Wel eens bang geweest om zwanger te zijn? Stiekem met je vriendin een zwangerschapstest gedaan? Je opgelucht gevoeld omdat je toch ongesteld werd? 1 op de 5 vrouwen in Nederland raakt onbedoeld zwanger. Door hierover te praten zonder te oordelen geef je anderen de ruimte hun ervaring te delen. 

Een vrouw, man en vrouw met daarvoor de zin: 1 op de 5 vrouwen raakt onbedoeld zwanger

Vooroordelen over onbedoelde zwangerschap

Veelvoorkomende vooroordelen over onbedoelde zwangerschap zijn:

  • Onbedoelde zwangerschap komt alleen voor bij vrouwen die losse contacten of onenightstands hebben

  • Alleen onoplettende tieners raken onbedoeld zwanger

Beide zijn niet waar!

Margo was onbedoeld zwanger

Margo was onbedoeld zwanger - 1 op de 5 vrouwen raakt onbedoeld zwanger | Fiom

1 op de 5 vrouwen raakt in haar leven onbedoeld zwanger

  • Jij, je moeder, je zus, je tante of je oma
  • 3 meisjes uit jouw middelbare school klas
  • 3 vrouwen uit een hockeyteam

Jij kent 15 vrouwen die onbedoeld zwanger waren of nog raken. Hoe vaak heb jij hier iemand over horen praten?

Laurien: Op een zaterdag, ik weet het nog goed, besefte ik dat ik al even niet ongesteld was geweest. Ik was 45, zou ik in de vervroegde overgang zijn? Ik had een drukke baan, volgde nog een opleiding en mijn jongste zoon was al tien jaar.

Meeste onbedoelde zwangerschappen in vaste relatie

1 op de 5 vrouwen raakt onbedoeld zwanger. 68% van die onbedoelde zwangerschappen is ook ongewenst. 

In 2016 waren tussen 35.605 en 57.516 vrouwen van 25 jaar en ouder ongewenst zwanger. En ongeveer 5.000 meiden onder de 20 jaar raakten zwanger. Het aantal ongewenste zwangerschappen in Nederland is ieder jaar ongeveer gelijk. 

Uit onderzoek onder gebruikers van onze online hulp 'Zwanger, wat nu?' weten we dat de meeste ongewenste zwangerschappen voorkomen in een vaste relatie.

  • 79% van hen heeft een vaste partner.
  • Ook heeft 43% een kind of kinderen.
  • In 95% van de gevallen is de partner ook de verwekker.

Voor een onbedoelde zwangerschap maakt het niet uit of je jong of oud bent, een master op de universiteit of een mbo-diploma hebt, wel of geen migratieachtergrond hebt, al lang een partner hebt of single bent, wel of niet gelovig bent. Het kan iedereen overkomen.

Simone: Ik merkte dat ik niet ongesteld werd. Heel vreemd, ik was altijd regelmatig ongesteld. In het verleden was het steeds goed gegaan met anticonceptie en ik was al 43 jaar. Dus zwanger zijn, daar had ik op dat moment niet bij stilgestaan. 

Vincent kreeg te maken met onbedoelde zwangerschap

Vincent kreeg te maken met een onbedoelde zwangerschap - 1 op de 5 vrouwen raakt onbedoeld zwanger

Praten over onbedoelde zwangerschap

Uit bijna 90 jaar ervaring weten wij dat vrouwen die over hun onbedoelde zwangerschap kunnen praten, hier op lange termijn minder hinder van ondervinden. 

Pro-life partijen voeren de laatste tijd sterk actie waarbij de keuze voor abortus veroordeeld wordt. Hierdoor groeit het taboe en voelen vrouwen minder ruimte om te praten over hun onbedoelde zwangerschap. 

Fiom wil dit taboe doorbreken. Wij bieden een podium voor vrouwen en mannen die hun ervaring willen delen met anderen. En wij nodigen jou uit om zelf het gesprek over onbedoelde zwangerschap eens te openen. Praat erover met vriendinnen, kennissen of familie en luister naar verhalen van anderen zonder te oordelen. 

Ondanks anticonceptie toch zwanger?

"Je weet toch hoe het werkt?! Heb je geen anticonceptie gebruikt?!"

Onbedoelde zwangerschap komt ook voor bij vrouwen die anticonceptie gebruiken. Anticonceptiegebruik is enorm belangrijk om zwangerschap te voorkomen. Geen enkel anticonceptiemiddel is echter 100% betrouwbaar, ook niet bij perfect gebruik. Het gebruik van anticonceptie is enorm belangrijk maar het sluit onbedoelde zwangerschap niet uit.  

Anne: Ik moest die dag ongesteld worden, maar werd het niet. Voor de zekerheid deed ik een zwangerschapstest. Ik was opgelucht toen die negatief bleek. Op woensdag deed ik weer een test, maar ik wist de uitslag al. Ik was zwanger.

Moos raakte onbedoeld zwanger

Moos was onbedoeld zwanger - 1 op de 5 vrouwen raakt onbedoeld zwanger | Fiom

Ben jij onbedoeld zwanger? 

Lees de informatie op 'Zwanger, wat nu?' of meld je aan voor onze gratis online keuze-oefeningen. Wil je liever een face-to-face gesprek? Dat kan ook. Neem contact met ons op: 088 126 49 00. We verwijzen je dan door naar een gespecialiseerde hulpverlener bij jou in de buurt voor een gratis keuzehulpgesprek. Dit kan ook anoniem.

Aanmelden  

Om gebruik te kunnen maken van de online keuze-oefeningen in 'Zwanger, wat nu?', moet je eerst een account aanmaken.

Aanmelden Zwanger, wat nu?

Waarom moet ik een naam en e-mailadres invullen? 

De oefeningen bevinden zich in een beveiligde, persoonlijke omgeving, die alleen voor jou toegankelijk is. Dit is de reden waarom we een gebruikersnaam, e-mailadres en wachtwoord van je vragen. Doordat je werkt in een persoonlijke omgeving, kan alles wat jij daar doet, bewaard worden. Zo kun je op een later moment verder met waar je gebleven was. Hierdoor is het ook mogelijk om later nog eens terug te kijken, hoe en waarom je tot een bepaalde keuze bent gekomen.