Informatie over online begeleiding

Fiom biedt online hulp en ondersteuning bij het verwerken van een abortus.

Voor wie 

De online begeleiding is bedoeld voor vrouwen vanaf 16 jaar die in Nederland wonen en psychosociale (emotionele) klachten hebben naar aanleiding van een abortus. Klachten als emotioneel zijn, gevoel van leegte of iets missen, zijn hele normale reacties in de eerste periode na een abortus. Als deze klachten aanhouden en je belemmeren in je dagelijkse functioneren, dan kun je je aanmelden voor deze module. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Je kunt ook onze tips en antwoorden op veel gestelde vragen bekijken. En je kunt je aanmelden voor onze geheime Facebookgroep. Hier kun je in contact komen met andere vrouwen die ervaring hebben met een abortus.

Heb je vragen of opmerkingen, dan kun je deze mailen via ons contactformulier.

Intake

De eerste stap in het begeleidingstraject is de intake. Je vult de online vragenlijst in. Op basis van je antwoorden bekijkt een Fiom-hulpverlener of online begeleiding in jouw situatie geschikt is. Binnen een week hoor je of je met het begeleidingstraject kunt beginnen.

Online begeleiding

Je wordt begeleid door een hulpverlener van Fiom. Deze hulpverlener blijft tijdens de hele periode jouw contactpersoon. Jullie contact verloopt via je persoonlijke omgeving in de module. Je ontvangt automatisch een e-mail als er een nieuw bericht voor je klaar staat. Aan de hand van (schrijf)opdrachten ga je aan de slag met je ervaringen en klachten. Je ontvangt altijd een reactie van je begeleider als je een opdracht hebt afgerond. Via je persoonlijke omgeving kun je ook berichten sturen naar je begeleider. Zowel jijzelf als je begeleider moet altijd eerst inloggen om de berichten te kunnen lezen. 
 

'In het begin vond ik het moeilijk om met de opdrachten bezig te zijn, omdat deze iets omhoog haalden wat ik zo ver mogelijk wegstopte. De opdrachten sloten echter heel goed aan op het verwerkingsproces wat ik nu eindelijk mocht doormaken.'

Tijdens het begeleidingstraject worden onderwerpen behandeld die voor jou het meest van belang zijn. Voorbeelden van onderwerpen die ter sprake kunnen komen: de zwangerschap, het besluit, de dag in de kliniek, je sociale omgeving, schaamte en schuldgevoel, klachten en de toekomst. Uiteraard kun je ook eigen onderwerpen inbrengen.
 
 
Het filmpje biedt meer inzicht in wat je te wachten staat bij de online begeleiding: 
 

Begeleiders

De begeleiders zijn hulpverleners van Fiom, gespecialiseerd in het begeleiden van vrouwen (en mannen) met problemen of klachten na een abortus. Zij zijn ook ervaren in het voeren van besluitvormingsgesprekken met vrouwen en mannen die te maken hebben met een ongewenste of niet geplande zwangerschap. Alle begeleiders hebben minimaal HBO-niveau en zijn geschoold in digitale hulpverlening. In de begeleiding wordt gewerkt met elementen uit: 
 
  • Seksespecifieke hulpverlening.
  • Emancipatorische hulpverlening.
  • Kortdurende Oplossingsgerichte Therapie (KOT).
  • Systeemgericht werken.
  • Contextueel werken.
  • Psycho-educatie.

Aanmelden online begeleiding abortusverwerking

Inloggen online begeleiding abortusverwerking