Besloten omgeving voor lotgenoten

Overweeg jij afstand ter adoptie en wil je ervaringen van andere vrouwen die deze keuze hebben moeten maken lezen? Fiom heeft hiervoor een besloten online omgeving ontwikkeld.

Fiom begeleidt al lange tijd vrouwen die onbedoeld zwanger zijn en overwegen om voor afstand ter adoptie te kiezen. Tijdens deze begeleiding vragen vrouwen regelmatig of zij in contact kunnen komen met anderen die ook deze keuze hebben moeten maken. Ze hebben specifiek behoefte aan inzicht in de ervaring van leeftijdsgenoten die recent in deze situatie stonden. Dat is vaak lastig, omdat het voor veel vrouwen een gevoelig onderwerp is. We hebben een aantal vrouwen daarom gevraagd om hun verhaal met ons te delen, zodat je toch inzicht in hun afwegingen kunt krijgen. De uitgebreide ervaringsverhalen zijn te lezen in een besloten online omgeving, welke alleen toegankelijk is voor vrouwen die afstand ter adoptie overwegen. In de omgeving kun je verhalen lezen van vrouwen die kozen voor afstand ter adoptie, maar ook van vrouwen die afstand ter adoptie overwogen maar uiteindelijk kozen voor pleegplaatsing of het zelf opvoeden van hun kind. 

Het kan prettig en helpend zijn om verhalen van anderen te lezen. Je bent niet alleen. De vrouwen gaven aan dat zij, door het delen van hun ervaring, zelf hun keuze nu ook verder kunnen verwerken. Ook gaven zij soms tips mee voor anderen. 

“Het lezen van andere ervaringen was fijn. Het heeft me minder eenzaam gemaakt, het troost me dat ik niet de enige ben die dit is overkomen. Want, hoe lief mijn omgeving ook was, niemand begrijpt echt wat je mee hebt gemaakt. En sommige mensen weten niet altijd hoe ze moeten reageren en zeggen dan iets wat mij echt zeer doet."

“Als je je handen vol hebt aan je eigen situatie, zit je niet te wachten op oordelen van een ander. Ik herkende dezelfde emoties, de schok en paniek als je ontdekt dat je al 30 weken zwanger bent. Ik ga mijn eigen verhaal ook delen en hoop dat ik daarmee anderen weer kan helpen.”

Waarom een besloten omgeving?

We horen regelmatig van vrouwen dat er veel onbegrip is voor hun (mogelijke) keuze voor afstand ter adoptie. In deze besloten omgeving komen alleen vrouwen die voor dezelfde afweging of keuzes staan of stonden. Het kan fijn zijn om verhalen te lezen of in contact te komen met de anderen, zonder dat er wordt geoordeeld. 

“Het is zo fijn om te weten dat ik niet de enige ben. Ik voel me gesteund. Het is zo moeilijk om aan een buitenstaander te vertellen wat er allemaal met je gebeurt. Deze groep begrijpt het wel, zij hebben het ook meegemaakt.”

Toegang tot de besloten omgeving

Wil je toegang tot de besloten omgeving? De online omgeving is alleen toegankelijk voor cliënten van Fiom. Je kunt bij jouw hulpverlener vragen om toegang tot de besloten omgeving. 

Wil je jouw verhaal openbaar delen? Op onze website vind je ook ervaringsverhalen van anderen en hiervoor kun je ook zelf je verhaal insturen.