Je kunt na een abortus verschillende emotionele en lichamelijke klachten en problemen ervaren. Deze klachten kunnen tijdelijk zijn of langdurig. Gaan je klachten na een abortus vanzelf weer over en wanneer heb je hulp nodig bij de verwerking van je abortus?

Abortus - Klachten na een abortus.jpg

Gevoelens en emotionele klachten na een abortus

Na een abortus kun je worstelen met uiteenlopende gevoelens. Vlak na de abortus kunnen die gevoelens heviger zijn of zekunnen in de loop van de tijd veranderen. Het is ook mogelijk dat je in eerste instantie een opgelucht gevoel hebt. De tijd van wikken en wegen is voorbij en je probeert de draad van je leven weer op te pakken. Als dat niet goed lukt, kan het zijn dat je er toch meer moeite mee hebt dan je dacht. Dan spreken van we psychosociale klachten.

Wanneer je eerder in je leven ingrijpende gebeurtenissen hebt meegemaakt, kunnen door de abortus ook ervaringen uit het verleden worden opgeroepen. Ook kan het zo zijn dat je zelden met de abortus bezig bent tot aan het moment dat je bijvoorbeeld een nieuwe partner krijgt of weer zwanger wordt.

Vrouwen die in de loop van de tijd problemen krijgen met hun besluit, kunnen last krijgen van:

 • Schuld of schuldgevoel
 • Gevoelens van schaamte
 • Opluchting, wat tegenstrijdige gevoelens veroorzaakt
 • Eenzaamheid
 • Spijt
 • Het leven als leeg ervaren
 • Terugkerende herinneringen
 • Negatief zelfbeeld
 • Moeite met intimiteit en seksualiteit
 • Vermijden van situaties of personen die doen denken aan de abortus

Gevoel van opluchting
Opluchting is de meest gevoelde emotie bij vrouwen als ze na vijf jaar terug kijken op hun besluit. Uit diverse onderzoeken blijkt dan ook dat er geen aanwijzingen zijn voor het vaak voorkomen van (langdurige) spijt na abortus. Zowel positieve als negatieve emoties nemen over het algemeen af in de eerste twee jaar en stabiliseren daarna. Daarnaast kijken veel vrouwen (95-99% na 3 tot 5 jaar) terug op hun beslissing als een juiste keuze. Dit neemt natuurlijk niet weg dat je ook na jaren nog last kan hebben van spijtgevoelens. Opluchting lijkt fijn maar kan, zeker in het begin, ook botsen met de andere gevoelens die je ervaart.

Gevoel van verdriet
Verdriet staat vaak op de voorgrond bij het afscheid nemen van een gewenste zwangerschap, bijvoorbeeld in verband met een ernstige aangeboren afwijking van de foetus. Maar verdriet is ook normaal bij het afscheid nemen van een ongewenste zwangerschap. Sommige vrouwen ervaren het als iets moois dat ze zwanger kunnen zijn, maar ze zijn tegelijkertijd verdrietig dat ze de zwangerschap niet kunnen doorzetten vanwege de voor hen duidelijke redenen. Verdrietig zijn mag, ondanks dat je zelf voor de abortus hebt gekozen. Het heeft als natuurlijke functie dat je leert leven met het verlies. Het onder ogen zien, toelaten en uiten van het verdriet is een groot onderdeel in de verwerking van de abortus.

Gevoel van spijt
Iedereen heeft van nature angst voor spijt en wanneer je een keuze moet maken wil je daarom graag spijt voorkomen. Een keuze bij ongewenste zwangerschap is een moeilijke keuze. Je neemt in redelijk korte tijd een besluit dat niet teruggedraaid kan worden. Dat kan ervoor zorgen dat jij je achteraf, meer dan bij andere keuzes, afvraagt of een andere keuze toch beter was geweest. Uit onderzoek weten we dat het nemen van een weloverwogen besluit belangrijk is om een abortus te verwerken. Bijna alle vrouwen nemen de beslissing over hun zwangerschap ook weloverwogen, maar in het moment sta je hier zelf niet altijd bij stil. Het nemen van verantwoordelijkheid voor jouw keuze en terugblikken op jouw keuzeproces kan daarbij helpen.

Lichamelijke klachten na een abortus

Een abortus is een medische ingreep. De abortusarts of je eigen huisarts kan je advies geven bij lichamelijke klachten die na de behandeling kunnen ontstaan.

Er kunnen ook lichamelijke klachten ontstaan doordat je problemen hebt met het verwerken van de ervaring. Signalen van zulke lichamelijke klachten kunnen zijn:

 • Slecht slapen
 • Concentratieproblemen
 • Lusteloosheid
 • Hoofd- of buikpijn

Als je van een van deze klachten last hebt, is het een goed begin om hulp te zoeken in de vorm van praten over je ervaring. Houden deze klachten langer aan, dan kun je ook terecht bij je huisarts.

Wanneer heb je hulp nodig bij de verwerking van je abortus?

Kiezen voor een abortus kan een ingrijpende gebeurtenis zijn. Wanneer je achter je besluit staat en je op zorgvuldige wijze een besluit hebt genomen, is de kans groot dat je zonder professionele hulp je abortus kunt verwerken.

Het helpt wanneer er mensen in je omgeving zijn met wie je er (nog eens) over kunt praten. Op deze manier is de kans groot dat je de abortus zelf een plaats kunt geven in je leven. Wanneer je echter merkt dat je klachten na een tijd niet minder worden of misschien zelfs erger worden, kan dit een reden zijn om hulp te zoeken.

Onze online module abortusverwerking is bedoeld voor vrouwen vanaf 16 jaar die in Nederland wonen en psychosociale klachten ervaren naar aanleiding van een abortus. Wil je hulp, maar niet online? Dan kun je vanaf 1 juli 2023 terecht voor gratis gesprekken psychosociale zorg na abortus op verschillende locaties door het land. Waar deze gesprekken zijn is te vinden op de website van het Informatiepunt Onbedoelde Zwangerschap.

Online hulp bij Abortusverwerking