Veelgestelde vragen

Horen klachten bij een abortus? 

Een abortus is voor veel vrouwen een ingrijpende ervaring. Ook als je zeker weet dat je de juiste beslissing hebt gemaakt. Gevoelens van verlies, verdriet, boosheid of schuldgevoel na een abortus zijn normaal. Meestal verdwijnen deze gevoelens na een aantal dagen of weken. Het helpt als je je ervaringen kunt delen, door erover te praten of te schrijven. Houden de klachten aan en belemmeren ze je in je dagelijks functioneren, schakel dan hulp in.

'Het heeft me zeker geholpen om een begin te maken met het verwerken van de abortus. Het was voor mij de eerste aanzet om het hele gebeuren onder woorden te brengen. Dit helpt me nu verder. Ik heb nu woorden tot mijn beschikking en daar ben ik erg blij mee.'

Wat kan ik zelf doen?

Voor sommige vrouwen is het prettig om snel de dagelijkse routine weer op te pakken. Voor andere vrouwen juist niet. Luister naar je lichaam. Het is belangrijk om de tijd en ruimte te nemen die jij nodig hebt. Enkele tips:

  • Onderzoek heeft aangetoond dat het uiten van je gevoelens en gedachten, kan helpen om je emoties te verwerken. Probeer iemand te vinden die je in vertrouwen kunt nemen om over je ervaringen te vertellen. Je kunt hierbij aangeven dat je niet zit te wachten op tips of adviezen, maar dat je gewoon je verhaal kwijt wilt.
  • Weet je niemand om je ervaringen mee te delen, dan kan het ook helpen om je gevoelens en/of gedachten op te schrijven. Dit kan zowel op papier (denk bijvoorbeeld aan een soort dagboek), als digitaal (tip: geef het document een naam, zodat het geen vragen oproept bij anderen die op dezelfde computer werken, of beveilig het document met een wachtwoord).
  • Schrijf dagelijks op hoe het met je klachten gaat: wat, wanneer, waar? Geef daarbij een score op een schaal van 0-10, waarbij 0 betekent: geen last en 10: veel last van de klacht. (Bv: klacht: verdriet (cijfer: 8), wanneer: maandag 7 november, waar: in de supermarkt, bij het zien van een zwangere vrouw).
  • Na enkele weken kun je zien of er een verandering is opgetreden in hoe je de klachten ervaart. Misschien zijn je klachten afgenomen, dat zou natuurlijk heel fijn zijn. Misschien zijn je klachten hetzelfde gebleven of misschien zijn ze in de loop der tijd toegenomen. Houden de klachten aan en belemmeren ze je in je dagelijks functioneren, schakel dan hulp in.
  • Je kunt ook een face to face gesprek aanvragen met een gespecialiseerde hulpverlener. Dit zijn mensen die bij Fiom hebben gewerkt. Deze gesprekken worden vaak (deels) door je zorgverzekering vergoed (check dit van te voren bij je verzekering). Bel of mail met Fiom voor een hulpverlener bij jou in de buurt (tel: 088 126 49 00 of mail naar info@fiom.nl).

Wanneer kom ik in aanmerking voor online begeleiding?

Je komt in aanmerking voor online begeleiding bij abortusverwerking als je:

  • Een abortusbehandeling hebt gehad en naar aanleiding hiervan tegen bepaalde klachten aanloopt.
  • Inwoner bent van Nederland.
  • 16 jaar of ouder bent.
  • Klachten naar aanleiding van de abortus aanhouden en je in je dagelijks functioneren belemmeren.

'Ik ben er nog niet maar merk wel dat het steeds meer de goede kant op gaat. Ik sta er vaak bij stil, maar het overheerst niet meer zoals een aantal maanden geleden.'