latar-afbeelding

Landelijke Afstand Ter Adoptie Registratie (LATAR)

Wanneer vrouwen (en mannen) geen andere optie zien dan hun kind ter adoptie af te staan, leidt dit regelmatig tot onbegrip. Om beter te begrijpen wat de redenen kunnen zijn en om wie het gaat, heeft Fiom gegevens over hen verzameld en verwerkt tot dit onderzoeksrapport: de Landelijke Afstand Ter Adoptie Registratie (LATAR), 2020. De gegevens zijn afkomstig van de protocolpartners rond een voornemen tot afstand ter adoptie. De LATAR biedt inzicht in de omvang, achtergrond en omstandigheden van de groep vrouwen (en soms ook mannen) die overwegen of besluiten om hun kind ter adoptie af te staan.

Bekijk ook de cijfers van eerdere jaren.

factsheet-bevallen-onder-geheimhouding-thumb

Factsheet bevallen onder geheimhouding

Wat zijn de verschillen tussen bevallen onder geheimhouding, bevallen onder pseudoniem en anoniem bevallen? De factsheet 'bevallen onder geheimhouding' (PDF, 2016) zet de verschillen overzichtelijk naast elkaar.

brochure-afstand-ter-adoptie

Informatie voor vrouwen/ouders die overwegen hun kind af te staan ter adoptie

Deze informatiefolder (PDF) is voor iedereen die meer wil weten over het afstaan van een kind ter adoptie. Bijvoorbeeld als je zwanger bent en denkt niet zelf voor je kind te kunnen zorgen of iemand kent die een kind krijgt en er mogelijk niet zelf voor kan zorgen. Je kunt in deze brochure lezen wat het doen van afstand ter adoptie inhoudt en hoe het in zijn werk gaat. Er staat in wie erbij betrokken zijn en welke stappen er gemaakt moeten worden. Ook komen andere mogelijkheden bij een ongewenste zwanger- schap aan de orde en wat Fiom voor je kan doen.

giving-up-a-child-for-adoption

Giving up a child for adoption

This brochure is for anyone wanting to know more about giving up a child for adoption.

Download

De voorkant van de brochure: Oddanie dziecka do adopcji

Oddanie dziecka do adopcji (Pools)

Voor de Poolse doelgroep hebben we een verkorte versie van onze brochure over het afstaan van een kind ter adoptie beschikbaar. 

Download

De voorkant van de Franse brochure: Confier un enfant en adoption

Confier un enfant en adoption (Frans)

Voor Franstaligen hebben we een verkorte versie van onze brochure over het afstaan van een kind ter adoptie beschikbaar. 

Download

arabische-folder-afstand-ter-adoptie

التنازل عن طفل للتبني   (Arabisch)

Voor de Arabische doelgroep hebben we een verkorte versie van onze brochure over het afstaan van een kind ter adoptie beschikbaar.

Download

De voorkant van de brochure: Een voornemen tot afstand ter adoptie

Informatie voor professionals die betrokken zijn bij zwangerschap en bevalling

Deze informatiefolder (PDF) is voor intermediairs die betrokken zijn bij een voornemen van afstand ter adoptie (2016). De folder beschrijft de werkwijze en begeleiding van Fiom bij een ‘voornemen tot afstand ter adoptie’en biedt inhoudelijke informatie en aandachtspunten voor professionals.

tijdschrift-mobiel

Afstand ter adoptie, een ingrijpende beslissing

Astrid Werdmuller, projectleider en specialist hulpverlening bij Fiom, verscheen in het vaktijdschrift Mobiel met een artikel over afstand ter adoptie. In het artikel geeft ze uitleg over de procedure bij een voornemen tot afstand ter adoptie.

ata

Afstand ter adoptie 2014

Als een vrouw onbedoeld zwanger is en niet zelf voor haar kind denkt te kunnen zorgen, kan zij overwegen haar kind af te staan ter adoptie. Hoeveel vrouwen hadden in 2015 het voornemen hun kind af te staan ter adoptie? Het artikel Afstand ter adoptie anno 2014 (PDF, 2015) in het Adoptie Magazine geeft een beeld van aantal, omstandigheden en motieven van de ouder(s) die in 2014 overwogen afstand te doen van hun kind.

eigen-bloed-boek-cover

Eigen Bloed, over moeders die hun kind afstaan ter adoptie

'Je geeft je kind toch niet zomaar weg?' Inderdaad, dat doe je niet zomaar. Carolien stond haar kindje af ter adoptie. Joyce legde haar pasgeboren baby te vondeling. Wat bewoog hen?

In Eigen Bloed (een Fiom uitgave, Astrid Werdmuller, 2012) vertellen acht moeders en een vader waarom ze niet zelf voor hun kind kunnen zorgen. Aangrijpende verhalen die tegelijk de moed en kracht laten zien van mensen in een moeilijke situatie.

Bestel bij Fiom 

Literatuur op dit thema

  • Vereecken, K. mmv Sleutel, A. (2011). Schaduwmoeder. Je kind afstaan voor adoptie. Leuven: Uitgeverij van Halewyck.
  • Hoksbergen, R. (2011). Kinderen die niet konden blijven. Zestig jaar adoptie in beeld. Soesterberg: Uitgeverij Aspekt.
  • Anthonisse, M. & Mortel, M. van de (2010). Adoptie. Verhalen, ervaringen en adviezen uit de adoptiedriehoek. Amsterdam: Uitgeverij Sirene.
  • Klitsie, A. & Hoogenboom, J. (2008). Tijd van onschuld. Een waargebeurde familiegeschiedenis. Amsterdam: Uitgeverij Forum.
  • Bode-Grollee, R. de (2007). Een gemiste kans. Het verhaal van een afstandsmoeder. Soesterberg: Uitgeverij Aspekt.
  • Portiek, R. (2006). Dicht op de huid. Zoeken en ontmoeten. Wageningen: uitgave in eigen beheer.
  • Samengestelde bundel (2006). Familie gezocht. Verhalen over adoptie. Amsterdam: Uitgeverij De Bezige Bij.
  • Leeuw, L. de & Sebille, W. van (1991). Opgestaan is plaats vergaan. Een bericht van en over afstandsmoeders. Amsterdam: Uitgeverij An Dekker.