Wist je dat meer dan 75% van de onbedoelde zwangerschappen ontstaat binnen een vaste relatie? Het beeld heerst dat onbedoelde en ongewenste zwangerschappen vooral voorkomen bij singles, jonge vrouwen die nog geen kinderen hebben. Toch heeft de grootste groep een vaste partner en vaak ook al een gezin. Deze vrouwen staan voor een lastige keuze die ze vaak samen maken met hun partner. 

Juiste, betrouwbare informatie helpt om stigma’s rondom een onbedoelde of ongewenste zwangerschap te verkleinen. Hieronder vind je meer informatie over de verschillende keuzemogelijkheden en lees je ervaringsverhalen. Heb je direct hulp nodig? Bel dan naar 088-1264990 of meld je aan voor de online keuzemodule: Zwanger, wat nu?.

3opde4campagnebanner.jpg

Wat zijn de mogelijkheden als je onbedoeld zwanger bent?

Als je onbedoeld zwanger bent is dat vaak even schrikken. Er komt een moment dat je gaat nadenken over welke mogelijkheden je hebt. Je moet de ruimte en vrijheid hebben om een weloverwogen keuze te maken. Een keuze die past bij jouw leven nu en in de toekomst. Deze keuze is zeer persoonlijk en afhankelijk van de unieke omstandigheden, waarden en wensen van jou als persoon en in je relatie. Het is belangrijk om te onthouden dat er geen ‘juiste’ of ‘verkeerde’ beslissing is in deze situatie, maar juist wat de beste keuze is voor jou, je partner en je eventuele gezin.

We hebben de keuzes voor je op een rijtje gezet:

Zelf opvoeden
Past een kindje in je leven dan kan je besluiten om het zelf op te voeden. Dit kan een uitdaging zijn, bijvoorbeeld als er al kinderen zijn. Factoren waar je rekening mee kan houden zijn:
•    De leeftijd van eventuele andere kinderen
•    De financiële situatie
•    De bestendigheid van je relatie
•    Huisvesting

Meer informatie

Pleegplaatsing
Besluit je om de zwangerschap uit te dragen maar ben je niet in de omstandigheid om het kindje nu zelf op te voeden dan kan je kiezen voor pleegplaatsing. Er zijn verschillende vormen van pleegplaatsing. Indien gewenst kan je bijvoorbeeld een rol blijven spelen in het leven van je kind en later mogelijk weer voor je kind zelf zorgen. 

Meer informatie

Afstand ter adoptie
Als je niet in staat bent om voor (nog) een kind te zorgen, kan je besluiten om het kind ter adoptie af te staan. Alle juridische banden tussen jou en je kind worden definitief verbroken. Een ingrijpende beslissing. Tegenwoordig is het ook mogelijk om te kiezen voor een open adoptie. Hierbij is enige vorm van contact mogelijk. Voor welke vorm je ook kiest, er zijn een verschillende instantie betrokken bij afstand ter adoptie. Fiom ondersteunt je hierbij.

Meer informatie

Abortus
Je kan er ook voor kiezen om de zwangerschap te beëindigen. Dit is een ingrijpende beslissing. Het is belangrijk om voor jezelf een weloverwogen keuze te maken. Neem hiervoor de tijd die je nodig hebt. De manier waarop je je zwangerschap beëindigt is ook een keuze. Jouw opties hangen onder andere af van hoe lang je zwanger bent.

Meer informatie
 

Meer informatie is ook te vinden op het Infopunt Onbedoeld Zwanger.

Rol van de partner

Als je onbedoeld zwanger wordt in een relatie speelt de partner een grote rol. Als vrouw heb je wettelijk zelfbeschikking over je eigen lichaam en bepaal je of je de zwangerschap uitdraagt of niet. Maar het is belangrijk om je partner een rol te geven in deze beslissing. 

Besluitvorming voor mannen

Hulp bij het maken van een keuze

Vind je het moeilijk om een weloverwogen keuze te maken? In de online omgeving ‘Zwanger, wat nu?’ vind je informatie en oefeningen die je kunnen helpen bij het maken van een weloverwogen besluit. 

Online module

Heb je behoefte aan Face-to-Face keuzehulpgesprek dan is dat ook mogelijk. Fiom kan je doorverwijzen naar een gespecialiseerde hulpverlener bij jou in de buurt. Neem hiervoor contact met ons op via 088-1264990.

Meer informatie is ook te vinden in de brochure Zwanger, wat nu?

Feiten over onbedoelde zwangerschap

Dat de beeldvorming omtrent onbedoeld zwanger niet klopt blijkt ook uit de analyse die Fiom elk jaar maakt van de keuzehulpgesprekken. Dit zijn gesprekken waarbij vrouwen en mannen hulp krijgen bij een onbedoelde zwangerschap.

Uit de analyse van 2022 blijkt het volgende:
•    Van de 1052 keuzehulpgesprekken is 26% tussen de 30 – 34 jaar oud
•    71% heeft een vaste partner
•    36% heeft al één of meerdere kinderen
•    5 % van de gesprekken werden gevoerd met alleen mannen 
•    46% van de vrouwen is voor de 2x onbedoeld zwanger geraakt

Meer informatie