Ben je ongewenst of ongepland zwanger en wil je de zwangerschap niet uitdragen? Dan kun je kiezen voor abortus. Het besluit om je zwangerschap af te breken is ingrijpend en onomkeerbaar. Iedere situatie is weer anders en in jouw situatie weeg je je eigen omstandigheden af voor het nemen van een besluit over de onbedoelde zwangerschap. Wat speelt mee als je kiest voor abortus en waar kan je hulp vinden bij je besluit? 

Abortus - Kiezen voor abortus.jpg

Wat mee kan spelen in je besluit

  • De omstandigheden waarin je zwanger bent geworden; 

  • Of je mensen in je omgeving in vertrouwen kunt nemen; 

  • Of je de tijd kan nemen voor een zorgvuldig besluit; 

  • Hoe je relatie is met je partner/degene van wie je zwanger bent. 

Deze punten spelen niet alleen een rol bij het nemen van een besluit, maar kunnen ook invloed hebben op de periode ná het nemen van een besluit. 

Wanneer is een abortus mogelijk? 

De manier waarop een zwangerschap kan worden beëindigd, hangt af van hoe lang je zwanger bent en hoe oud je bent. Daarnaast kun je te maken krijgen met de wettelijk verplichte bedenktijd. Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk je zwangerschap te laten vaststellen door een arts. Dit kan bijvoorbeeld door je huisarts of een abortusarts. Je kunt zelf een afspraak maken bij een abortuskliniek, hier heb je geen verwijzing voor nodig. De arts kan je ook vertellen hoe lang je zwanger bent. 

Hulp bij je besluit 

Wil je weten hoe je voor jou de juiste keuze kunt maken? Ben je al (deels) zeker van je besluit, maar zoek je bevestiging voor je keuze? Op de pagina ‘Welke mogelijkheden zijn er?’ vind je informatie over de verschillende mogelijkheden bij een ongewenste zwangerschap. Maak gebruik van de online oefeningen en kom erachter hoe jij het beste tot een keuze kunt komen. Wij vinden het belangrijk dat jij tot een weloverwogen keuze kunt komen waar jij achter staat. Dat kan als je goed geïnformeerd bent en weet wat voor jou belangrijk is. De oefeningen zijn geschikt voor zowel mannen als vrouwen. De online omgeving is gratis en anoniem.  

Aanmelden Zwanger, wat nu? Inloggen Zwanger, wat nu?

Face-to-face keuzehulp 
Wil je liever een face-to-face gesprek? Dat kan ook. Neem contact met ons op: 088 126 49 00. We verwijzen je dan door naar een gespecialiseerde hulpverlener bij jou in de buurt voor een gratis keuzehulpgesprek. Dit kan ook anoniem. 

Neem contact op 

Meer informatie over besluitvorming bij abortus 

Voor meer informatie over besluitvorming bij ongewenste zwangerschap en abortus kun je het boekje 'Zwanger, wat nu?' downloaden. Het boekje geeft informatie over keuzemogelijkheden, besluitvorming, abortus en verwerking en vertelt ervaringsverhalen van vrouwen en een man. Voor alle adressen van abortusklinieken verwijzen we je naar het Nederlands Genootschap van Abortusartsen (NGvA).  

Mythes over abortus 

Er bestaan (online) veel verhalen over de keuze voor abortus, de behandeling en de gevolgen van abortus. Het is vooral belangrijk om een weloverwogen besluit te nemen en je daarbij goed te laten informeren: laat je niet gek maken door de mening van anderen. 

Heb je al een keuze gemaakt over je zwangerschap? 

Heb je je besluit genomen, en kies je voor abortus? Dan kun je hier meer lezen over dit onderwerp. Je vindt informatie over de abortusbehandeling zelf, maar ook over eventuele gevolgen van een behandeling.  

Zoek je hulp bij het verwerken van een abortus, dan kun je hier meer over lezen bij abortusverwerking en/of je direct aanmelden voor de online module abortusverwerking