Onderstaand vindt u een selectie van nieuwsberichten, opiniestukken en media-aandacht met betrekking tot abortus in Nederland. 

Eline

Praten over abortus is een taboe

Ondanks dat abortus sinds 1984 een legale optie is in Nederland, is het nog steeds omringd door negativiteit. Praten over je abortus is een taboe. Kom je hier wel voor uit dan krijg je meteen een stortvloed aan meningen over je heen. Eline Dalmijn, projectmanager bij Fiom pleit in het artikel Opinie: Niet schreeuwen maar praten over abortus voor meer openheid en dialoog en minder oordelen en verwijten. (12-12-2017)

Ellen

Geef onbedoeld zwangere ruimte

Linda Voortman komt in Trouw op voor vrouwen die noodgedwongen een ingrijpende keuze moeten maken nadat ze ontdekt hebben dat ze onbedoeld zwanger zijn. Fiom reageert op dit stuk met een ingezonden brief gepubliceerd in Trouw (PDF, 11-10-2016).

Linda

Abortus is geen vakantie

'Abortus is niet het zelfde als een vakantie naar Frankrijk'. Op 4 oktober 2016 pleit Linda Voortman in een opinieartikel in Trouw voor het afschaffen van de wettelijke bedenktijd voor abortus. Ze schrijft dit artikel naar aanleiding van een crowdfunding-campagne van de SGP voor een reclamespot waarin wordt opgesomd dat 1 op de 7 gezinnen naar Frankrijk op vakantie gaan, 1 op de 7 gekochte auto’s zilvergrijs is, 1 op de 7 gezinnen niet ontbijt en dat 1 op de 7 zwangerschappen eindigt in abortus.

aanmelden

Online begeleiding 

Fiom biedt online begeleiding aan vrouwen die psychosociale klachten ervaren ten gevolge van een abortus. In een web artikel analyseren Anouk van der Heij en Felicity Shuttleworth (Fiom) de gegevens van deze vrouwen en de begeleidingstrajecten en herleiden ze daaruit overeen­komsten en risicofactoren.

Z&W

Taboe op abortus wordt groter

Onbedoeld zwangere vrouwen die hulp zoeken, vallen momenteel tussen wal en schip. Dat baart zorgen. 'Het taboe op abortus wordt groter. Jonge meiden veroordelen zichzelf en elkaar als ze abortus overwegen.' zegt Ellen Giepmans in een interview in Zorg en Welzijn (PDF, 2015).

Petra Sanders

Verdrietig maar dankbaar werk

Petra Sanders werkt in een abortuskliniek. Tijdens het interview voor Zorg anno NU vertelt ze over haar werk. 'Ik begrijp het verdriet van de vrouwen. Toch is het goed om te zien dat de meeste vrouwen vrede krijgen met de gemaakte keuze. Als die keuze eenmaal - volgens de goede stappen en onder begeleiding - is gemaakt, zie je vaak een soort opluchting en kan het verdriet een plek krijgen'. 

Tekst: Loes van Vugt