Je kunt na een abortus verschillende emotionele en lichamelijke klachten en problemen ervaren. Deze klachten kunnen tijdelijk zijn of langdurig. Gaan je klachten na een abortus vanzelf weer over en wanneer heb je hulp nodig bij de verwerking van je abortus?

Gevoelens en emotionele klachten na een abortus
Na een abortus kun je worstelen met uiteenlopende gevoelens. Die gevoelens kunnen in de loop van de tijd veranderen. Het is mogelijk dat je in eerste instantie een opgelucht gevoel hebt. De tijd van wikken en wegen is voorbij en je probeert de draad van je leven weer op te pakken. Als dat niet goed lukt, kan het zijn dat je er toch meer moeite mee hebt dan je dacht.
Wanneer je eerder in je leven ingrijpende gebeurtenissen hebt meegemaakt, kunnen door de abortus ook ervaringen uit het verleden worden opgeroepen. Ook kan het zo zijn dat je zelden met de abortus bezig bent tot aan het moment dat je bijvoorbeeld een nieuwe partner krijgt of weer zwanger wordt.
Vrouwen die in de loop van de tijd problemen krijgen met hun besluit, kunnen last krijgen van:
- Schuld of schuldgevoel
- Gevoelens van schaamte
- Opluchting, wat tegenstrijdige gevoelens veroorzaakt
- Eenzaamheid
- Spijt
- Het leven als leeg ervaren
- Terugkerende herinneringen
- Negatief zelfbeeld
- Moeite met intimiteit en seksualiteit
- Vermijden van situaties of personen die doen denken aan de abortus
Schuldgevoelens na een abortus
Schuldgevoel is een manier van omgaan met bepaalde gevoelens, zoals twijfel, spijt of machteloosheid. Ook kan het betrekking hebben op de manier waarop je zwanger bent geraakt, maar ook op je keuze voor abortus. Was het wel je eigen beslissing? Heb je er wel goed genoeg over nagedacht? Misschien heeft de abortus andere mensen gekwetst of teleurgesteld en kun je dit niet goed loslaten. Vrouwen voelen zich soms schuldig over een abortus en als ze later in hun leven bijvoorbeeld een miskraam krijgen, kunnen ze dit als straf ervaren.
Lichamelijke klachten na een abortus
Een abortus is een medische ingreep. De abortusarts of je eigen huisarts kan je advies geven bij lichamelijke klachten die na de behandeling kunnen ontstaan.
Lichamelijke klachten kunnen ook ontstaan doordat je problemen hebt met het verwerken van de ervaring. Signalen van lichamelijke klachten na een abortus kunnen zijn:
- Slecht slapen
- Concentratieproblemen
- Lusteloosheid
- Hoofd- of buikpijn
Wanneer heb je hulp nodig bij de verwerking van je abortus?
Kiezen voor een abortus kan een ingrijpende gebeurtenis zijn. Wanneer je achter je besluit staat en je op zorgvuldige wijze een besluit hebt genomen, is de kans groot dat je zonder professionele hulp je abortus kunt verwerken.
Het helpt wanneer er mensen in je omgeving zijn met wie je er (nog eens) over kunt praten. Op deze manier is de kans groot dat je de abortus zelf een plaats kunt geven in je leven. Wanneer je echter merkt dat je klachten na een tijd niet minder worden of misschien zelfs erger worden, kan dit een reden zijn om hulp te zoeken.
Onze online module abortusverwerking is bedoeld voor vrouwen vanaf 16 jaar die in Nederland wonen en psychosociale klachten ervaren naar aanleiding van een abortus. Wil je hulp, maar niet online? Neem dan contact op met Fiom en vraag naar de mogelijkheden van een hulpverlener bij jou in de buurt.