In Nederland krijgt 1 op de 5 vrouwen in hun leven te maken met een onbedoelde zwangerschap. Als professional is er een rol voor jouw weggelegd om deze vrouwen (en partners) te begeleiden.

Wat is jouw rol?

Wat is jouw rol bij de begeleiding van vrouwen met een onbedoelde zwangerschap? In deze animatie leggen we uit hoe begeleiding bij een onbedoelde zwangerschap eruit ziet en wat jouw rol als zorgprofessional hierbij is. Ook komt aan bod wat jij kunt doen aan nazorg. 

De rol van de professional bij een ongewenste zwangerschap

De rol van de professional bij een ongewenste zwangerschap - Fiom

Programma Nu Niet Zwanger

Nu Niet Zwanger ondersteunt kwetsbare vrouwen en mannen een bewuste keuze te maken over het moment van hun kinderwens. Hiermee wordt voorkomen dat zij (herhaald) onbedoeld zwanger raken. Zij kunnen na een onbedoelde zwangerschap helpen met anticonceptie. Bekijk de kaart met alle locaties van Nu Niet Zwanger in Nederland. 

Fiom praktijkverhalen

Draagmoeder

Van hulpverlenen naar kennis delen 

Hoe maak je als landelijke organisatie de omslag van hulpverlenen naar kennisdelen? En hoe zorg je dat de hulp aan je doelgroep dan goed wordt overgenomen? Jokelien Miedema, beleidsspecialist ongewenste zwangerschap bij Fiom, vertelt in een interview over deze omslag en over de samenwerking met Movisie. Lees het interview op de website van Zorg + Welzijn of op Fiom draagt hulpverlening over aan lokale porfessionals (PDF), september 2017.

Z&W

Taboe op abortus wordt groter

Onbedoeld zwangere vrouwen die hulp zoeken, vallen momenteel tussen wal en schip. Dat baart zorgen. 'Het taboe op abortus wordt groter. Jonge meiden veroordelen zichzelf en elkaar als ze abortus overwegen.' zegt Ellen Giepmans in een interview in Zorg en Welzijn (PDF, 2015).

Petra Sanders

Verdrietig maar dankbaar werk

Petra Sanders werkt in een abortuskliniek. Tijdens het interview voor Zorg anno NU vertelt ze over haar werk. 'Ik begrijp het verdriet van de vrouwen. Toch is het goed om te zien dat de meeste vrouwen vrede krijgen met de gemaakte keuze. Als die keuze eenmaal - volgens de goede stappen en onder begeleiding - is gemaakt, zie je vaak een soort opluchting en kan het verdriet een plek krijgen'. 

Tekst: Loes van Vugt

Partners

Voor keuzehulpgesprekken met ongewenst zwangere vrouwen werken wij samen met diverse partners, zoals Fiom Utrecht, Fiom Altra, Siriz en GGD.