Een zwangerschap afbreken met de abortuspil kan in Nederland tot 9 weken. Elk jaar kiezen ongeveer 10.000 vrouwen* voor deze behandeling. Fiom deed onderzoek naar de ervaringen met de abortuspil onder 138 vrouwen. 

Internationaal perspectief 
Uit verschillende internationale studies blijkt dat vrouwen over het algemeen tevreden zijn met hun keuze voor de abortuspil. Fiom ontving echter steeds vaker signalen, via ervaringsverhalen en samenwerkingspartners, dat vrouwen de behandeling met de abortuspil onprettig vonden. Daarbij was de vraag: is dit een representatief beeld van ervaringen in Nederland of worden vooral de negatieve ervaringen gedeeld? Ons onderzoek bevestigt de internationale literatuur. De vele negatieve signalen komen niet overeen met het algemene beeld uit het onderzoek. 

75% zou opnieuw voor de abortuspil kiezen 
Ongeveer 3 op de 4 vrouwen zou opnieuw voor de abortuspil kiezen. De belangrijkste redenen daarvoor zijn dat ze bij deze behandeling zelf controle hebben over de plaats van de behandeling, wie erbij is/zijn en wanneer ze de pillen innemen. De twijfel om een volgende keer niet meer voor de abortuspil te kiezen zit hem in het ervaren van lichamelijke bijwerkingen die erger waren dan verwacht.  

62% had andere verwachtingen vooraf 
Uit onderzoek van Fiom komt naar voren dat bij 62% van de deelnemers de ervaring niet overeenkwam met de verwachting die zij vooraf hadden (zowel positief als negatief). Ze waren daardoor minder tevreden over de abortuspil.  

Dat de ervaring anders is dan verwacht betekent niet dat de behandeling altijd tegenvalt. Ook als het (erg) meevalt kan iemand ontevreden zijn. Je kunt je bijvoorbeeld voorstellen dat iemand verwacht dat ze veel bloedverlies en pijn zal hebben, maar na het innemen van de pillen voelt ze bijna niets. Dan vraagt iemand zich af of de pillen wel werken. Ook dat beïnvloedt hoe iemand daarna terugkijkt op de behandeling. 

Informatieverstrekking vooraf cruciaal 
Ervaringen zijn heel verschillend: het kan (erg) tegenvallen, maar ook (erg) meevallen. Daarom is het belangrijk voorafgaand aan de behandeling informatie te geven over de zeer verschillende mogelijke ervaringen.  

Uit het onderzoek komt bovendien naar voren dat in het bijzonder vier bijwerkingen van de behandeling veel genoemd worden: bloedverlies, duur van de klachten, heftigheid ervaring én pijn. Het is belangrijk om voor de behandeling informatie over vooral deze vier bijwerkingen te geven. 

Deze onderdelen en de resultaten van het onderzoek zijn gepresenteerd in een factsheet. Daarnaast is er een wetenschappelijke artikel gepubliceerd.

* en andere personen die zwanger kunnen worden