Je omgeving is van invloed op hoe je denkt en handelt en wat je belangrijk vindt in jouw leven. Zo spelen religie en cultuur, normen en waarden en je vrienden en familie een rol in jouw besluitvorming rondom ongewenste zwangerschap. Deze invloed kan groot zijn of slechts aanwezig op de achtergrond. Wees je ervan bewust dat je omgeving een rol speelt bij je keuzes. Je kunt je hierdoor gesteund voelen, maar het kan ook zijn dat je jouw verhaal niet kwijt kunt door bepaalde overtuigingen. 

Ongewenst zwanger - De rol van je omgeving

De rol van religie, cultuur, normen en waarden 

Wat jij belangrijk vindt in jouw leven, wordt mede bepaald door je geloof en de culturele waarden die je hebt meegekregen. Er zijn verschillende religies waarin men moeite heeft met een ongewenste zwangerschap. Soms wordt er weinig gepraat over seks en rust er een taboe op ongewenste zwangerschap. Meestal wordt seks buiten het huwelijk afgewezen en is ongewenste zwangerschap een taboe.  

Abortus en geloof 

In het christelijk geloof is de overtuiging dat er meteen vanaf het moment dat een eicel is bevrucht nieuw leven is ontstaan, dat moet worden beschermd. Om die reden wordt door veel christenen abortus afgewezen. 

In de Islam gaat men ervan uit dat 120 dagen na de bevruchting de foetus wordt bezield. Verschillende stromingen en geleerden in de Islam denken verschillend over het wel of niet mogen beëindigen van een zwangerschap. 

Normen en waarden bij een ongewenste zwangerschap 

Ook familiewaarden spelen een rol. Zwangerschap kan door je familie beschouwd worden als een aantasting van de familie-eer. Of er sprake is van eerschending en hoe eerherstel zou moeten plaatsvinden, verschilt per familie en per culturele traditie. 

Jouw geloof en cultuur beïnvloeden je keuze. Bijvoorbeeld: 

  • Als je vanuit je geloofsovertuiging niet hebt gekozen voor een zwangerschapsafbreking. 

  • Als in jouw cultuur het ongehuwde moederschap taboe is. 

Een besluit nemen over je onbedoelde zwangerschap kan moeilijk zijn. Je kunt gevoelens van twijfel, onmacht, verantwoordelijkheid, verdriet en opluchting ervaren. Misschien helpt het je om contact te zoeken met een dominee, priester, imam of andere geestelijke. Met hen kun je praten over je gevoelens en je geloof. 

Voor Turkse en Marokaanse vrouwen en mannen zijn er websites waar meer informatie staat over onder andere seks en ongewenste zwangerschap binnen de religie.  

De rol van je partner, familie en vrienden 

Iedereen neemt een belangrijk besluit op een andere manier. Misschien reageer jij vooral vanuit je gevoel en je partner vooral vanuit het verstand. Of andersom. En dat kan ook nog voortdurend veranderen. De vrouw is degene die uiteindelijk een besluit zal nemen over de zwangerschap. Voor je partner/de verwekker kan dit moeilijk zijn. Lees meer over besluitvorming voor mannen.  

Invloeden op je keuzeproces 

Hoe reageert je omgeving op je zwangerschap? Of, als niemand het weet: hoe denk je dat ze zullen gaan reageren? Welke reacties zou je prettig vinden? Zijn er mensen in je omgeving die je kunnen helpen bij het grootbrengen van je kind? Zijn er mensen in je omgeving die ervaring hebben met een abortus en met wie je kunt praten? Zijn er mensen in je omgeving die ervaring hebben met afstand ter adoptie of pleegzorg en met wie je kunt praten? Wie kan jou steun geven en naar je luisteren? Denk daarbij ook aan hulpverleners. 

Wees je ervan bewust dat je omgeving invloed heeft op hoe en welke keuzes je maakt. Als je je gesteund voelt door bijvoorbeeld je partner of familie, kun je hier profijt van hebben. Ze geven je het gevoel dat je er niet alleen voor staat en er is altijd iemand op wie je kunt terugvallen. Het kan ook zijn dat je er eerder last van ondervindt, omdat jullie van mening verschillen of andere normen en waarden hebben. Ook kan het dat je onder druk wordt gezet om een bepaalde keuze te maken. Uiteindelijk ben jij degene die de knoop doorhakt. 

Hoe reageren je ouders op je zwangerschap? 

Als je nog jong bent, is het best mogelijk dat je bang bent voor de reactie van je ouders. Misschien kun je het samen met je vriend, een vriendin, tante of ander familielid aan hen vertellen. Je staat er dan niet alleen voor. Het is mogelijk dat je in eerste instantie een negatieve reactie krijgt van je ouders. Wees je ervan bewust dat zo’n eerste reactie vaak voortkomt uit bezorgdheid, angst of schrik. Vaak hebben ze de tijd nodig om rustig aan het idee te wennen.  

Meestal zijn ouders uiteindelijk opgelucht als je het aan hen vertelt. Het is voor hen fijn dat je ze in vertrouwen neemt over zoiets belangrijks als een onbedoelde zwangerschap. Je angst om bijvoorbeeld uit huis gezet te worden, hoeft niet uit te komen.  

Hulp bij je besluit  

Een knoop doorhakken over je zwangerschap kan ingrijpend zijn. Lees meer informatie en tips over het  maken van een besluit.  Als je er niet alleen uit komt, zoek dan hulp. Blijf er niet alleen mee rondlopen, maar praat erover met iemand uit je omgeving of meld je bij Fiom.  

Online oefeningen  

Meld je aan voor de gratis online omgeving 'Zwanger, wat nu?'. Hier vind je informatie en oefeningen die je kunnen helpen om tot een weloverwogen besluit te komen. De online keuzehulp is geschikt voor zowel vrouwen als mannen.  

Aanmelden Zwanger, wat nu?

Face-to-face keuzehulp  

Wil je liever een face-to-face gesprek? Dat kan ook. Neem contact met ons op:  088-1264990. We verwijzen je dan door naar een gespecialiseerde hulpverlener bij jou in de buurt voor een gratis keuzehulpgesprek. Dit kan ook anoniem.