De abortusbehandeling

Je kunt er voor kiezen om je zwangerschap te beëindigen. Als je dit overweegt is het belangrijk om je zwangerschap zo snel mogelijk door een arts te laten vaststellen. Dit vanwege de wettelijk verplichte bedenktijd die geldt bij een abortus.  

Verplichte bedenktijd

Een abortus kan alleen meteen als je 16 dagen of minder overtijd bent. ‘Overtijd’ wordt gerekend vanaf het moment waarop je eigenlijk ongesteld had moeten worden. Je kunt dan direct, zonder tussenkomst van je huisarts, een afspraak maken bij een abortuskliniek.
 
De wettelijk verplichte bedenktijd is ingesteld, om jou te beschermen tegen een overhaaste beslissing waar je later spijt van kunt krijgen. Als je langer dan 16 dagen overtijd bent is er sprake van een verplichte bedenktijd van vijf dagen. Deze bedenktijd gaat in vanaf het moment dat je de keuze voor een mogelijke abortus besproken hebt met een (huis)arts. De abortusbehandeling mag dan vanaf de zesde dag na het eerste gesprek met een arts worden uitgevoerd. Als je twijfelt over je keuze, ga dan naar onze online zelfhulp
 
 

Hoe gaat een abortus?

Er zijn verschillende manieren om een zwangerschap te beëindigen, afhankelijk van de duur van je zwangerschap. Een veelgebruikte methode is de zuigcurettage (mogelijk tot 13 weken zwangerschap). Deze vindt plaats in de kliniek en wordt gezien als meest veilige methode. Je kunt ook kiezen voor een abortuspil (mogelijk tot 9 weken zwangerschap). Hierbij krijg je het eerste deel in de kliniek en volgt het tweede deel één tot drie dagen later. Vanaf 13 weken zwangerschap wordt er gebruik gemaakt van een zogenoemde ‘instrumentele’ behandeling. Je kunt hierbij kiezen tussen plaatselijke verdoving of narcose. De verschillende mogelijkheden staan goed beschreven op de site van Nederlands Genootschap van Abortusartsen. Overleg met jouw arts of de kliniek welke methode het beste bij je past. 

Wat is een overtijdbehandeling? 

Het verschil tussen een abortus en een overtijdbehandeling is dat bij een overtijdbehandeling niet de verplichte 5 dagen bedenktijd geldt. Dit kan tot 16 dagen ‘over tijd’ en je hebt hiervoor geen verwijsbrief nodig. Voor een overtijdbehandeling moet de zwangerschap zichtbaar zijn bij een echo-onderzoek. Dit is de reden waarom je ‘te vroeg’ kunt zijn om behandeld te worden.

Mag ik iemand meenemen? 

Ja. Het kan heel prettig voor je zijn om iemand mee te nemen die je kan ondersteunen.

Moet ik een abortus betalen?

Een abortus wordt vergoed vanuit de Wet Langdurige Zorg (WLZ). Woon of werk je legaal in Nederland, dan ben je hiervoor verzekerd en heb je recht op kosteloze behandeling. Verblijf je illegaal of tijdelijk in Nederland, dan ben je niet verzekerd volgens de WLZ en moet je de behandeling zelf betalen. 

De maximale tarieven van een behandeling zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De klinieken kunnen je informeren over de actuele prijzen.

Kan een abortus anoniem?

Bij een abortuskliniek kan je anoniem worden behandeld. In een ziekenhuis gelden andere regels. Zo heb je bijvoorbeeld een verwijzing nodig van een arts en worden de kosten vergoed door je zorgverzekeraar. Die kosten zijn zichtbaar op het overzicht van je zorgverzekeraar.

Waar kan ik terecht?

Een lijst van abortusklinieken is te vinden op de site van Nederlands Genootschap van Abortusartsen (NGvA). Het verschilt per kliniek tot welke zwangerschapsduur zij een abortusbehandeling doen, variërend van 13 weken tot 23 weken. Bij de kliniek zelf kun je informatie krijgen over de behandelingen.