In 2001 raakt Laurien onbedoeld zwanger van haar toenmalige vriend. Hij had een kinderwens, zij niet. “Ik kwam erachter dat ik best een vooroordeel had tegenover vrouwen die onbedoeld zwanger waren. Zoiets komt tegenwoordig toch niet meer voor?” 

Dit komt niet uit

“Ik heb twee jongens uit mijn vorige huwelijk, mijn vriend heeft een kind uit een vorige relatie. In die tijd had ik net een spiraaltje laten zetten. De huisarts had geen tijd, dus de assistente plaatste het spiraaltje. Ik had er al niet zo’n goed gevoel bij. Op een zaterdag, ik weet het nog goed, besefte ik dat ik al even niet ongesteld was geweest. Zou ik in de vervroegde overgang zijn? Ik had een drukke baan, volgde nog een opleiding en mijn jongste zoon was al tien jaar. Een zwangerschap kwam echt niet uit. Ik heb toen twee keer een test gedaan: allebei positief. Vervolgens heb ik mijn vriend gebeld en gezegd dat hij onmiddellijk moest komen. Ik wist dat hij een kinderwens had, dus ik wist ook dat we het hier over moesten hebben.”

Bedenktijd

“We waren drie, vier maanden samen. Ik was 45, hij 48 jaar. Hij was een hele enthousiaste vader en wilde er nog wel een kindje bij. Dus hij vroeg of ik wilde overwegen om de zwangerschap toch door te zetten. Maar ik had niet voor niets een spiraaltje laten plaatsen. Dat was een bewuste keuze. Ik voelde me ook te oud om nog een kind te krijgen. Lichamelijk vond ik het te zwaar."

Laurien: Ik besefte dat ik al even niet ongesteld was geweest. Zou ik in de vervroegde overgang zijn?

"Uiteindelijk vond ik dat ik een veto hierin had, maar voor hem was het heel verdrietig. Ik had 5 dagen bedenktijd. In die periode wilde ik mijn vriend ook niet zien. En stelde mezelf de vraag: wat zou het betekenen als ik een derde kind zou krijgen? Uiteindelijk bleef ik bij mijn besluit. Toen ik het er met vriendinnen over had, bood een vriendin aan om met me mee te gaan naar de abortuskliniek. Dat was heel fijn, want dat wilde ik hem niet aandoen.”

Vooroordeel

“Ik besef dat ik, voordat ik zelf onbedoeld zwanger raakte en koos voor een abortus, wel een vooroordeel had. Ik dacht dat dit tegenwoordig toch niet meer voorkwam. Je kunt toch gewoon ‘nee’ zeggen? Ik had ook het idee dat het alleen losbandige en naïeve meisjes overkwam. Maar het kan je ook overkomen, zoals bij mij is gebeurd. En zo’n ingreep is niet mis. Het is geen gemakkelijke beslissing, dat doe je niet zomaar. Het heeft invloed op je verdere leven zonder dat je dit op het moment zelf beseft."

Aan andere vrouwen zou ik willen zeggen: vertrouw altijd op je gevoel. Luister naar je lichaam. Uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid bij de vrouw. Ik vind nog steeds dat abortus moet kunnen, maar het is echt een noodgreep.” 

Laurien: Ik dacht dat het alleen losbandige en naïeve meisjes overkwam. Maar het kan je ook overkomen, zoals bij mij is gebeurd.

Boos

“Die dag in de kliniek vond ik naar, er hing een vervelende sfeer. Ik viel natuurlijk op door mijn leeftijd, ik was zowat de oudste. Uit de echo bleek dat ik tien weken zwanger was. Daar schrok ik wel van, ik dacht zelf aan zes weken. Maar dat veranderde voor mij niets aan de zaak. Het was emotioneel belastend, maar ik was denk ik vooral boos vanwege dat verkeerd geplaatste spiraaltje. Ik was niet slordig geweest met mijn anticonceptie, integendeel zelfs, maar toch was ik zwanger. Mijn vriendin was heel lief. Ze had zelf ook een abortus gehad en steunde me. Bij thuiskomst ben ik in bed gaan liggen en moest ik huilen. Mijn vriend was er eveneens naar van, maar probeerde mij wel op te vangen. Mijn zoons kwamen bij me zitten. Ik heb het hen wel verteld, maar nu heb ik daar wel een beetje spijt van. Mijn jongste zei dat hij nog wel een zusje of broertje had willen hebben. Nu ze ouder zijn begrijpen ze het gelukkig wel.” 

Geen verkeerde keuze

“Ik denk er nog wel eens aan. Soms reken ik uit hoe oud hij of zij nu zou zijn. Ik heb absoluut geen spijt van mijn besluit, want ik moest in die tijd hard knokken voor het bestaan van mij en mijn twee zoons. Het was voor mij destijds eigenlijk geen verkeerde keuze, maar meer een mijlpaal in mijn leven die ik liever niet had gehad.” 

Meer ervaringsverhalen

Wil jij jouw verhaal (anoniem) met anderen delen?

Stuur jouw verhaal in