Ben je non-binair of transgender en denk je dat je zwanger kunt zijn? Dan heb je misschien veel vragen. Op deze pagina proberen we antwoorden te geven op de meest gestelde vragen. Naast specifieke zorgen rondom jouw genderidentiteit, heb je wellicht ook andere vragen of zorgen rondom de zwangerschap. Antwoorden op deze vragen zijn te vinden op de overige pagina’s van deze website.  

*Daar waar ‘vrouw’ geschreven staat, bedoelen we alle personen die zwanger kunnen worden. 

groepmensen-nonbinair-transgender.jpg

Als je geboren bent met een baarmoeder en eierstokken en je hebt geslachtsgemeenschap (penis-in-vagina), dan kun je zwanger raken. Wil je dit voorkomen? Dan is het verstandig om anticonceptie te gebruiken. Gebruik je testosteron? Weet dat je dan alsnog een (laag) risico hebt op een zwangerschap. 1 op de 3 transmannen maakt nog een eisprong door bij het gebruik van testosteron. Testosteron kan je cyclus onderdrukken, maar zal deze niet stoppen. Testosteron is daarom geen vorm van anticonceptie. Het is verstandig om goede anticonceptie te gebruiken als je een zwangerschap wilt voorkomen.  

Lees meer informatie over anticonceptie bij transmannen of non-binaire personen of als je denkt dat je misschien zwanger bent

Heb je het vermoeden ongewenst zwanger te zijn?

Heb je gemeenschap gehad en bestaat er een kans dat je ongewenst zwanger bent? Dan zijn er verschillende opties tot zwangerschapsafbreking:   

 • Binnen 3 dagen na onbeschermde gemeenschap: de morning-afterpil
  Hoe sneller je de morning-afterpil inneemt nadat je onbeschermde seks hebt gehad, hoe beter. De pil moet namelijk de ovulatie uitstellen, maar kan dit niet doen als de eisprong al heeft plaatsgevonden. In die gevallen werkt de morning-afterpil niet.  Na gebruik kun je vaginaal bloedverlies krijgen. Je kan de pil ook nemen als je testosteron gebruikt. De morning-afterpil kun je kopen bij de drogist en de (spoed/nacht) -apotheek en kost ongeveer 15 euro.
   
 • Binnen 5 dagen na onbeschermde gemeenschap: koperspiraal
  Je kunt binnen 5 dagen een koperspiraaltje laten plaatsen bij de huisarts.
   
 • 16 dagen of minder overtijd 
  Menstrueer je nog wel maandelijks en blijft dit nu uit? Binnen 16 dagen of minder overtijd (gerekend vanaf de dag dat je eigenlijk ongesteld had moeten worden) kun je kiezen voor een overtijdbehandeling. Je kunt hiervoor terecht bij een abortuskliniek.

Maak je gebruik van één van deze opties? Doe altijd na 3-4 weken een zwangerschapstest en neem contact op met je huisarts of de gynaecoloog van het genderteam.  

Wil je meer lezen over verschillende zwangerschapsafbrekingen? Kijk dan op de pagina Zwanger wat nu

Vier keuzemogelijkheden bij een positieve zwangerschapstest

Ben je ongewenst zwanger? Dan heb je vier keuzemogelijkheden: zelf opvoeden, abortus, pleegplaatsing of afstand ter adoptie. 

Gebruik je testosteron en wil je de zwangerschap uitdragen of twijfel je hierover? Stop dan met het gebruiken van testosteron. Dit heeft invloed op de ontwikkeling van het kind. Weet je zeker dat je de zwangerschap wilt beëindigen, dan kun je doorgaan met het gebruik van testosteron. Neem bij een positieve zwangerschapstest contact op met je huisarts of jouw genderpoli.

In onze online omgeving 'Zwanger, wat nu?' staan keuze-oefeningen die je kunnen helpen om tot een weloverwogen besluit te komen. 

Maak online keuze-oefeningen

Welke beslissing je ook neemt, het is belangrijk dat je er echt achter staat. Het is jouw besluit en jij moet er verder mee kunnen in je leven.

Emoties bij (het vermoeden van) een ongewenste zwangerschap

Een (vermoeden van een) ongewenste zwangerschap roept vaak veel emoties op. Dit is normaal. Misschien weet je even helemaal niet meer wat je moet doen. Veel mensen schamen zich en voelen zich eenzaam, doordat ze het aan niemand durven te vertellen. Ook angst voor ongewenste reacties (zoals ‘Huh, jij bent toch man geworden?’) kan ervoor zorgen dat je niet durft te vertellen dat je (mogelijk) zwanger bent. Daarnaast kunnen de lichamelijke veranderingen ervoor zorgen dat je (meer) gevoelens van genderdysforie ervaart.  

Tip: Ga je naar een vrouwelijke omgeving, zoals de wachtkamer van een gynaecoloog of een abortuskliniek? Dan loop je het risico dat je aangesproken wordt als ‘mevrouw’. Geef daarom zelf aan hoe je aangesproken wilt worden. Wil je minder opvallen in de wachtkamer? Overweeg dan een vriendin of zus mee te nemen. Anderen zullen dan al snel denken dat jullie niet voor jou, maar voor haar in de wachtkamer zitten.  

Symbool voor genderneutraliteit.jpg

Online supportgroep

Bij (het vermoeden van) een zwangerschap is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts of jouw genderpoli.  

Wil je meer weten over het uitdragen van je zwangerschap of in contact komen met andere trans-masculiene en non-binaire personen die zwanger zijn of willen worden? Je kunt je aanmelden voor de onlinesupportgroep die elke maand plaatsvindt onder begeleiding van ervaringsdeskundige Ryan Ramharak. Mail Ryan om je aan te melden of voor meer informatie.