Hoe denkt je partner over abortus? Vertel je je partner, ouders of familie over je keuze? Wat vertel je aan je beste vriendin? Je keuze voor een abortus kan reacties uit je omgeving oproepen. Hoe ga je daarmee om? En wat als je het aan niemand hebt verteld/wilt vertellen? Op allerlei terreinen kan een abortus invloed hebben op je omgeving en de omgang met anderen.

Abortus - De rol van je omgeving.jpg

Je partner

De keuze voor een abortus heeft invloed op je relatie:

  • Was je partner op de hoogte van je zwangerschap en van de abortus?
  • Waren je partner en jij het eens over de keuze voor abortus?
  • Voelden jullie je vrij om de keuze te maken die jullie wilden maken?
  • Kunnen jullie samen praten over de gevolgen van de abortus?

Kiezen voor abortus kan een ingrijpende gebeurtenis zijn. Je partner en jij kunnen hier (een periode) verschillend mee omgaan. Ook de manier en het moment waarop emoties beleefd worden verschilt vaak: voor, tijdens en na een behandeling. Er met elkaar over praten, kan moeilijk zijn, maar is wel belangrijk. De mate waarin steun en begrip voor elkaar ervaren wordt en aanwezig is, speelt mee in de verwerking van een abortus. Dit kan op (langere) termijn ook gevolgen hebben voor bijvoorbeeld intimiteit en seksualiteit.

Bang om te vertellen

Het kan zijn dat je partner of verwekker niet weet dat je zwanger was, omdat je het niet durfde te vertellen. Toch is het in de meeste situaties beter om hier wel over te praten. Door bespreekbaar te maken wat je bezighoudt, geef je elkaar inzicht in gevoelens, gedachten en wensen. 

Een nieuwe relatie

In een nieuwe relatie kan het confronterend en moeilijk zijn om te vertellen dat je eerder zwanger bent geweest. Voor sommige vrouwen is dat het moment waarop ze merken dat herinneringen aan de abortus meer op de voorgrond komen.

Ouders, familie en vrienden

Abortus is een onderwerp waar veel mensen een mening over hebben. Soms kan deze mening (ongewild) kwetsend zijn. Het kan ook dat een mening of oordeel je in verwarring brengt over je besluit, als je bijvoorbeeld twijfelt of je de juiste keuze hebt gemaakt.

Onder het mom van 'Ik heb er zelf voor gekozen, dan moet ik er maar mee leven', kun je tot de conclusie komen dat je beter niet (meer) kunt praten over spijt of andere gevoelens en gedachten. Toch is dit niet altijd verstandig. Het krijgen van steun van je omgeving of een hulpverlener, welk besluit je ook neemt, kan je helpen.
Heb je een zoon of dochter die te maken heeft met een ongewenste of ongeplande zwangerschap, dan kan dit ook vragen opleveren. Neem contact op met Fiom als je hier advies bij nodig hebt.

Geheim

Op het onderwerp ‘abortus’ rust vaak nog een taboe. Over abortus praten is lastig en er zijn verschillende meningen over. Het kan voorkomen dat jij - om wat voor reden dan ook - niemand uit je omgeving in vertrouwen wilt of kunt nemen. Zo’n geheim kan lastig zijn bij het verwerken van de gebeurtenissen.

Is de abortus een geheim in jouw omgeving, dan kun je er voor kiezen om hulp van buitenaf te zoeken. Het doorbreken van of het leren omgaan met het isolement dat een geheim met zich meebrengt, kan helpen bij de verwerking.
Een abortus kan ook onder dwang plaatsvinden, terwijl dit niet altijd zichtbaar of bespreekbaar is in of met de buitenwereld. Ook kunnen vrouwen zich beperkt voelen in de keuzevrijheid als ze een beslissing moeten nemen over een ongewenste of ongeplande zwangerschap.

Heb je naar aanleiding van de abortus problemen met je omgeving en wil je hulp, dan kun je je aanmelden voor het online begeleidingstraject van Fiom.

Online hulp bij abortusverwerking