Terugkijken op dag van behandeling

Een abortus vindt plaats in een abortuskliniek of ziekenhuis. De manier waarop je de behandeling beleeft, is belangrijk voor hoe je je voelt na de abortus.

De arts of de verpleegkundige van de abortuskliniek of het ziekenhuis staat stil bij de omstandigheden waarin je zwanger bent geworden en bij je redenen om te kiezen voor een abortus. Het is voor de arts belangrijk vast te stellen of je zelf tot een besluit bent gekomen en of je dat niet onder druk hebt gedaan. Verder geeft de arts informatie over de behandeling zelf.

Mogelijke ervaringen met de abortuskliniek

Ook als je je zo goed mogelijk voorbereidt en je informeert over de abortus, kan het zijn dat de verwachtingen die je had van de behandeling, niet zijn uitgekomen:

  • Je vond de manier waarop je werd benaderd niet prettig
  • Je had niet het gevoel open te kunnen zijn over je twijfels
  • Je had de beelden van de echo liever (niet) willen zien
  • Je had achteraf het vruchtje willen zien of je had het juist niet willen zien
  • Je hebt de ingreep anders ervaren dan je had verwacht
  • Je was alleen in de kliniek en je had liever iemand mee willen nemen om je te steunen

Als de ingreep voorbij is, voelen veel vrouwen zich opgelucht. Naast die opluchting kan er sprake zijn van leegte en verdriet. Deze tegenstrijdige gevoelens kunnen verwarring geven.

Het terugkijken op de dag zelf kan een onderdeel zijn van het verwerken van je ervaring. Tijdens de online begeleiding komt dit onderwerp daarom ook aan bod.

Meer informatie over de online begeleiding