De abortusbehandeling

Je kunt er voor kiezen om je zwangerschap te beëindigen. Als je dit overweegt is het belangrijk om je zwangerschap zo snel mogelijk door een arts te laten vaststellen. Dit vanwege de wettelijk verplichte bedenktijd die geldt bij een abortus.  

Wettelijke verplichte bedenktijd

Een abortus kan alleen meteen als je 16 dagen of minder overtijd bent. ‘Overtijd’ wordt gerekend vanaf het moment waarop je eigenlijk ongesteld had moeten worden. Je kunt dan direct, zonder tussenkomst van je huisarts, een afspraak maken bij een abortuskliniek.
 
Ben je langer dan 16 dagen overtijd? Dan geldt een wettelijke verplichte bedenktijd van vijf dagen. De abortus mag vanaf de zesde dag na het eerste gesprek met een arts worden uitgevoerd. Ben je eerst bij je huisarts geweest om over een abortus te praten? Dan begint de bedenktijd op het moment dat je bij je huisarts bent geweest.
De wettelijke bedenktijd is ingesteld, om jou te beschermen tegen een overhaaste beslissing waar je later spijt van kunt krijgen. Als je twijfelt over je keuze, ga dan naar onze online zelfhulp.
 
 

Hoe gaat een abortus?

Er zijn verschillende manieren om een zwangerschap te beëindigen, afhankelijk van de duur van je zwangerschap. Een veelgebruikte methode is de zuigcurettageMaar je kunt ook kiezen voor een abortuspil. Informatie over behandelingen staat goed beschreven op de site van CASA.

Mag ik iemand meenemen? 

Ja. Het kan heel prettig voor je zijn om iemand mee te nemen die je kan ondersteunen.

Moet ik een abortus betalen?

Een abortus wordt vergoed vanuit de Wet Langdurige Zorg (WLZ). Woon of werk je legaal in Nederland, dan ben je hiervoor verzekerd en heb je recht op kosteloze behandeling. Verblijf je illegaal of tijdelijk in Nederland, dan ben je niet verzekerd volgens de WLZ en moet je de behandeling zelf betalen. 

De maximale tarieven van een behandeling zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De klinieken kunnen je informeren over de actuele prijzen.

Kan een abortus anoniem?

Een abortusbehandeling in een kliniek wordt betaald vanuit de Kaderwet VWS-subsidies en je anonimiteit wordt gewaarborgd. Bij een abortusbehandeling in een ziekenhuis gelden andere regels, zo heb je bijvoorbeeld een verwijzing nodig van een arts en worden de kosten vergoed door je zorgverzekeraar. Die kosten zijn zichtbaar op het overzicht van je zorgverzekeraar.

Waar kan ik terecht?

Een lijst van abortusklinieken is te vinden op de site van Nederlands Genootschap van Abortusartsen (NGvA). De meeste klinieken doen alleen een abortus als je minder dan 12 weken zwanger bent. Bij de kliniek zelf kun je informatie krijgen over de behandelingen.