04/08/2022

Deze week hebben de inwoners van Kansas zich in een referendum uitgesproken tegen een amendement dat de toegang tot abortus zou bemoeilijken of zelfs blokkeren. Een eerste belangrijke stemming nadat het Hooggerechtshof in de VS eind juni een einde maakte aan het landelijke recht op abortus.

De kiezers in Kansas waren de eerste die zich in de VS rechtstreeks konden uitspreken over de abortusrechten. Het amendement werd in ruime meerderheid weggestemd: 60 tegen 40 procent. 

De uitslag is belangrijk, omdat de staat Kansas omringd is door zeer conservatieve staten die vrijwel direct het recht op abortus hebben afgeschaft na de uitspraak van het Hooggerechtshof. Zo legden Arkansas, Oklahoma en Missouri abortus al aan banden, waardoor vrouwen soms dagenlang moeten reizen om een abortus te krijgen.

In negen staten moet de rechter of politiek nog een oordeel vellen, zoals in Michigan en Pennsylvania. De hoop van vrouwen- en pro-choice organisaties is nu dat politici na de uitslag in Kansas twee keer nadenken voor ze het daar ook verbieden.

Fiom is blij met deze uitslag. Om een weloverwogen keuze te kunnen maken over een ongewenste zwangerschap is het ontzettend belangrijk om keuzeopties te hebben.