TOZK onderzoek.jpg

Fiom doet onderzoek naar persoonlijke ervaringen met het maken van een keuze bij een onbedoelde zwangerschap.  

Waarom doen we dit onderzoek? 

Fiom wil graag een beter beeld krijgen van de ervaringen met een onbedoelde zwangerschap. En hoe mensen nadenken over een keuze. We willen de kwaliteit van zorg en ondersteuning voor mensen met een onbedoelde zwangerschap te verbeteren.  

In de deelnemersinformatie lees je meer over het onderzoek. 

Kan je meedoen aan het onderzoek? 

  • Heb je een onbedoelde zwangerschap meegemaakt? 
  • Wil je andere mensen helpen door jouw verhaal te delen? 
  • Was je tijdens de onbedoelde zwangerschap 18 jaar of ouder? 
  • Is het minstens een jaar geleden dat je bent bevallen of voor abortus koos? 
  • Is het maximaal 20 jaar geleden dat je bent bevallen of voor abortus koos? 

Dan kun je meedoen aan het onderzoek. We zijn benieuwd naar jouw ervaringen. 

Hoe voeren we het onderzoek uit? 

In dit onderzoek houden we interviews met minstens 25 deelnemers. We stellen vragen over jouw ervaring met een onbedoelde zwangerschap. Hoe heb je een keuze gemaakt? En hoe kijk je hierop terug? Verder vragen we naar de gevolgen van de onbedoelde zwangerschap op je leven. En naar de rol die jouw omgeving hierin speelde.  

Wat verwachten we van je? 

Het interview duurt ongeveer één tot twee uur. We nemen ook stiften en papier mee. Hiermee tekenen we samen met jou een tijdlijn van de periode voor, tijdens en na de onbedoelde zwangerschap. Je kiest zelf een plek voor het interview. Bijvoorbeeld bij je thuis, op het kantoor van Fiom in Den Bosch of Houten, of ergens anders. We vergoeden je reiskosten. 

Na het interview maken we graag nog een afspraak met je. Tijdens dit gesprek kijken we samen terug op het interview. Je kan vragen aan ons stellen en meer vertellen over je ervaringen. Ook hebben wij misschien nog vragen voor jou. Je kiest zelf of dit gesprek telefonisch, via videobellen of live plaatsvindt. 

Je laat je gegevens vrijwillig bij ons achter. Je bent daarmee niet verplicht om deel te nemen aan het onderzoek. We bewaren je gegevens op een veilige manier. We houden ons hierbij aan de privacywet. 

Onderzoek van Fiom en de Radboud Universiteit  

Fiom en de Radboud Universiteit Nijmegen doen dit onderzoek samen. De betrokken onderzoekers van Fiom werken ook bij de Radboud Universiteit. Fiom is specialist bij ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen. Fiom ontvangt subsidie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het ministerie oefent geen invloed uit op dit onderzoeksproject. Lees meer over Fiom.