Zodra je weet dat je zwanger bent, is het belangrijk om te berekenen hoe lang je zwanger bent. De duur van je zwangerschap is namelijk van invloed op de mogelijkheden om je zwangerschap af te breken. Ook als je besluit je zwangerschap uit te dragen is het goed om te weten wanneer je bent uitgerekend. Met de uitgerekende datum kan de verloskundige de ontwikkeling van de baby in de gaten houden. Bereken hieronder je zwangerschapsduur.

Ongewenst zwanger - Bereken je zwangerschapsduur.jpg

Hoe lang ben ik zwanger? 

Bij stap 1 vul je de eerste dag van je laatste menstruatiecyclus in. Dit is de eerste dag waarop je ongesteld werd. Bij stap 2 vul je de gemiddelde lengte van je menstruatiecyclus in. Dit is het aantal dagen vanaf de eerste dag waarop je ongesteld wordt, tot en met de dag voordat je opnieuw menstrueert. Als je dit niet precies weet, vul je hier 28 dagen in. Dat is de gemiddelde lengte van een menstruatiecyclus. De tool berekent met deze gegevens je uitgerekende datum en hoe lang je nu zwanger bent.  

Wanneer is de berekening minder betrouwbaar? 

De berekening geeft een goede indicatie van je zwangerschapsduur. Bij een regelmatige cyclus is de tool redelijk betrouwbaar. Maar alleen je huisarts, verloskundige of de arts van een abortuskliniek kan de exacte uitgerekende datum en daarmee ook je zwangerschapsduur berekenen. Dit wordt gedaan aan door middel van een echo. De berekening wordt minder betrouwbaar als je: 

  • Een onregelmatige menstruatiecyclus hebt 

  • Een menstruatiecyclus hebt die veel korter of langer duurt dan 28 dagen 

  • De pil gebruikt 

  • Medicatie gebruikt die van invloed is op je hormonen 

Bereken je zwangerschapsduur

(standaard is 28 dagen)