Je kunt er voor kiezen om je zwangerschap te beëindigen. Waar moet je nog meer rekening mee houden bij een abortusbehandeling? 

Abortus - De abortusbehandeling.jpg

Flexibele bedenktijd bij abortus 

Sinds 1 januari 2023 geldt een flexibele bedenktijd bij abortus. Dat houdt in dat je in samenspraak met de abortusarts bepaalt hoeveel bedenktijd je nodig hebt om tot een weloverwogen en eigen besluit te komen. Dit kan 0 dagen zijn, maar ook 10 dagen als dit jou helpt. Je kunt je direct bij de abortuskliniek melden. Vind je het prettiger eerst een gesprek met jouw huisarts te hebben, dan kan dat ook.

Houd er rekening mee dat het niet altijd mogelijk is om direct te worden behandeld. In dat geval vraagt de kliniek je een aparte afspraak voor de behandeling te maken. De abortuskliniek kan je hierover ook voor jouw bezoek al meer vertellen.

Meer informatie over kiezen voor abortus  

Hoe verloopt een abortusbehandeling? 

Er zijn verschillende manieren om een zwangerschap te beëindigen, afhankelijk van de duur van je zwangerschap. Een veelgebruikte methode is de zuigcurettage (mogelijk tot 13 weken zwangerschap). Deze vindt plaats in de kliniek en wordt gezien als meest veilige methode. Je kunt ook kiezen voor een abortuspil (mogelijk tot 9 weken zwangerschap). Hierbij krijg je het eerste deel in de kliniek en volgt het tweede deel één tot drie dagen later. Vanaf 13 weken zwangerschap wordt er gebruik gemaakt van een zogenoemde ‘instrumentele’ behandeling. Je kunt hierbij kiezen tussen plaatselijke verdoving of narcose. De verschillende mogelijkheden staan goed beschreven op de site van Nederlands Genootschap van Abortusartsen. De arts of kliniek overlegt met jou welke methode het beste bij je past.  

Wat is het verschil tussen een overtijdbehandeling en een abortus?  

Het verschil tussen een abortus en een overtijdbehandeling is de duur van de zwangerschap. We spreken van een overtijdbehandeling tot 16 dagen ‘over tijd’, gerekend vanaf de dag dat je eigenlijk ongesteld had moeten worden. Voor een overtijdbehandeling moet de zwangerschap zichtbaar zijn bij een echo-onderzoek. Dit is de reden waarom je ‘te vroeg’ kunt zijn om behandeld te worden. 

Mag ik iemand meenemen naar de abortuskliniek?  

Meestal mag je iemand meenemen, maar dit is afhankelijk van de  kliniek. Je kunt dit vragen bij het maken van een afspraak bij de abortuskliniek. Het kan heel prettig voor je zijn om iemand mee te nemen die je kan ondersteunen. Als dat niet lukt, Er is er ook altijd een abortusverpleegkundige bij de behandeling die je kan ondersteunen. 

Moet ik een abortus betalen? 

Een abortus wordt vergoed vanuit de Wet Langdurige Zorg (WLZ). Woon of werk je legaal in Nederland, dan ben je hiervoor verzekerd en heb je recht op kosteloze behandeling. Verblijf je illegaal of tijdelijk in Nederland, dan ben je niet verzekerd volgens de WLZ en moet je de behandeling zelf betalen.  

De maximale tarieven van een behandeling zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De klinieken kunnen je informeren over de actuele prijzen. 

Kan een abortus anoniem? 

Bij een abortuskliniek kan je anoniem worden behandeld. In een ziekenhuis gelden andere regels. Zo heb je voor behandeling in een ziekenhuis bijvoorbeeld een verwijzing nodig van een arts en worden de kosten vergoed door je zorgverzekeraar. Die kosten zijn zichtbaar op het overzicht van je zorgverzekeraar. 

Waar kan ik terecht voor een abortus? 

Een lijst van abortusklinieken is te vinden op de site van Nederlands Genootschap van Abortusartsen (NGvA). Het verschilt per kliniek tot welke zwangerschapsduur zij een abortusbehandeling doen, variërend van 13 weken tot 23- 24 weken zwangerschap. Bij de kliniek zelf kun je informatie krijgen over de behandelingen. 

Heb je nog geen keuze gemaakt over je zwangerschap?  

Als je nog geen keuze gemaakt hebt over jouw ongeplande zwangerschap, dan kun je daarbij ondersteuning krijgen. Lees de informatie in het artikel Welke mogelijkheden zijn er? of meld je aan voor onze gratis online oefeningen. Daarnaast heeft Fiom een landelijk netwerk van gespecialiseerde hulpverleners waar we je naar door kunnen verwijzen voor een gratis keuzehulpgesprek bij jou in de buurt. Hiervoor kun je contact met Fiom opnemen. 

Aanmelden Zwanger, wat nu?  Inloggen Zwanger, wat nu?