Als huisarts, praktijkondersteuner of huisartsassistente speel je een belangrijke rol in het keuzeproces van onbedoeld zwangere vrouwen* (en hun partner). Op deze pagina vind je meer informatie en praktische handvatten over hoe jij iemand kan begeleiden bij het maken van een weloverwogen keuze in geval van een onbedoelde zwangerschap. Deze informatie is ontwikkeld op basis van onderzoek en praktijkervaring. 

* En alle personen die zwanger kunnen worden

80% van de vrouwen bespreekt een onbedoelde zwangerschap met de huisarts

Informatie over een onbedoelde zwangerschap voor huisartsen.jpg

Ondersteuning voor de huisarts

Leidraad huisartsen.jpg

Begeleiding bij een onbedoelde zwangerschap

Deze leidraad biedt ondersteuning en belicht belangrijke stappen die nodig zijn bij het begeleiden van ongewenst zwangere vrouwen. 

Bekijk de leidraad

Download ook onze flyer met daarin de do's en don'ts en een overzicht welke keuzeopties er zijn.

Download de flyer

Webinar van de maand

Abortuspil bij de huisarts en de e-learning Onbedoelde zwangerschap in de huisartsenpraktijk

Wanneer de patiënt kiest voor medicamenteuze abortus is het mogelijk de behandeling als huisarts zelf uit te voeren. Deze zorg valt niet onder de basiszorg, maar wordt vergoed vanuit een aanvullende regeling. Het is aan een huisarts zelf om te bepalen of hij of zij de behandeling gaat aanbieden. 
Voor het uitvoeren van de medicamenteuze abortus ben je als huisarts wettelijk verplicht een scholing te volgen. Deze gratis scholing ‘Onbedoelde Zwangerschap in de huisartsenpraktijk’ biedt praktische handvatten en bestaat uit 3 modules: 1) keuzehulp, 2) medicamenteuze abortus, 3) nazorg. Een vierde module over preventie van (herhaalde) onbedoelde zwangerschap is optioneel. 

  • Module Keuzehulp
    geaccrediteerd voor 1,5 punt
  • Medicamenteuze abortus
    geaccrediteerd voor 0,5 punt
  • Module Nazorg
    geaccrediteerd voor 1,5 punt
  • Module Preventie van herhaalde onbedoelde zwangerschap 
    geaccrediteerd voor 1,5 punt

Voor meer informatie over medicamenteuze abortus en de toolkit voor huisartsen en apothekers verwijzen wij naar:

NHG-Expertgroep Seksuele Gezondheid – toolkit 

KNMP - dossier 

Meer informatie

Webinar ongewenste zwangerschap voor zorgprofessionals.jpg

Webinar Onbedoelde zwangerschap voor zorgprofessionals

Webinar voor zorgprofessionals over essentiële elementen in de begeleiding van onbedoeld zwangere vrouwen die gaan bevallen.

Meer informatie

Het keuzeproces

Als huisarts krijg je in je praktijk mogelijk een paar keer per jaar met een onbedoelde zwangerschap te maken. Het keuzeproces en de periode erna kan zeer ingrijpend zijn voor de onbedoeld zwangere vrouw. Het is daarom belangrijk om de vrouw (en partner) zo zorgvuldig mogelijk te begeleiden in het keuzeproces. Een onbedoeld zwangere vrouw heeft 4 keuzes: 

  • Zelf opvoeden
  • Abortus
  • Pleegzorg
  • Afstand ter adoptie

     

De 4 keuzemogelijkheden

Als je patiënt zwanger is en twijfels voelt, heeft ze een aantal mogelijkheden. Als je patiënt zich goed voorbereidt kan dat helpend zijn bij het maken van een weloverwogen keuze. 

Zelf opvoeden - Wat kun je verwachten bij zelf opvoeden.jpg

Zelf opvoeden

Als je patiënt ervoor kiest om de zwangerschap uit te dragen en het kind zelf op te voeden, dan hoeft ze er niet alleen voor te staan. Er zijn organisaties die haar kunnen helpen. Bijvoorbeeld het Centrum voor Jeugd en Gezin bij de vrouw in de buurt. Daar zit ook het consultatiebureau.  

Meer over zelf opvoeden

Abortus - Kiezen voor abortus.jpg

Abortus

De onbedoeld zwangere vrouw kan kiezen voor een abortusbehandeling. De behandelmogelijkheden zijn afhankelijk van de duur van haar zwangerschap en of ze zelf mag beslissen op haar leeftijd.

Meer over abortus

Pleegzorg - Pleegplaatsing.jpg

Pleegplaatsing

Verwacht je dat je patiënt niet (direct) alleen of samen de opvoeding aan kan? Dan is pleegzorg misschien een optie. Pleegzorg betekent dat je patiënt ouder blijft, maar dat het kind (tijdelijk) in een ander gezin gaat wonen. 

Meer over pleegplaatsing

Afstand ter adoptie - Afstand ter adoptie.jpg

Afstand ter adoptie

Je patiënt heeft de mogelijkheid de zwangerschap uit te dragen en het kind na de geboorte af te staan ter adoptie. Ze draagt haar kind dan in feite over aan anderen. Bij adoptie worden de juridische banden tussen de vrouw en haar partner en het kind definitief verbroken waardoor de vrouw geen ouderlijke rechten meer heeft.

Meer over afstand ter adoptie 

Infopuntonbedoeldzwanger.png

Infopunt Onbedoeld zwanger

Veel vrouwen die onbedoeld zwanger raken, vinden het lastig om een keuze te maken. Zij twijfelen over wat ze moeten doen. Welke keuze ze ook maakt, ze staat er niet alleen voor. Je patiënt kan ervoor kiezen met iemand te praten die gespecialiseerd is in het begeleiden van vrouwen en mannen die een keuze moeten maken over hun onbedoelde zwangerschap. Op infopuntonbedoeldzwanger.nl vind je meer informatie. 

Naar het Infopunt

Fiom onbedoeld zwanger routekaart-2023-1.png

Routekaart: het proces van een ongewenste zwangerschap

Als je patiënt ongewenst zwanger is komt er veel op haar af. Het is dan fijn om precies te weten bij welke stappen je haar kunt begeleiden en waar je terecht kunt. We hebben een routekaart ontwikkeld die dit visueel uitlegt. 

Bekijk de routekaart

Het gaat bij een onbedoelde zwangerschap niet om de diagnose, maar om het begrijpen van waar de vrouw zich bevindt in het keuzeproces en daarin steun bieden

Online hulpverlening

Fiom biedt twee gratis online modules aan die mensen kunnen helpen bij een ongewenste zwangerschap. De module 'Zwanger, wat nu' helpt de vrouw en/of partner bij het keuzeproces en de module 'Abortusverwerking' helpt bij de verwerking van een abortus. Ook deze module is er voor de vrouw en haar (ex)partner.

Ervaringspanel.jpg

Ervaringspanel voor zorgprofessionals

Het ervaringspanel is een groep mensen die periodiek vragen beantwoordt over het thema onbedoelde zwangerschap. Je bepaalt op basis van je ervaringskennis of vakkennis zelf over welke thema's je mee wilt denken. Deze thema's zijn ongewenste zwangerschap, abortus, een (voornemen tot) afstand ter adoptie, pleegzorg en zorgprofessionals. Wil je meedenken? Graag!

Meer informatie

Onderzoek

Overige onderzoeken.jpg

In de media

Onbedoeld zwanger.jpg

Ongewenst zwanger: 3 op 4 heeft vaste relatie!

Wist je dat meer dan 75% van de onbedoelde zwangerschappen ontstaat binnen een vaste relatie? Het beeld heerst dat onbedoelde en ongewenste zwangerschappen vooral voorkomen bij singles, jonge vrouwen die nog geen kinderen hebben. Toch heeft de grootste groep een vaste partner en vaak ook al een gezin. Deze vrouwen staan voor een lastige keuze die ze vaak samen maken met hun partner. 

Bekijk de campagne

Nadia.jpg

Aflevering Nadia: Abortus maakt mij geen crimineel

Abortus staat in het Wetboek van Strafrecht, tussen zaken als diefstal en mishandeling. Hoort het daar thuis? En draagt dit bij aan een taboe op abortus? 

Bekijk aflevering

Contact

Heb je een vraag? Neem contact met de afdeling Ongewenste Zwangerschap via oz@fiom.nl of bel naar 088-1264990.

NHG-congres.jpg

NHG-Congres 2024

Het NHG-Congres is al jaren een begrip onder de huisartsen. Op vrijdag 15 maart 2024 vond alweer de 62e editie plaats in Den Bosch. Ook Fiom is de afgelopen jaren aanwezig op dit congres en licht daar toe wat we voor de patiënten en voor professionals kunnen betekenen. 

Bekijk het programma