Hulp van Fiom

Als je aangeeft dat je afstand ter adoptie overweegt, begeleidt Fiom je bij:

 • Het nemen van een besluit.
 • De procedure tot afstand doen.
 • Het geven van nazorg als dat nodig is.

Als je in deze periode ook ondersteuning nodig hebt bij praktische zaken (bijvoorbeeld uitkering of woonruimte) helpt Fiom je de juiste instantie te vinden die jou hierbij van dienst kan zijn.

Een hulpverlener van Fiom vertelt hoe de begeleiding gaat:

‘Het begint met een aanmelding. Meestal is de vrouw door iemand anders op Fiom gewezen, door een huisarts of een verloskundige, maar belt ze zelf. Op dat moment kijken we wat de situatie is en plannen we zo snel mogelijk een afspraak in. In overleg met elkaar kijken we even waar dit intakegesprek plaats zal vinden. Dit kan bij ons op kantoor maar ook op een andere locatie. 

Intakegesprek met moeder en vader?

Het liefst voer ik gesprekken met de moeder en de biologische vader samen, het is tenslotte ook zijn kind. Maar dat kan niet altijd. Soms weet hij het niet, levert het gevaar op als hij het weet of wil hij er niets mee te maken hebben. Dan spreek ik alleen met de vrouw af.

Hulp en begeleiding bij adoptietraject

Wij bieden de vrouw hulp en behartigen ook haar belangen naar de andere instellingen toe. Wij bespreken bijvoorbeeld wat de wensen zijn van de moeder of biologische ouders tijdens de bevalling en erna. Wie willen ze er bij hebben, willen ze iets meegeven aan het kind, willen ze foto’s, het kind vasthouden, dat soort dingen. Dit geven we door aan het ziekenhuis.

Onze hulp is niet verplicht, maar ik merk dat voor de meeste afstandsmoeders geldt dat ze het goed willen doen. Ze willen dat alles goed geregeld is. Ze staan absoluut open voor gesprekken met Fiom, en ook met de Raad voor de Kinderbescherming. Ik zie dit als zorg voor het kind dat gaat komen. Dat vind ik mooi om te zien. De moeder komt niet alleen bij ons voor hulp voor zichzelf, maar ook omdat ze zo invloed kan uitoefenen op hoe het verder gaat met haar kind.’

Betrokken instanties bij adoptie

Een aantal instanties is betrokken bij een voornemen tot afstand. Deze instanties hebben hun eigen taken en verantwoordelijkheden binnen het adoptietraject.
De Raad voor de Kinderbescherming is verantwoordelijk voor de procedure, en zorgt dat deze goed verloopt. Jeugdzorg Nederland zorgt ervoor dat het kind wordt ondergebracht bij een pleeggezin. Fiom steunt de moeder en helpt haar om een zo goed mogelijk besluit te nemen.

Zaken die je bespreekt met een hulpverlener van Fiom

Als je afstand ter adoptie overweegt, bespreekt een hulpverlener van Fiom een aantal zaken met jou en eventueel ook met de vader van het kind. Bijvoorbeeld:

 • Welke redenen heb je om afstand ter adoptie te overwegen?
 • Welke gevoelens heb je over de zwangerschap en het kind?
 • Welke wensen heb je voor de bevalling (zoals: Wil je je kind zien? Wie wil je bij de bevalling?)
 • Wat is je huidige situatie, relaties, nu en in het verleden?
 • Hoe is het contact met je ouders? (Als je jong moeder wordt)
 • Hoe neem je een weloverwogen besluit?
 • Hoe zou het voor je zijn, als je niet weet hoe het verder met je kind gaat?
 • Hoe zou het voor je zijn als je kind later naar je gaat zoeken?
 • Wat vind je ervan als je kind de naam krijgt van andere ouders?
 • Je krijgt informatie over afstand, adoptie, de alternatieven en de gevolgen
 • Je krijgt informatie over de ervaringen van vrouwen die afstand gedaan hebben
 • Je krijgt informatie over kinderen die al geadopteerd zij: wat betekent het voor hen om afgestaan te zijn?
 • Je krijgt informatie over zoekacties.

Als er genoeg tijd is, worden deze zaken al vóór de bevalling besproken. Het komt ook voor dat sommige zaken ná de bevalling aan bod komen. Als de baby geboren is en je nog steeds afstand ter adoptie overweegt, dan gaat je kind zo snel mogelijk naar een tijdelijk pleeggezin (neutraal-terrein-gezin). Als moeder heb je dan nog drie maanden bedenktijd. In die drie maanden helpt de hulpverlener van Fiom jou om tot een weloverwogen besluit te komen.

Hulpverlener: ‘Het is zo belangrijk dat de moeder tot zich door laat dringen wat er gebeurd is, dat ze een kind heeft. Dat begint al met de bevalling. Niet alleen de fysieke gebeurtenis, maar ook het zien, het horen, het voelen dat het kind uit je lichaam is. Dat kan iets bij je los maken. Helemaal als je inderdaad echt kijkt naar de baby, wat trouwens niet iedereen wil of kan. Maar als je het aankunt je kind te zien, aan te raken, te horen,  denk ik wel dat je een beter doorvoeld besluit kunt nemen. Dan kan je alsnog besluiten het af te staan, maar dan heb je deze keuze heel bewust en weloverwogen gemaakt.  Die periode van drie maanden geeft tijd om na te denken en te wennen. De moeder kan haar kind in die tijd opzoeken in het pleeggezin en het geeft ruimte om alles op een rijtje te zetten en te voelen wat er te voelen valt.’

Bedenktijd is nodig

Veel vrouwen bedenken zich tijdens het traject. Van de vrouwen die zich bij Fiom melden met een voornemen tot afstand, doet tweederde uiteindelijk géén afstand ter adoptie. Zij kiezen voor een pleeggezin of gaan toch zelf voor hun kind zorgen.

Soms wordt een moeder pas aangemeld als ze al bevallen is. Dan gaat het allemaal in een sneltreinvaart. De hulpverlener van Fiom gaat er zo snel mogelijk naartoe. Er moet veel besproken worden en tegelijkertijd is het belangrijk om ook rust te creëren. De moeder heeft tenslotte een bedenktijd van drie maanden, of in een dergelijk geval zo nodig wat langer. 

In principe beslis jij als moeder zelf wat je wil, eventueel samen met de biologische vader. Maar het is uiteindelijk de rechter die de adoptie van het kind en daarmee de afstand ter adoptie officieel uitspreekt.

Heb je nog geen keuze gemaakt?

Online oefeningen

Nog geen keuze gemaakt over je zwangerschap? Meld je aan voor de gratis online omgeving 'Zwanger, wat nu?'. Hier vind je informatie en oefeningen die je kunnen helpen om tot een weloverwogen besluit te komen. Voor vrouwen en mannen.

Face-to-face keuzehulp

Wil je liever een face-to-face gesprek? Dat kan ook. Neem contact met ons op: 088 126 49 00. We verwijzen je dan door naar een gespecialiseerde hulpverlener bij jou in de buurt voor een gratis keuzehulpgesprek. Dit kan ook anoniem.