Wist je dat meer dan 75% van de onbedoelde zwangerschappen ontstaat binnen een vaste relatie? Het beeld heerst dat onbedoelde en ongewenste zwangerschappen vooral voorkomen bij singles, jonge vrouwen die nog geen kinderen hebben. Toch heeft de grootste groep een vaste partner en vaak ook al een gezin. Deze vrouwen staan voor een lastige keuze die ze vaak samen maken met hun partner. Lees hier het verhaal van Manon.

Toen Manon 39 jaar oud was raakte zij, ondanks het gebruik van anticonceptie, onbedoeld zwanger. Met twee kinderen uit een eerdere relatie en haar partner met twee kinderen, besefte ze dat een derde kind onpraktisch was. Haar partner steunde haar bij de keuze voor een overtijdbehandeling, en samen vonden ze rust in hun besluit. Hoewel niet velen op de hoogte waren, begrepen degenen die het wisten de moeilijkheid van haar keuze. Het belangrijkste voor haar was dat ze haar eigen overwegingen en die van haar partner serieus nam, en zo stond ze achter haar uiteindelijke beslissing.

Toen ik 39 was raakte ik onbedoeld zwanger. De schok was groot toen ik ontdekte dat ik zwanger was, omdat ik op dat moment anticonceptiepillen slikte. Hoewel ik last had van doorbraakbloedingen, vertelde mijn huisarts me dat dit de betrouwbaarheid van de pil niet verminderde. Desondanks was ik zwanger. Ik had op dat moment al twee kinderen uit een eerdere relatie, van 7 en 10 jaar oud. Ik was een half jaar voor de zwangerschap begonnen aan een serieuze relatie met mijn huidige partner, die zelf ook twee kinderen had uit een eerder huwelijk. We woonden niet samen, en dit was ook niet iets dat we op korte termijn wilden. Het was voor mij daardoor wel meteen duidelijk dat ik geen derde kind wilde.

De reacties gaven mij rust
Mijn partner reageerde ontzettend liefdevol. Hij wilde vooral weten wat ik wilde en hoe ik me voelde. Hij stond volledig achter welke keuze ik zou maken, maar gaf wel aan dat hij opgelucht was dat ik de zwangerschap wilde beëindigen. Hoewel hij heel gelukkig zou zijn geweest met een kind van ons samen, waren er genoeg redenen waarom hij dit niet wilde. Gelukkig zaten we op één lijn, en dat gaf me veel rust. Ik vertelde het verder niet aan veel mensen, maar degenen die het wel wisten, schrokken net zo erg als ik. Ze begrepen dan ook volledig waarom ik koos voor een overtijdbehandeling.

Manon: Ze gaven me het gevoel dat mijn keuze begrijpelijk was en benadrukten dat het belangrijk was dat ik er zelf achter stond.

Ik bezocht een abortuskliniek in de buurt en kreeg daar een overtijdbehandeling. Tijdens een gesprek en de echo voelde ik me begrepen en gesteund door de arts en verpleegkundige. Ze gaven me het gevoel dat mijn keuze begrijpelijk was en benadrukten dat het belangrijk was dat ik er zelf achter stond.

Geen goede basis
Ondanks dat mijn keuze vrijwel meteen vast stond, waren er wel verschillende gedachten en overwegingen die hebben geleid tot mijn uiteindelijke keuze. Ik had een lange tijd de wens gehad voor een derde kind, maar naarmate de jaren verstreken en mijn leven veranderde, begon ik in te zien dat het leeftijdsverschil te groot werd.

Manon: Mijn partner en ik zagen niet hoe we de zorg voor de baby konden verdelen, omdat we, vanwege onze andere kinderen, niet samenwoonden.

Toen ik onverwachts zwanger raakte, speelden ook praktische overwegingen een rol. Mijn leven was al ingericht op de zorg voor twee oudere, zelfstandige kinderen. Het vooruitzicht van een baby bracht een hoop uitdagingen en organisatie met zich mee. Mijn partner en ik zagen niet hoe we de zorg voor de baby konden verdelen, omdat we, vanwege onze andere kinderen, niet samenwoonden. Hierdoor zou een van ons de baby de helft van de tijd moeten missen. Bovendien zouden de halfbroers en halfzussen hun broertje of zusje dan steeds moeten missen en niet samen kunnen opgroeien. Dit vonden we geen goede basis. Het belangrijkste is dat je je eigen overwegingen en die van je eventuele partner serieus neemt. Iedereen kan er anders over denken, maar uiteindelijk moet je achter je eigen keuze kunnen staan.

* In verband met de privacy is de naam in dit verhaal verzonnen.
* Dit ervaringsverhaal is geschreven vanuit een persoonlijke ervaring, dit kan voor iedereen anders zijn.

Meer ervaringsverhalen

Wil jij jouw verhaal (anoniem) met anderen delen?

Stuur jouw verhaal in