Je wereld kan even helemaal op zijn kop staan als je ontdekt dat je zwanger bent. Opeens lijkt niets meer vanzelfsprekend. Hoe gaat je leven eruit zien? Hoe zit het met je relatie? Wat zijn je wensen en dromen voor de toekomst? Welke invloed heeft je levensopvatting of je geloof op je leven? Hoe kom je tot een besluit over je zwangerschap? 

Ongewenst zwanger - Hoe kom je tot een besluit

Tips om tot een besluit over je zwangerschap te komen

 • Laat je niet overspoelen door emoties, neem eerst afstand;
 • Probeer zoveel mogelijk feitelijke informatie te zoeken over de mogelijkheden die er zijn;
 • Praat (als het kan) erover met vrienden, familie of een hulpverlener;
 • Of neem iemand in vertrouwen die niet betrokken is bij jouw keuze;
 • Onderzoek je gevoelens;
 • Bedenk wat iemand zou doen die je heel belangrijk vindt;
 • Piekeren helpt niet; laat het even los;
 • Weeg alle mogelijkheden op hun consequenties, op korte en langere termijn;
 • Welke dilemma’s zie en ervaar je? 
 • Wat zegt je gevoel, wat je verstand? 
 • Hoe gaat je toekomst eruit zien? 
 • Besef dat het een besluit is van dit moment, met wat je nu weet, denkt en voelt

Een beslissing nemen over je zwangerschap 

Welke beslissing je ook neemt, het is belangrijk dat je er echt achter staat. Het is jouw besluit en jij moet er verder mee kunnen in je leven. Afhankelijk van je zwangerschapsduur heb je de keuze om je zwangerschap uit te dragen of af te breken. Deze keuze valt binnen vier mogelijkheden: zelf opvoeden, pleegplaatsing, afstand ter adoptie of abortus. 

Zelf opvoeden  

Voor hulp bij zelf opvoeden kun je terecht bij:  

Pleegplaatsing 

Overweeg je pleegplaatsing? Op de pagina pleegplaatsing vind je meer informatie over pleegzorg.  

Afstand ter adoptie 

Overweeg je om afstand te doen van je kind? Lees hoe een afstandsprocedure in zijn werk gaat of maak een afspraak met Fiom.  Lees verder wat het betekent om afstandsmoeder te zijn of kom in contact met andere afstandsmoeders. 

Abortus 

Overweeg je abortus en wil je weten hoe dit gaat en waar dit kan? Lees dan verder over de abortusbehandeling. Je kunt zelf een afspraak maken met een kliniek, hiervoor hoef je niet eerst langs de huisarts. 
 
Voor adressen van abortusklinieken kun je kijken op de site van Nederlands Genootschap van Abortusartsen (NGvA). Sommige klinieken voeren alleen een abortus uit als je minder dan 12 weken zwanger bent. Bij de kliniek zelf kun je informatie krijgen over de behandelingen die ze geven. 

Na een abortus 

Heb je gekozen voor een abortus en wil je meer weten over hulp na een abortus? Fiom biedt online begeleiding aan vrouwen vanaf 16 jaar die psychosociale klachten ervaren naar aanleiding van een abortus. Lees meer informatie over wat een online begeleidingstraject inhoudt

Hoe je zo’n belangrijk besluit neemt, is voor iedereen anders. Misschien reageer jij vooral vanuit je gevoel en je partner of anderen vooral vanuit het verstand. Of andersom. En dat kan ook nog voortdurend wisselen. Het ordenen van je gevoelens en gedachten is een eerste stap bij het nemen van een besluit over je zwangerschap. Het kan ook helpen iemand in vertrouwen te nemen om te praten over wat er allemaal door je heen gaat op dit moment. Is er niemand om je gevoelens mee te delen? Fiom kan je helpen. 

Online oefeningen 
Nog geen keuze gemaakt over je zwangerschap? Meld je aan voor de gratis online omgeving 'Zwanger, wat nu?'. Hier vind je informatie en oefeningen die je kunnen helpen om tot een weloverwogen besluit te komen. De online keuzehulp is geschikt voor zowel vrouwen als mannen. 

Aanmelden Zwanger, wat nu?

Face-to-face keuzehulp 
Liever een face-to-face gesprek? Dat kan. Neem contact met ons op:  088-1264990. We verwijzen je door naar een gespecialiseerde hulpverlener bij jou in de buurt voor een gratis keuzehulpgesprek. Dit gesprek en het bellen kan ook anoniem.  

Neem contact op

Verder na je besluit 

Welk besluit je ook neemt, het is een besluit dat jou nu het beste lijkt. Je hebt je keuze gemaakt met wat je nu weet, aankan en hoe je naar je toekomst kijkt. Er zijn geen goede of foute keuzes. Nieuwe gebeurtenissen in je leven en nieuwe levensfasen kunnen je wel opnieuw confronteren met je genomen besluit. Een nieuwe relatie kan ervoor zorgen dat je anders kijkt naar het vormen van een gezin. Of je merkt dat je een kinderwens krijgt terwijl je nu hebt gekozen voor een abortus. 

Mocht dit je verdrietig maken, ga dan op zoek naar iemand met wie je kan praten. Een familielid of een goede vriend of vriendin die je in vertrouwen kunt nemen. Iemand die je niet veroordeelt en begrijpt wat je doormaakt. Ook een hulpverlener kan je helpen bij verwarrende gevoelens en vragen.