Jonge vaders

Als er jonge moeders zijn, dan zijn er natuurlijk ook genoeg (jonge) vaders! Daar is niet altijd evenveel aandacht voor. Je hebt seks gehad en nu is zij ongepland zwanger. Je wereld staat op z’n kop. Je toekomstplannen kunnen er opeens heel anders uit gaan zien. Wat wil jij? Wil jij het vaderschap op je nemen? Hoe ga je dat concreet invullen? Wil je (nog) een relatie met haar? En past er in die relatie een baby of vind je het (nog) te vroeg? Dat zijn vragen die bij je kunnen spelen.

Meebeslissen over de zwangerschap

In hoeverre je mee mag beslissen over bijvoorbeeld het wel of niet houden van de baby, is afhankelijk van het meisje. Maar dat houdt niet in dat je zelf geen keuzes mag maken. Bijvoorbeeld als zij kiest om het kindje te houden, wil je dan betrokken zijn? En zo ja, hoe? En als je niet betrokken wilt zijn, hoe ga je om met de situatie dat je een kind hebt waar je geen contact mee hebt? Wat zijn je rechten? Wat zijn je plichten?

Jongens zijn vaak gericht op oplossingen en willen dingen gaan regelen. Ze denken na over welke gevolgen een kind met zich meebrengt, welke praktische oplossingen er moeten komen, hoe het verder moet met school of werk en wat het beste is dat ze kunnen doen. 

Onderstaande boeken kun je raadplegen:

Eerste Hulpgids voor jonge vaders, John Verhoeven (2002) - Unieboek

Jonge vaders hebben het moeilijk. Ze zijn natuurlijk erg trots op hun kleintje, maar ze zijn ook behoorlijk onzeker, al willen ze dat niet toegeven. Dit handige boekje geeft antwoord op bijna alle vragen die jonge vaders kunnen hebben.

Het grote vaderboek, Arend van Dam (2006) - Uitgeverij Contact

In dit handboek bundelt Arend van Dam allerlei informatie en aanwijzingen, die je als (aanstaande) vader moet weten. Hoe gedraag je je het beste tijdens de bevalling? Wat moet er in huis zijn en wat is overdreven? Moet je minder werken na de bevalling? Hoeveel belastingvoordeel levert een kind mij op? Hoe zit het met een mannenpil?

Meer informatie voor jonge vaders

Fiom heeft een folder ontwikkeld met praktische en juridische informatie voor (aanstaande) jonge ouders en opa's en oma's. Op onze website hebben we ook meer informatie over het zelf opvoeden van je kind

We hebben ook een website speciaal voor (aanstaande) jonge ouders. Hier kun je contact leggen met andere jonge vaders en moeders op het forum en kun je meer informatie lezen over het krijgen en opvoeden van een kind op jonge leeftijd. 

Download folder 'Jong en een kind'

brochure-jong-en-een-kind-jonge-vaders-moeders-tienerouders-Fiom