Als je ongewenst zwanger bent en je de zwangerschap af wilt breken, is er een aantal mogelijkheden. Eén van die mogelijkheden is de abortuspil. Hieronder lees je meer over de werking en behandeling met de abortuspil.

Abortus - De abortuspil.jpg

Hoe werkt de abortuspil?

Een zwangerschap afbreken met de abortuspil kan tot 9 weken zwangerschap, gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. De behandeling bestaat uit twee medicijnen. 

Bij je bezoek aan een abortuskliniek krijg je een gesprek met een abortusarts of abortusverpleegkundige, waarin je bespreekt of je zeker bent van je keuze. Daarnaast wordt er een echo gemaakt. In het gesprek krijg je uitleg over de behandelopties, waaronder de abortuspil.  

Als je kiest voor de abortuspil krijg je een eerste tablet, welke ervoor zorgt dat de zwangerschap stopt. Je krijgt een aantal tabletten mee naar huis die je na ongeveer twee dagen vaginaal inbrengt, net als een tampon. Dit tweede medicijn zorgt ervoor dat de baarmoeder samentrekt waardoor het vruchtzakje je lichaam verlaat. Bij de abortuskliniek kunnen ze je hier meer over vertellen.

Behandeling met de abortuspil kan, net als de overige abortusbehandelingen, volledig anoniem. Woon of werk je legaal in Nederland, dan ben je voor abortuszorg verzekerd en hoef je een abortus niet te betalen.

Doet de abortuspil pijn?

De behandeling met de abortuspil kan pijn doen en krampen veroorzaken. Dit is per persoon verschillend. Soms valt de pijn erg tegen, soms erg mee. Er wordt geadviseerd pijnstillers in te nemen tegen deze pijn en krampen. De abortusarts en abortusverpleegkundige in de abortuskliniek vertellen je hier meer over.

Wat zijn de bijwerkingen van de abortuspil?

Het tweede deel van de abortuspil breng je na ongeveer twee dagen thuis vaginaal in. Je kunt na het inbrengen van deze pillen pijn en krampen krijgen. Je kunt hiervoor pijnstillers innemen. De pillen zullen ook bloedverlies veroorzaken. Hiermee wordt het vruchtzakje uitgestoten. Bij een deel van de vrouwen is dit bloedverlies vergelijkbaar met een menstruatie. Het kan ook zijn dat je wat meer bloed verliest en dat er stolsels in het bloed zitten. 

Het is fijn als je niet alleen bent als je de abortuspil inbrengt, zodat er iemand bij je is die je in de gaten kan houden en zo nodig hulp voor je kan regelen. 

Wat zijn de gevolgen van de abortuspil?

In algemene zin is de kans op complicaties bij een zwangerschapsafbreking (in Nederland) erg klein, welke methode je ook kiest. In Nederland is het verplicht dat je vooraf geïnformeerd wordt over de mogelijke medische bijwerkingen en risico's van een behandeling. De arts of verpleegkundige in de abortuskliniek zal je hier meer over vertellen. Bij de veelgestelde vragen aan het Nederlands Genootschap van Abortusartsen vind je ook meer informatie over de risico's van een abortus. 

Abortuspil bij de huisarts?

Je kunt voor een behandeling met een abortuspil terecht in een abortuskliniek en vanaf circa januari 2025 ook bij een deel van de huisartsen. Het is aan de huisarts zelf om te kiezen of deze de abortuspil wil gaan voorschrijven. Lees meer over de plannen in het wetsvoorstel

Controle na behandeling met abortuspil

Na een behandeling met de abortuspil is er altijd een nacontrole mogelijk bij de abortuskliniek. Dit kan telefonisch of door de kliniek te bezoeken. Bij 1% tot 4% van de abortuspilbehandelingen is het niet gelukt de zwangerschap te beëindigen. De kans is dus klein dat de abortus niet gelukt is. Wel is het belangrijk dat je de instructies van de kliniek over controles na de behandeling opvolgt en bij twijfel contact met hen opneemt. Als je klachten hebt zoals aanhoudende koorts en aanhoudende pijn, neem ook dan contact op met de abortuskliniek.
 

Abortuspil of instrumentele behandeling?

Bij een zwangerschap tot 9 weken kun je naast de abortuspil ook kiezen voor vacuümaspiratie, ook wel zuigcurettage genoemd. Als je langer dan 9 weken zwanger bent kun je alleen kiezen voor vacuümaspiratie. Bij deze instrumentele behandeling wordt het baarmoederwandslijmvlies met het daarin genestelde vruchtzakje door een buisje weggezogen.

Ben je tussen de 13 en 24 weken zwanger? Dan wordt een andere instrumentele behandeling uitgevoerd. Je kunt hierover meer lezen op de website van het Nederlands Genootschap van Abortusartsen.