Wist je dat meer dan 75% van de ongewenste zwangerschappen ontstaat binnen een vaste relatie? Het beeld heerst dat ongewenste zwangerschappen vooral voorkomen bij singles, jonge vrouwen die nog geen kinderen hebben. Het is niet vreemd dat dit beeld bestaat: we horen veel verhalen om ons heen die dit beeld bevestigen. Toch heeft de grootste groep ongewenst zwangere vrouwen een vaste partner en vaak ook al een gezin. Deze vrouwen staan voor een lastige keuze die ze vaak samen maken met hun partner. En dat is meestal heel moeilijk. 

Juiste, betrouwbare informatie helpt om stigma’s rondom een ongewenste of onbedoelde zwangerschap te verkleinen. Hieronder lees je feiten & fabels, ervaringsverhalen van vrouwen en geven we gesprekstips. Heb je direct hulp nodig of weet je niet goed welke keuzemogelijkheden je hebt? Bel dan naar 088 126 49 00 of meld je aan voor de online keuzemodule: Zwanger, wat nu?

Ongewenst zwanger - Zwangerschap laat ontdekt.jpg

Fabels over ongewenste zwangerschap

Fabels over ongewenste zwangerschap zijn:

  • Alle ongewenst zwangere vrouwen kiezen voor zwangerschapsafbreking
    Minder dan de helft van de ongewenste zwangerschappen eindigt in abortus. Dit blijkt uit de Monitor seksuele gezondheid en de jaarrapportage Wet afbreking Zwangerschap.
     

  • Ongewenste zwangerschappen komen maar heel zelden voor
    1 op de 5 vrouwen raakt onbedoeld zwanger. 68% van die onbedoelde zwangerschappen is ook ongewenst. 
     

  • Een ongewenste zwangerschap overkomt alleen single vrouwen
    Van alle ongewenst zwangere vrouwen die hulp zoeken voor het maken van hun keuze blijkt dat 3 op de 4 een vaste partner heeft. Dit blijkt uit de registratie keuzehulpgesprekken Ongewenste Zwangerschap 2020.
     

  • Vrouwen die al kinderen hebben kiezen niet voor zwangerschapsafbreking 
    De jaarrapportage Wet afbreking Zwangerschap 2019 laat zien dat meer dan de helft van de vrouwen die kozen voor abortus, al één of meerdere kinderen heeft.
     

  • Ongewenst zwangere vrouwen gebruiken géén anticonceptie
    Van de vrouwen die ongewenst zwanger raakt, gebruikt 42% wél anticonceptie. De Monitor seksuele gezondheid laat dit zien. 
     

  • Het zijn altijd jonge vrouwen die ongewenst zwanger raken
    Uit de registratie van alle keuzehulpgesprekken in 2020, blijkt dat 62% van de ongewenst zwangere vrouwen in de leeftijdscategorie 25-39 jaar valt. 28% is jonger dan 24 jaar. 

Gesprekstips

Je wereld kan even helemaal op zijn kop staan door de ontdekking van de zwangerschap. Opeens lijkt niets meer vanzelfsprekend. Hoe gaat je leven eruit zien? Hoe zit het met je relatie? Wat zijn je wensen en dromen voor je toekomst? Welke invloed heeft je levensopvatting of je geloof op je leven? Wat vind je belangrijk in je leven?

Hoe je zo’n belangrijk besluit neemt, is voor iedereen anders. Misschien reageer jij vooral vanuit je gevoel en je partner of anderen vooral vanuit het verstand. Of andersom. En dat kan ook nog voortdurend wisselen. Dat maakt dat het soms zo lastig kan zijn, om er goed over te kunnen praten.

In onderstaande video zie je hoe een stel onder begeleiding van een keuzehulpverlener met elkaar in gesprek gaat.

Hoe praat je over je ongewenste zwangerschap met je partner? 

Je partner vertellen dat je ongewenst zwanger bent of met je partner praten over de te maken keuze bij een ongewenste zwangerschap, kan knap lastig zijn. Onze gesprekstips kunnen je helpen bij het voeren van een open gesprek met je partner.

Gesprekstips voor de vrouw

  • Soms is het makkelijker om te praten als je ondertussen iets anders doet, dan wanneer je ervoor gaat zitten en elkaar aankijkt. Bijvoorbeeld tijdens een wandeling of de afwas.
  • Draai er niet omheen, zeg: “Ik moet je iets vertellen, ik ben zwanger en ik weet niet wat ik moet doen.” 
  • Benoem wat je van je partner nodig hebt of hoe hij jou kan helpen: “Ik heb het nodig dat je me steunt.” Of “Wil je meegaan als ik het vertel aan … “ Of “Wil je mij naar de kliniek brengen?” 
  • Als de reactie van je partner vervelend is voor jou, zeg dat dan. "Wat je nu zegt, helpt mij niet, het voelt als een oordeel." "Hier help je mij niet mee, ik vind het vervelend dat je dat zegt." 
  • Geef aan dat hij belangrijk voor jou is, en dat je altijd zijn visie meeneemt in jouw beslissing. “Ik kies niet in mijn eentje, alles wat je zegt neem ik serieus.” 

Gesprekstips voor de partner

  • Stop waar je mee bezig bent en luister naar haar. 
  • Vraag aan haar hoe ze zich voelt. “Hoe voel je je?” “Wat doet dit nu met jou?” 
  • Deel jouw gevoel, niet je mening.  “Oh, ik schrik ervan” of “Ik weet even niet wat ik moet zeggen”.
  • Denk niet meteen in oplossingen. Geef het tijd, vraag haar “Wat heb jij van mij nodig?”
  • Geef aan op welke manier jij haar kan steunen. “Als jij hier professionele hulp bij wilt inschakelen, ga ik met je mee.” “Ik weet dat jij beslist, ik zal jouw keuze respecteren".

Ben jij onbedoeld zwanger? 

Lees de informatie op 'Zwanger, wat nu?' of meld je aan voor onze gratis online keuze-oefeningen. Wil je liever een face-to-face gesprek? Dat kan ook. Neem contact met ons op: 088 126 49 00. We verwijzen je dan door naar een gespecialiseerde hulpverlener bij jou in de buurt voor een gratis keuzehulpgesprek. Dit kan ook anoniem.