Informatie over online begeleiding

Fiom biedt online hulp en ondersteuning bij het verwerken van een abortus.

Voor wie 

De online begeleiding is bedoeld voor vrouwen vanaf 16 jaar die in Nederland wonen en psychosociale (emotionele) klachten hebben naar aanleiding van een abortus. Klachten als emotioneel zijn, gevoel van leegte of iets missen, zijn hele normale reacties in de eerste periode na een abortus. Als deze klachten aanhouden en je belemmeren in je dagelijkse functioneren, dan kun je je aanmelden voor deze module.

Opzet online begeleiding Abortusverwerking

De online begeleiding bestaat uit verschillende onderdelen waar de aandacht ligt op de thema’s spijt, schaamte en verdriet. Bij alle onderdelen krijg je informatie en kun je opdrachten maken die je helpen om met deze gevoelens om te gaan. Het doel is dat jij je beter gaat voelen over jezelf, je gemaakte keuze en handvatten krijgt om je ervaring met abortus te verwerken en positiever naar de toekomst te kijken.

De opzet van de online begeleiding is zo dat jij zelf de informatie kan lezen en de opdrachten kan maken. Je wordt gekoppeld aan een hulpverlener van Fiom zodat je alle vragen die je hebt kan stellen.

Online verwerking en psychische problemen 

De online module abortusverwerking is niet geschikt voor vrouwen die psychische problemen (zoals depressie, angststoornis of persoonlijkheidsproblematiek) ervaren en hier geen hulp voor krijgen. De opdrachten binnen de module kunnen emoties oproepen waarvoor het in het geval van psychische problemen goed is als er aanvullende hulpverlening aanwezig is. 

Na afstemming met de behandelaar is het wel mogelijk voor vrouwen met psychische problemen om deel te nemen aan de module abortusverwerking. 

Gratis 

Aan deelname aan de module zijn geen kosten verbonden. 

Je kunt ook onze tips en antwoorden op veel gestelde vragen bekijken. En je kunt je aanmelden voor onze geheime Facebookgroep. Hier kun je in contact komen met andere vrouwen die ervaring hebben met een abortus.

Heb je vragen of opmerkingen, dan kun je deze mailen via ons contactformulier.

'In het begin vond ik het moeilijk om met de opdrachten bezig te zijn, omdat deze iets omhoog haalden wat ik zo ver mogelijk wegstopte. De opdrachten sloten echter heel goed aan op het verwerkingsproces wat ik nu eindelijk mocht doormaken.'

 

Begeleiders

De begeleiders zijn hulpverleners van Fiom, gespecialiseerd in het begeleiden van vrouwen (en mannen) met problemen of klachten na een abortus. Zij zijn ook ervaren in het voeren van besluitvormingsgesprekken met vrouwen en mannen die te maken hebben met een ongewenste of niet geplande zwangerschap. Alle begeleiders hebben minimaal HBO-niveau en zijn geschoold in digitale hulpverlening. In de begeleiding wordt gewerkt met elementen uit: 
 
  • Seksespecifieke hulpverlening.
  • Emancipatorische hulpverlening.
  • Kortdurende Oplossingsgerichte Therapie (KOT).
  • Systeemgericht werken.
  • Contextueel werken.
  • Psycho-educatie.

Aanmelden online begeleiding abortusverwerking