Als je overweegt om te kiezen voor een abortus, kunnen er meerdere dingen meespelen in je besluit. Zo zijn bijvoorbeeld de omstandigheden waarin je zwanger bent geworden van invloed, maar ook jouw woonsituatie, de relatie met de degene van wie je zwanger bent geraakt of jouw gezondheid. Daarbij kan je soms ook tijdsdruk voelen. Het is belangrijk voor jezelf een weloverwogen beslissing te nemen. En neem daarvoor de tijd die voor jou goed voelt. De manier waarop een zwangerschap kan worden beëindigd is ook een keuze. Jouw opties hangen af van hoe lang je zwanger bent en hoe oud je bent.

Abortus - Kiezen voor abortus.jpg

Wat onder andere mee kan spelen in je besluit

  • De omstandigheden waarin je zwanger bent geworden;
  • Jouw woonsituatieFysieke en mentale gezondheid.Hoe je relatie is met je partner/degene van wie je zwanger bent.
  • Financiële middelen
  • Leeftijd
  • Kinderwens en/of voltooid gezin
  • Geloof/religie

Bij het nemen van jouw besluit kan het fijn zijn mensen in je omgeving in vertrouwen te nemen. Je maakt de keuze uiteindelijk zelf maar je hoeft het niet alleen te doen.

Wanneer is een abortus mogelijk? 

De manier waarop een zwangerschap kan worden beëindigd, hangt af van hoe lang je zwanger bent en hoe oud je bent.. Het is belangrijk om je zwangerschapsduur te laten vaststellen door een arts. Dit kan bijvoorbeeld door je huisarts of een abortusarts. Je kunt zelf een afspraak maken bij een abortuskliniek, hier heb je geen verwijzing voor nodig. De arts kan je ook vertellen hoe lang je zwanger bent.

Hulp bij je besluit 

Wij vinden het belangrijk dat jij tot een weloverwogen keuze kunt komen waar jij achter staat. Dat kan als je goed geïnformeerd bent en weet wat voor jou belangrijk is.Wil je weten hoe je voor jou de juiste keuze kunt maken? Of ben je al bijna zeker van je besluit, maar zoek je bevestiging voor je keuze? Op de pagina ‘Welke mogelijkheden zijn er?’ vind je informatie over de verschillende mogelijkheden bij een ongewenste zwangerschap. Maak gebruik van de online oefeningen die je een stap verder kunnen helpen in het maken van een keuze. De oefeningen zijn geschikt voor zowel mannen als vrouwen. De online omgeving is gratis en anoniem. 

Informatie over de online module Zwanger, wat nu?

Face-to-face keuzehulp 
Wil je liever een face-to-face gesprek? Dat kan ook. Neem contact met ons op via 088 126 49 00 of via info@fiom.nl. We verwijzen je dan door naar een gespecialiseerde hulpverlener bij jou in de buurt voor een gratis keuzehulpgesprek. Dit kan ook anoniem. Wil je zelf contact opnemen met een keuzehulpverlener, dan vind je hier een overzicht van alle aangeboden hulp in Nederland.

Meer informatie over besluitvorming bij abortus 

Voor meer informatie over besluitvorming bij ongewenste zwangerschap en abortus kun je het boekje 'Zwanger, wat nu?' downloaden. Het boekje geeft informatie over keuzemogelijkheden, besluitvorming, abortus en verwerking en vertelt ervaringsverhalen van vrouwen en een man. Voor alle adressen van abortusklinieken verwijzen we je naar het Nederlands Genootschap van Abortusartsen (NGvA).  

Mythes over abortus 

Er bestaan veel verhalen over de keuze voor abortus, de behandeling en de gevolgen van abortus. Voorbeelden van dingen die je misschien wel eens hebt gehoord maar niet juist zijn:

  • Dat je de enige bent die voor abortus kiest (In Nederland vinden er ongeveer 31.000 abortussen plaats per jaar)
  • Dat de kans groot is dat je psychische klachten overhoudt aan een abortus (Uit onderzoek van van Ditzhuijzen uit 2017 blijkt dat abortus geen psychische klachten veroorzaakt)
  • Dat veel vrouwen spijt krijgen van een abortus (5 jaar na de abortus kijkt 99% van de vrouwen positief terug op hun besluit)

Het is vooral belangrijk om een weloverwogen besluit te nemen en je daarbij goed te laten informeren: laat je niet gek maken door de mening van anderen.

Heb je al een keuze gemaakt over je zwangerschap? 

Heb je je besluit genomen, en kies je voor abortus? Dan kun je hier meer lezen over dit onderwerp. Je vindt informatie over de abortusbehandeling zelf, maar ook over eventuele gevolgen van een behandeling.  

Zoek je hulp bij het verwerken van een abortus, dan kun je hier meer over lezen bij abortusverwerking en/of je direct aanmelden voor de online module abortusverwerking