Als je ongewenst zwanger bent en je de zwangerschap af wil breken, zijn er een aantal mogelijkheden. Eén van die mogelijkheden is de abortuspil. Hieronder lees je meer over de werking en behandeling met de abortuspil.

Hoe werkt de abortuspil?
Een zwangerschap afbreken met de abortuspil kan tot 9 weken zwangerschap, gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. De behandeling bestaat uit twee medicijnen.
Bij je bezoek aan een abortuskliniek krijg je een gesprek met een abortusarts of abortusverpleegkundige, waarin je bespreekt of je zeker bent van je keuze. Je krijgt in dit gesprek ook uitleg over de werking van de abortus en er wordt een echo gemaakt.
Als je kiest voor de abortuspil krijg je een eerste tablet, welke ervoor zorgt dat de zwangerschap stopt. Je krijgt een aantal tabletten mee naar huis welke je na ongeveer twee dagen vaginaal inbrengt, net als een tampon. Dit tweede medicijn zorgt ervoor dat de baarmoeder samentrekt waardoor het vruchtzakje je lichaam verlaat. Bij de abortuskliniek kunnen ze je hier meer over vertellen.
Behandeling met de abortuspil kan, net als de overige abortusbehandelingen, volledig anoniem. Als je officieel in Nederland woont en hier een zorgverzekering hebt, is abortus gratis.
Doet de abortuspil pijn?
De behandeling met de abortuspil kan pijn doen en krampen veroorzaken. Dit is per persoon verschillend. Soms valt de pijn erg tegen, soms erg mee. Je kunt pijnstillers innemen tegen deze pijn en krampen. De abortusarts en abortusverpleegkundige in de abortuskliniek vertellen je hier meer over.
Abortuspil of zuigcurettage?
Bij een zwangerschap tot 9 weken kun je kiezen voor de abortuspil of zuigcurettage. Als je langer dan 9 weken zwanger bent kun je alleen kiezen voor de zuigcurettage. Bij een zuigcurettage wordt het baarmoederwandslijmvlies met het daarin genestelde vruchtzakje door een buisje weggezogen.
Ben je tussen de 13 en 24 weken zwanger? Dan wordt de ingreep anders. Je kunt hierover meer lezen op de website van het Nederlands Genootschap van Abortusartsen.
Wat zijn de bijwerkingen van de abortuspil?
Het tweede deel van de abortuspil breng je na ongeveer twee dagen thuis vaginaal in. Je kunt na het inbrengen van deze pillen pijn en krampen krijgen. Je kunt hiervoor pijnstillers innemen. De pillen zullen ook bloedverlies veroorzaken. Hiermee wordt het vruchtzakje uitgestoten. Bij een deel van de vrouwen is dit bloedverlies vergelijkbaar met een menstruatie. Het kan ook zijn dat je wat meer bloed verliest en dat er stolsels in het bloed zitten.
Het is fijn als je niet alleen bent als je de abortuspil inbrengt, zodat er iemand bij je is die je in de gaten kan houden en zo nodig hulp voor je kan regelen.
Wat zijn de gevolgen van de abortuspil?
In algemene zin is de kans op complicaties bij een zwangerschapsafbreking (in Nederland) erg klein, welke methode je ook kiest. In Nederland is het verplicht dat je vooraf geïnformeerd wordt over de mogelijke medische bijwerkingen en risico's van een behandeling. De arts of verpleegkundige in de abortuskliniek zal je hier meer over vertellen. Bij de veelgestelde vragen aan het Nederlands Genootschap van Abortusartsen vind je meer informatie over de risico's van een abortus.
Abortuspil bij de huisarts?
Je kunt voor een behandeling met een abortuspil terecht in een abortuskliniek en in de toekomst ook bij de huisarts. Hier lees je meer over het wetsvoorstel.
Controle na behandeling met abortuspil
Na een behandeling met de abortuspil word je altijd uitgenodigd om op een nacontrole te komen bij de abortuskliniek. Er wordt gekeken of de baarmoeder helemaal leeg is en er is ruimte om te bespreken hoe het met je gaat. Bij behandelingen met de abortuspil is bij 1% tot 4% van de behandelingen die zwangerschap toch niet beëindigd, ook wel een mislukte abortus genoemd. De kans is dus klein dat de abortus niet gelukt is. Wel is het belangrijk dat je naar de nacontrole gaat zodat je zeker weet dat alles in orde is. Als je klachten hebt zoals aanhoudende koorts en aanhoudende pijn, neem dan direct contact op met de abortuskliniek.