Het afbreken van een zwangerschap kan een heftige ervaring zijn, waarbij je tijd nodig hebt om het een plek te kunnen geven. Soms is het lastig om het een plek te geven en blijf je last houden van emoties als schaamte, verdriet of spijt. Ook kan je last hebben van tegenstrijdige gevoelens, zoals opluchting en schuldgevoel. 

Abortus - Hulp bij het verwerken.jpg

Fiom kan je helpen bij de verwerking van een abortus. Fiom biedt momenteel online ondersteuning in de vorm van de zelfhulpmodule ‘Abortusverwerking’ (zonder begeleiding). 

Sinds 1 juli 2023 is er landelijk gratis begeleiding na abortus mogelijk in persoonlijke gesprekken (op locatie). Wil je gebruik maken van deze hulp? Kijk op de website van het Informatiepunt Onbedoelde Zwangerschap of neem contact met ons op. Wij verwijzen je door naar een gespecialiseerde hulpverlener bij jou in de buurt. 

Twijfel je of de zelfhulpmodule ‘Abortusverwerking’ iets voor je is? Je kunt dan eerst meer lezen over hoe de het in zijn werk gaat.

Informatie over zelfhulpmodule ‘Abortusverwerking’

Voor wie 

De zelfhulpmodule ‘Abortusverwerking’ is bedoeld voor vrouwen vanaf 16 jaar die in Nederland wonen en psychosociale (emotionele) klachten hebben naar aanleiding van een abortus. Klachten als emotioneel zijn, gevoel van leegte of iets missen, zijn hele normale reacties in de eerste periode na een abortus. Als deze klachten aanhouden en je belemmeren in je dagelijkse functioneren, dan kun je je aanmelden voor deze module.

Opzet zelfhulpmodule Abortusverwerking

De zelfhulpmodule ‘Abortusverwerking’ bestaat uit verschillende onderdelen waar de aandacht ligt op de thema’s spijt, schaamte en verdriet. Bij alle onderdelen krijg je informatie en kun je opdrachten maken die je helpen om met deze gevoelens om te gaan. Het doel is dat jij je beter gaat voelen over jezelf, je gemaakte keuze en handvatten krijgt om je ervaring met abortus te verwerken en positiever naar de toekomst te kijken.

De opzet van de zelfhulpmodule ‘Abortusverwerking’ is zo dat jij zelf de informatie kan lezen en de opdrachten kan maken.

Online verwerking en psychische problemen 

De zelfhulpmodule ‘Abortusverwerking’ is niet geschikt voor vrouwen die psychische problemen (zoals depressie, angststoornis of persoonlijkheidsproblematiek) ervaren en hier geen hulp voor krijgen. De opdrachten binnen de module kunnen emoties oproepen waarvoor het in het geval van psychische problemen goed is als er aanvullende hulpverlening aanwezig is. Ervaar je psychische problemen en wil je toch starten met de module ‘Abortusverwerking'? Dan adviseren we je om jouw behandelaar in te lichten. Diegene kan je hierbij ondersteuning bieden. Merk je tijdens het doorlopen van de module dat je toch behoefte hebt aan meer ondersteuning? Neem dan contact op met je huisarts om passende hulp in jouw situatie te bespreken.  

Gratis 

Aan deelname aan de module zijn geen kosten verbonden. En je kunt je aanmelden voor onze geheime Facebookgroep. Hier kun je in contact komen met andere vrouwen die ervaring hebben met een abortus. Heb je vragen of opmerkingen, dan kun je deze mailen via ons contactformulier.

Einde van jouw zelfhulpmodule

Je doorloopt de module op je eigen tempo. De meeste vrouwen hebben aan drie maanden genoeg tijd. 

Na afloop van het traject

De zelfhulpmodule ‘Abortusverwerking’ bestaat uit verschillende onderdelen waar de aandacht ligt op de thema's spijt, schaamte en verdriet. Aan het einde vragen we je hoe je de module hebt ervaren en in hoeverre het jou heeft geholpen je klachten te verminderen. 

Linda: Deze klachten zullen nooit helemaal verdwijnen. Ik gun ze nu ook gewoon een plekje in mijn leven.

Voor Fiom is het evalueren van de zelfhulpmodule erg belangrijk. We krijgen door jou inzicht in hoe je de werkwijze ervaart, en wat we kunnen verbeteren. We vinden jouw mening daarom zeer belangrijk.

Romy: Ik had geen hele duidelijke verwachtingen, maar ik hoop erop dat ik het beter een plek zou kunnen geven. Dat is gelukt.

Na afronding van de zelfhulpmodule ‘Abortusverwerking’

Je account blijft na afronding van het traject twee jaar actief. In die tijd kun je je gemaakte opdrachten en je berichten in de online omgeving gewoon blijven inzien. Daarna wordt jouw account opgeheven en worden jouw persoonlijke gegevens uit het systeem verwijderd. Wil je dat dit eerder gebeurt? Stuur ons dan een e-mail met het verzoek om je gegevens te verwijderen, via het contactformulier.

Jouw privacy in de online omgeving

Je doorloopt de module in een beschermde omgeving. Wanneer je bent ingelogd en internet afsluit, zal je bij het opnieuw opstarten niet automatisch ingelogd zijn. Je moet dan opnieuw je wachtwoord invullen. Dit is om de privacy zo veel mogelijk te garanderen. Je kunt via het contactformulier een mail naar de beheerder sturen als je bijvoorbeeld tegen technische problemen aanloopt. 

Na het afronden van het traject

Nadat je je traject in de online omgeving afrondt blijft je account nog twee jaar actief. Dit is een beschermde omgeving, waar alleen jijzelf nog kunt. Na uiterlijk twee jaar worden jouw gegevens verwijderd. Er wordt een aantal gegevens bewaard voor onderzoek en verbetering van onze hulpverlening. Deze gegevens worden anoniem gemaakt en zijn niet tot een persoon te herleiden.

Heb je bezwaar tegen het twee jaar bewaren van jouw gegevens in de online omgeving? Dan kun je een verzoek indienen om jouw gegevens eerder te laten verwijderen. Vul hiervoor het formulier voor het verwijderen van een account in. Let op, wanneer je het formulier instuurt verzoek je ons per direct en uiterlijk binnen twee weken, jouw gegevens te verwijderen. 

Toestemming nodig

Er worden geen gegevens aan anderen verstrekt zonder jouw toestemming. Deze regel geldt niet voor intern overleg tussen de hulpverleners van Fiom. Voor overleg met externen is wel toestemming nodig. 

Ondanks alle beveiligingsmaatregelen, is jouw privacy door het gebruik van internet nooit 100% te waarborgen. Wat kun jezelf doen? Je kunt er in ieder geval voor zorgen dat je bezoek aan de website van Fiom geheim blijft.

Website geheimhouden

Heb je deze website op een computer bezocht waar ook anderen gebruik van maken? En wil je niet dat zij weten dat je deze website hebt bezocht? Wis dan de geschiedenis. Hieronder verwijzen we naar de supportpagina's van verschillende browsers waar staat hoe je de geschiedenis kan wissen. Daarnaast kun je ook voorkomen dat je browser je activiteit bijhoudt, uitleg hierover staat onder 'privé browsen'.  

Wissen van geschiedenis

Privé browsen

Aanmelden zelfhulpmodule Abortusverwerking

Heb je een abortus gehad en wil je hulp bij de verwerking ervan? Dan kun je je aanmelden voor de zelfhulpmodule 'Abortusverwerking'. Je maakt hiervoor een account aan met je e-mailadres en een wachtwoord.

Nadat je een account hebt aangemaakt ontvang je een bericht per e-mail en een bericht in de beveiligde omgeving. Berichten vanuit de online omgeving Abortusverwerking kunnen in je ongewenste e-mail/spam terecht komen. Check deze regelmatig.

Aanmelden Abortusverwerking

Geheime Facebookgroep Abortusverwerking

Veel vrouwen die een abortus hebben meegemaakt, willen daar graag over praten met anderen die eenzelfde ervaring hebben gehad. Daarom heeft Fiom een geheime Facebookgroep opgericht. Deze groep is geheim omdat we willen voorkomen dat mensen met verkeerde bedoelingen lid kunnen worden.

In deze Facebookgroep kun jij jouw verhaal doen, ervaringen uitwisselen of een vraag stellen aan andere vrouwen die hetzelfde hebben meegemaakt. Buiten deze groep kan niemand zien dat jij lid bent, ook jouw Facebookvrienden niet.

Lotgenotencontact

De geheime Facebookgroep is geen vervanging van de online omgeving 'Abortusverwerking', maar een aanvulling in de vorm van lotgenotencontact. De (h)erkenning die je vindt bij anderen die weten hoe het is om voor abortus te kiezen, kan erg helpen. 

Niet voor keuzehulp

De Facebookgroep is alleen bedoeld voor vrouwen die een abortus gehad hebben. Niet voor vrouwen die in het keuzeproces zitten. Ben je ongewenst zwanger en heb je nog geen keuze gemaakt? 
Dan kun je gratis online keuzehulp oefeningen doen in 'Zwanger wat nu' en de ervaringsverhalen van andere vrouwen lezen. Fiom is ook telefonisch bereikbaar: 088 126 49 00.

Lid worden

Omdat het een geheime groep is, kun je de groep niet vinden op Facebook. Je kunt alleen lid worden op uitnodiging van Fiom. Wil je lid worden? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt eenmalig van ons per e-mail een uitnodiging om deel te nemen aan de groep. Let op: deze e-mail kan in je spam terecht komen.

Lees hier onze voorwaarden

De voorwaarden worden in een nieuw tabblad geopend.

Algemene leveringsvoorwaarden

Lees alle overige voorwaarden en regelingen van Fiom op onze pagina met bedrijfsinformatie

Privacystatement

 
Het privacystatement wordt in een nieuw tabblad geopend.

Privacystatement