Abortus is geen misdaad, vinden Fiom en tal van andere organisaties, activisten, artsen en betrokkenen. In Nederland staat abortus echter nog altijd in het Wetboek van Strafrecht (artikel 296). Het Humanistisch Verbond doet daarom samen met Fiom en tal van anderen, een oproep aan de Tweede Kamer: Haal abortus uit het Wetboek van Strafrecht. Naast Fiom en het Humanistisch Verbond laten onder meer Rebecca Gomperts (Women on Waves), Lilianne Ploumen (She Decides), activist/presentator Tim Hofman, huisarts/seksuoloog Peter Leusink en Annemieke van Straalen van Baas in Eigen Buik samen met het Humanistisch Verbond van zich horen. 

Taboe doorbreken belangrijk voor verwerking abortus

Abortuszorg zou onderdeel moeten zijn van de reguliere zorg, zodat vrouwen terecht kunnen bij een hulpverlener naar keuze en er niet langer taboes op rusten. Ondanks het vrije klimaat in Nederland als het gaat om seksuele gezondheid en rechten, rust er nog altijd een taboe op ongewenste zwangerschappen en vooral de keuze om een zwangerschap af te breken. Eline Dalmijn van Fiom: “beperkte kennis, misvattingen en veroordelingen over een ongewenste zwangerschap, maken dat dit thema in de taboesfeer blijft hangen. Vrouwen (en mannen) die een ongewenste zwangerschap meemaken, ervaren weinig ruimte om over een ongewenste zwangerschap te praten. Ze krijgen snel met de mening van een ander te maken en ervaren daardoor vaak weinig steun. Vooral de keuze om de zwangerschap af te breken, rekent in toenemende mate op onbegrip en soms zelfs afkeur. Hierdoor zoeken vrouwen (en mannen) zowel tijdens het keuzeproces als na de abortus minder snel hulp. Doordat vrouwen zich hierin alleen kunnen voelen, is het moeilijker om de abortus een plek te geven en kunnen er problemen ontstaan in het dagelijks functioneren. Door erover te praten, kan dit voor een groot deel voorkomen worden.” Als abortus uit het Wetboek van Strafrecht wordt gehaald, dan is de eerste stap gezet, aldus Eline Dalmijn. 

Teken de petitie!

Vind jij ook dat abortus uit het Wetboek van Strafrecht moet? Teken dan de petitie op humanistischverbond.nl/abortusisgeenmisdaad. Zo zorgen we er samen voor dat het recht op vrije keuze in geval van ongewenste zwangerschap voortaan goed verankerd en beschermd is in de Nederlandse wet.