Als je zwanger bent en twijfels voelt, heb je een aantal mogelijkheden. Door jezelf goed in te lezen, maak je het makkelijker voor jezelf om een beslissing te nemen over je zwangerschap.

Ongewenst zwanger - Welke mogelijkheden zijn er.jpg

Wanneer je de zwangerschap uitdraagt, dan komt er een kind ter wereld dat zorg en liefde nodig heeft. Wil je dit graag en wil je weten hoe je je hierop voor kunt bereiden? Lees dan verder onder zelf opvoeden

Wil of kan je deze zorg (nog) niet zelf op je nemen, dan kun je ervoor kiezen je kind door of met anderen op te laten voeden. Lees verder onder pleegzorg en afstand ter adoptie wat de mogelijkheden zijn. Overweeg je de zwangerschap te beëindigen, lees dan verder onder abortus. Welke mogelijkheden je hebt, hangt af van je leeftijd en de duur van je zwangerschap.

Check mijn mogelijkheden 

Wil je snel weten wat jouw mogelijkheden zijn? Vul je leeftijd en zwangerschapsduur in en je krijgt meteen een overzicht van de mogelijkheden in jouw persoonlijke situatie. 

Leeftijd
Duur zwangerschap

Zelf opvoeden 

Als je ervoor kiest om je zwangerschap uit te dragen en je kind zelf op te voeden, dan hoef je er niet alleen voor te staan. Vraag je ouders, familie, vrienden of iemand anders om steun of ga naar je huisarts. Er zijn ook organisaties die je kunnen helpen. Bijvoorbeeld het Centrum voor Jeugd en Gezin bij jou in de buurt. Daar zit ook het consultatiebureau.  

Wie in jouw omgeving kan je helpen? 

  • Een verloskundige begeleidt je tijdens je zwangerschap en bij de bevalling. Meer informatie en adressen vind je op De Verloskundige

  • Om goed voorbereid te zijn op de bevalling kun je een zwangerschapscursus volgen. Informatie daarover vind je via je verloskundige. 

  • Hier vind je meer informatie over zelf opvoeden, financiën, juridische zaken en huisvesting en meer. 

  • Ben je jonger dan 23 jaar? Bekijk dan het artikel jong moeder worden

Meer informatie over zelf opvoeden 

Pleegplaatsing 

Verwacht je dat je de opvoeding van je kind niet (direct) alleen of samen kan? Dan is pleegzorg misschien iets voor jou. Pleegzorg betekent dat jij ouder blijft, maar dat je kind (tijdelijk) in een ander gezin gaat wonen. Pleegouders worden gezocht in je directe omgeving, binnen je familie, bij bekenden of bij onbekenden. 

Er zijn verschillende soorten pleegzorg: 

Hulpverleningspleegzorg 

Hierbij is het de bedoeling dat je je kind uiteindelijk zelf (weer) gaat opvoeden. In een periode van maximaal een half jaar ga je samen werken aan de terugkeer van je kind bij jou thuis. Mocht het niet binnen een half jaar lukken, dan kan je kind worden doorgeplaatst naar de Opvoedingspleegzorg of een andere vorm van ondersteuning, afhankelijk van wat er nodig is voor jou en je kind. 

Opvoedingspleegzorg 

Je kind wordt voor langere tijd opgevoed door pleegouders. Deze pleegzorg is bedoeld om je kind regelmaat, opvoedingszekerheid en de beste ontwikkelingskansen te geven. Je kunt contact hebben met je kind en op de hoogte blijven van zijn of haar ontwikkelingen. 

Deeltijdpleegzorg 

Dit is geen dagelijkse pleegzorg, maar een aanvulling op de dagelijkse zorg en opvoeding die jij geeft aan je kind. Je kunt daarbij denken aan een plaatsing bij pleegouders in het weekeinde of in vakantieperiodes. Deeltijdpleegzorg is er om jou te helpen en om te voorkomen dat je kind definitief uit huis moet worden geplaatst. 

Hoe werkt pleegzorg en waar kun je terecht? 

Je kunt rechtstreeks terecht bij Jeugdbescherming. Zij beoordelen jouw verzoek om hulp als je niet zelf voor je kind kunt zorgen. Ze kijken, samen met jou, welke hulp nodig is. Ze begeleiden kinderen, jongeren en ouders of verwijzen je door naar andere hulpverleners. 

Meer informatie over pleegplaatsing

Afstand ter adoptie 

Het is mogelijk je zwangerschap uit te dragen en je kind na de geboorte af te staan ter adoptie. Je draagt je kind dan in feite over aan anderen. Bij adoptie worden de juridische banden tussen jou en je kind definitief verbroken waardoor je geen ouderlijke rechten meer hebt. Je kind groeit op bij anderen en in principe is er geen contact meer tussen jou en je kind. Soms is er wel contact mogelijk in de vorm van foto’s, brieven of ontmoetingen. De adoptieouders beslissen of ze dat willen of niet. Het is mogelijk een afstandsprocedure onder geheimhouding te laten plaatsvinden.  

Hulp bij afstand ter adoptie 

Afstand ter adoptie is een hele grote stap, die je niet zomaar zet. Als je aangeeft dat je afstand ter adoptie overweegt, begeleidt Fiom bij: 

  • Het nemen van dit besluit 

  • De procedure tot afstand doen 

  • Nazorg 

Fiom begeleidt jou voor, tijdens en na dit besluit en regelt de praktische zaken die nodig zijn. Neem contact met ons op via telefoonnummer  088-126 4970 als je afstand ter adoptie overweegt.  

Meer informatie over
afstand ter adoptie

Abortus 

Je kunt er ook voor kiezen om je zwangerschap te beëindigen. De behandelmogelijkheden zijn afhankelijk van de duur van je zwangerschap en of je zelf mag beslissen op jouw leeftijd.

Kan een abortus meteen?  

Een abortusbehandeling kan in theorie meteen. Sinds 1 januari 2023 is er geen verplichte 5 dagen bedenktijd meer. Het is aan de vrouw en de arts om te bepalen of en wanneer een behandeling kan plaatsvinden. Daarbij is altijd het uitgangspunt dat het een weloverwogen en eigen besluit van de vrouw is. Soms heb je daarvoor nog bedenktijd nodig, maar hiervoor geldt niet langer een minimum aantal dagen.

Wel moet je er rekening mee houden dat het niet altijd mogelijk is om direct te worden behandeld, maar kun je daarvoor een aparte afspraak in de kliniek maken. De abortuskliniek kan je hierover ook voor jouw bezoek al meer vertellen.

Overweeg je een abortus, maar weet je nog niet zeker wat je wilt, ga dan naar de online keuzehulp.

Meld je aan voor de online keuzehulp 
 

Waar kan ik terecht voor een abortus? 

Een lijst van klinieken is te vinden op de site van Nederlands Genootschap van Abortusartsen (NGvA). Sommige klinieken doen alleen een abortus als je minder dan 12 weken zwanger bent. Bij de kliniek zelf kun je informatie krijgen over de behandelingen die ze geven.  

Meer informatie over een abortusbehandeling
 

Gevolgen van een abortus 

Elk jaar kiezen ongeveer 30.000 vrouwen voor een abortus. Het is begrijpelijk dat je op ziet tegen de behandeling, maar als deze voorbij is voelen de meeste vrouwen opluchting. Na de ingreep kun je je nog wel een poosje verdrietig voelen. Meestal verdwijnen deze gevoelens na verloop van tijd vanzelf weer. Soms houden deze gevoelens langer aan, bijvoorbeeld doordat het besluit heel moeilijk is geweest. Voor de verwerking is het belangrijk om hierover te praten met anderen. Wanneer de gevoelens in de weg gaan zitten kun je hulp zoeken.  

Heb je een abortus gehad en blijf je last houden van gevoelens of gedachtes die je belemmeren in je dagelijkse functioneren? Meld je aan voor de online hulp.   

Meer informatie over abortus

Twijfel je nog over je keuze? 

Een knoop doorhakken over je zwangerschap kan ingrijpend zijn. Lees meer informatie en tips over het maken van een besluit. Als je er niet alleen uit komt, zoek dan hulp. Blijf er niet alleen mee rondlopen, maar praat erover met iemand uit je omgeving of meld je bij ons.  

Online oefeningen 

Meld je aan voor de gratis online omgeving 'Zwanger, wat nu?'. Hier vind je informatie en oefeningen die je kunnen helpen om tot een weloverwogen besluit te komen. De online keuzehulp is geschikt voor zowel vrouwen als mannen. 

Face-to-face keuzehulp 

Wil je liever een face-to-face gesprek? Dat kan ook. Neem contact met ons op: 088-1264990. We verwijzen je dan door naar een gespecialiseerde hulpverlener bij jou in de buurt voor een gratis keuzehulpgesprek. Dit kan ook anoniem.