kunt genieten van je tijd als grootouder. Leuke dagjes uit bijvoorbeeld en spelen met je kleinkind.  

Wat als het niet zo makkelijk gaat? 

De dagelijkse praktijk kan soms moeilijk zijn of voor problemen zorgen. Je vindt bijvoorbeeld dat de kleine zijn/haar bord leeg moet eten. Je dochter denkt daar anders over. Misschien vindt ze dat je je teveel bemoeit met haar opvoeding, of denkt ze juist te makkelijk over jou als oppas. Ontstaan er spanningen? Er zijn organisaties waar je terecht kunt, zoals het maatschappelijk werk. Blijf met elkaar in gesprek en maak goede afspraken met je zoon of dochter.  

Jong en een kind

Om jonge ouders te helpen, heeft Fiom de brochure ‘Jong en een kind’ (PDF, 2023) uitgebracht. Hierin is actuele praktische informatie te vinden over gezag en erkenning, financiële regelingen en de rechten en plichten van jonge ouders. Ook wordt ingegaan op de onderwerpen huisvesting, opleiding en kinderopvang.

Download gratis