Er kan een moment komen dat je je afvraagt: ben ik zwanger? Dat is best schrikken en roept mogelijk veel vragen bij je op. Misschien heb je onveilige seks gehad of is er iets misgegaan met het condoom. Of je bent opeens 's ochtends misselijk en had eigenlijk vorige week ongesteld moeten worden.

Ongewenst zwanger - Ben ik zwanger.jpg

Als je denkt dat je misschien zwanger bent, wil je het zo snel mogelijk zeker weten. Je kunt aan een aantal zwangerschapssymptomen merken dat je zwanger bent. Met een zwangerschapstest weet je het zeker.

Het kan zijn dat je voor een belangrijk besluit staat in je leven. Het helpt om jezelf goed te informeren. Fiom wil je daarbij helpen.  

Hoe merk je dat je zwanger bent? 

Er zijn lichamelijke veranderingen die je bij jezelf kunt merken als je zwanger bent. Dit worden zwangerschapssymptomen genoemd. Ook als je niet meer ongesteld wordt, kan dat een teken zijn dat je zwanger bent. 

Lichamelijke veranderingen die je kunt hebben bij een zwangerschap zijn: 

 • Pijnlijke borsten 

 • Vermoeidheid 

 • Misselijkheid 

 • Lichte buikkrampen 

 • Opgeblazen gevoel 

 • Duizeligheid 

 • Hoofdpijn 

 • Vaker moeten plassen 

 • Stemmingswisselingen 

 • Eetbuien 

Je kunt ook zwanger zijn zonder dat je last hebt van zwangerschapssymptomen.  

Hoe groot is de kans dat ik zwanger ben? 

De kans op een zwangerschap hangt van verschillende factoren af. Hoe veilig heb je gevreeën? Heb je voorbehoedsmiddelen gebruikt? Ook de manier waarop je voorbehoedsmiddelen hebt gebruikt is van belang.  

Heb je seks gehad en… 

 • Slik je de pil, maar ben je hem een keer vergeten? 

 • Slik je de pil en heb je antibiotica gebruikt (bijv. vanwege blaasontsteking)? 

 • Slik je de pil en heb je binnen vier uur overgegeven of last gehad van diarree? 

 • Is het condoom gescheurd en gebruik je geen andere anticonceptie (zoals de pil)? 

 • Heb je seks gehad zonder pil, condoom of ander voorbehoedsmiddel? 

 • Is er iets misgegaan met je pleister, prikpil, hormoonstaafje of spiraal? 

Kun je op een van deze vragen ‘ja’ antwoorden? Dan is er een kans dat je zwanger bent en is het verstandig een zwangerschapstest te doen. 

Doe een zwangerschapstest 

Om zeker te weten of je wel of niet zwanger bent, kun je het beste een zwangerschapstest doen. Dit kan vanaf de eerste dag dat je ongesteld had moeten worden.   

 • Waar koop je een zwangerschapstest? 
  Je kunt een zwangerschapstest kopen bij de apotheek of drogist (bij Action, Kruidvat of Etos koop je voor een paar euro 2 testen). Lees de gebruiksaanwijzing goed door voordat je de test gebruikt. 
   

 • Zwangerschapstest bij de huisarts 
  Je kunt je ook bij de huisarts laten testen. Dit wordt vergoed door je zorgverzekering, maar de test zal worden vermeld op de afrekening van de zorgverzekeraar. Als je dit niet op de afrekening wilt hebben staan, kun je ook contant betalen (ongeveer 4 euro). Als je tussen 16 en 18 jaar oud bent, mogen je ouders niet worden ingelicht door de huisarts. Die heeft namelijk zwijgplicht. Let dan wel op de vermelding op de afrekening van de zorgverzekering. Als je dit niet wilt, betaal dan de test zelf. 
   

 • Gratis zwangerschapstest 
  Vrouwen tot en met 24 jaar kunnen ook een gratis zwangerschapstest doen bij een Sense-spreekuur.

Uitslag van de zwangerschapstest 

De zwangerschapstest geeft twee mogelijkheden: positief en negatief. Afhankelijk van het soort zwangerschapstest, wordt dit aangegeven met een streepje of plusje. Lees hiervoor goed de gebruiksaanwijzing.  

Is de test negatief?  
Waarschijnlijk ben je niet zwanger. Een zwangerschapstest meet het hormoon hCG in je urine. In het begin is de hoeveelheid hCG soms nog te laag om te meten. Het is verstandig om na een paar dagen nog een test te doen, zeker als je twijfels hebt. 

Is de test positief?  
Dan ben je zwanger. 

Zwanger ondanks anticonceptie 

Geen enkele vorm van anticonceptie is 100% betrouwbaar. Dit betekent dat er altijd een kleine kans is dat je toch zwanger wordt. Als je anticonceptie goed gebruikt, dus helemaal volgens de regels van de gebruiksaanwijzing, vergroot je de betrouwbaarheid.  

Zwanger ondanks de pil 

Wanneer je de pil elke dag netjes op dezelfde tijd slikt, is de kans op een zwangerschap minder dan 1%. Maar als je hem een keer vergeet of regelmatig op een andere tijd inneemt, neemt de betrouwbaarheid af. Ook als je binnen 4 uur na inname hebt overgegeven of diarree hebt gehad óf als je antibiotica hebt gebruikt, is de werking van de pil minder. Hierdoor kun je ondanks het gebruik van de pil toch zwanger raken.

Zwanger ondanks koperspiraal of hormoonspiraal 

De kans op een zwangerschap is bij een koperspiraal of hormoonspiraal nog kleiner dan bij gebruik van de pil. Dit komt voornamelijk omdat je het niet kunt vergeten, zoals bij de pil. Toch kan het in uitzonderlijke gevallen gebeuren dat je zwanger raakt ondanks een koperspiraal of hormoonspiraal. Bijvoorbeeld wanneer het spiraaltje niet goed geplaatst of verschoven is of te laat vervangen is.