In de praktijk

Boeken kunnen helpen om te praten over de ontstaansgeschiedenis van kinderen. Onderstaand een literatuur overzicht van boeken voor ouders, kleuters, kinderen in de basisschoolleeftijd en pubers. 

Voor ouders

Als je kind is verwekt via sperma- of eiceldonatie kan het best lastig zijn om daarover met je kind in gesprek te komen. Wanneer is het goede moment om erover te beginnen? Hoe sluit je aan bij de leeftijd en de ontwikkeling van je kind? En hoe ga je om met zijn of haar reactie? Om ouders hier bij te helpen, heeft Fiom het boek ‘Beginnen bij het begin’ uitgegeven. Dit boek laat zien hoe je met deze vragen kunt omgaan, met aparte hoofdstukken voor verschillende leeftijdsgroepen en met ervaringen van ouders, kinderen en donoren. 

Begin bij het begin

We zijn een familie na donorconceptie. En nu? Wat houdt ouderschap na donorconceptie in? Hoe vertel je een kind dat je niet de genetische ouder bent? Welke plaats heeft de donor in het gezin? Zowel voor heteroseksuele paren met vruchtbaarheids-problemen als lesbische paren of alleenstaanden kan donorconceptie een manier zijn om een kinderwens te vervullen. Je gezin vormen met de hulp van een eicel-, sperma- of embryodonor gaat echter vaak gepaard met veel vragen en twijfels. Dit boek gaat in op de meest gestelde vragen van (wens)ouders die hun gezin vormden na donorconceptie. 'Anders en toch gewoon. Families na donorconceptie', Astrid Indekeu.

Dit boek is momenteel uitverkocht bij de reguliere verkoopkanalen. Fiom heeft nog een aantal exemplaren beschikbaar. Interesse? Stuur een e-mail

Astrid Indekeu Anders en toch gewoon

Voor single vrouwen die het moederschap overwegen, schreef Barbara Lammerts van Bueren 'Geen partner, wel een kinderwens'. Alleen kiezen voor een kind kan een verantwoorde keuze zijn. Maar het is niet zomaar een keuze: het betekent ook afscheid nemen van de droom om ‘samen’ een gezin te stichten, stilstaan bij wat het voor een kind betekent om geen vader te hebben, en eerlijk kijken naar de praktische invulling van alleenstaand moederschap. In dit boek maak je kennis met alle aspecten, vragen en dilemma's die je tegen kunt komen op de weg naar solomoederschap. 

Boek 'geen partner wel een kinderwens'

Een kind krijgen met hulp van een donor die je kent, dat is voor veel single vrouwen met kinderwens een aantrekkelijk idee. Maar ook spannend en ongemakkelijk. Wie zou er voor jou donor kunnen en willen zijn? Waar moet je afspraken over maken? En wat als het anders uitpakt dan bedoeld?

Hierover schreef Barbara Lammerts van Bueren het boek 'Donor bekend'. Dit boek geeft heldere informatie over voorwaarden en aandachtspunten en over de manier waarop je de donor een rol zou kunnen geven in het leven van je kind. Ook wordt uitgebreid ingegaan op de juridische aspecten rondom donorschap.

donor bekend boek barbara lammerts boek

Voor kleuters

'Een Wereldwondertje' is een serie kinderboeken voor kinderen vanaf circa 3 jaar die in eerste instantie kan worden voorgelezen, maar op latere leeftijd ook makkelijk zelf te lezen is. Het is het verhaal van twee kindjes en beschrijft op een eenvoudige manier hun ontstaan.
Er zijn afzonderlijke boekjes over: KID; KID met 1 of 2 mama’s; IVF; eiceldonatie, KID én eiceldonatie met 2 mama’s. Er zijn ook boekjes in het Engels, Frans en Duits. Het boek is te bestellen via: www.mvscreations.nl.

 een wereldwondertje

Er komt een moment dat je je afvraagt: ‘Hoe vertel ik mijn kind over de donor?’ Om je voor te bereiden op gesprekken hierover is de korte film 'Het Verhaal van Kleine Beer' gemaakt. Je kan er samen met je kind (peuter en kleuter) naar kijken. Het kijken naar Kleine Beer geeft jou en je kind de mogelijkheid op je eigen moment vragen te stellen. De DVD is te bestellen bij Filmatelier La Luna: ouborg@zonnet.nl (o.v.v. I, II of III) I = voor kinderen met een alleenstaande moeder; II = voor kinderen met twee moeders; III = voor kinderen met een moeder en een vader. De prijs is 7,50 euro exclusief verzendkosten. Initiatief van Marja Visser, Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde, AMC.

 Het verhaal van Kleine Beer

Trip woont in het oerwoud. Trip is een coole Toekan. Hij heeft de grootste en mooiste snavel van alle toekans. Trip zijn vriendin heet Tux. Tux is ook een coole toekan. Trip en Tux zijn vrolijke flierefluiters en willen graag een toekan baby. Dat valt niet mee, maar na de nodige avonturen volgt een happy end! 'Trip en Tux' is vooral een vrolijk kinderboek, maar het is ook geschreven om het onderwerp van eicel/sperma donatie bespreekbaar te maken bij jonge kinderen. Voor families met donorkinderen in hun midden, maar ook voor neefjes, nichtjes, vriendjes en vriendinnetjes. 
Trip en Tux. Twee vrolijke toekans. Auteur: Menno Malta. ISBN: 13 9789087593940

 Trip en Tux

Noortje woont samen met haar moeder. In het huis woont ook een kat, een hond en in de tuin lopen kippen. Een vader heeft ze niet, haar moeder werd zwanger van een donor. Noortje wil weten hoe dat zit, hoe komen baby’s in de buik van een moeder en hoe gaat dat dan als je geen papa hebt? Het boekje 'Noortje' legt op eenvoudige wijze uit hoe Noortje's moeder graag een kindje wilde en zwanger werd van een donor. Geschikt voor kinderen vanaf drie tot ongeveer acht jaar oud.
Noortje, dochter van een Bewust Alleenstaande Moeder. Auteur: Simone Scholtens, 2013. ISBN 978-94-91186-16-5

Noortje, dochter van een Bewust Alleenstaande Moeder

Het ‘Receptenboekje hoe baby’s worden gemaakt’ helpt om kinderen te introduceren in de complexe wereld van fertiliteitsbehandelingen. Het ontdoet de problematiek van de taboes waarmee fertiliteitsbehandelingen vaak nog zijn omgeven. Tegenwoordig worden gezinnen op verschillende manieren gevormd. De ene is niet beter dan de ander, ze zijn gewoon verschillend.
Receptenboekje hoe baby’s worden gemaakt. Auteur: Carmen Martinez Jover, 2013. ISBN 978-607-00-6633-7 

Receptenboekje Hoe baby's worden gemaakt

Voor kinderen in de basisschoolleeftijd

'Noortje, over boomstammen en stambomen' gaat over hoe je als kind verwant bent aan je ouders, grootouders, overgrootouders. Wat betekent dit voor een kind van een donor? Hoe ziet dan jouw stamboom eruit? En wat doe je met vaderdag? Ze gaat al naar groep drie en lijkt goed in haar vel te zitten. Het boek biedt de mogelijkheid om door te praten naar aanleiding van de ‘praat-vragen’ achter in het boek. Ook is er ruimte om je eigen stamboom in te vullen. 
Noortje, over boomstammen en stambomen. Auteur: Simone Scholtens. ISBN 978-94-92185-01-3. Vanaf 3 tot ongeveer 8 jaar.

 

Noortje, over boomstammen en stambomen

'Een wijzer wondertje' is een boekje speciaal voor donorkinderen in de leeftijd van 6 tot en met 11 jaar. Het is een vervolg op het boekje: 'Een wereldwondertje KID'. Dit verhaal gaat verder in de uitleg over de rol van het donorzaadje en gaat in op de vraag “Is de donor dan eigenlijk ook een soort van papa van mij?” Mede dankzij de harde kaft kunnen kinderen het boekje zelf kunnen lezen. Ook is er een pagina om zelf vragen op te schrijven voor papa en/of mama. 
Een wijzer wondertje, Auteur: Mireille van Seggelen. Te bestellen bij: www.mvscreations.nl

Een wijzer wondertje. Literatuur donorconceptie

Met behulp van twaalf eenvoudige, paginagrote tekeningen in kleur met bijbehorende teksten biedt 'Ha, die Papa!' aan ouders de gelegenheid om in begrijpelijke taal duidelijk te maken dat een kind met behulp van KID is geboren. Het kan worden gebruikt in verschillende situaties (thuis en op school) waarbij persoonlijke aanpassing van de tekst door de volwassene mogelijk is. Vanaf ca. 4 tot 6 jaar om samen te lezen. Auteur: Patricia van Amsterdam. Uitgeverij: www.jouwboek.nl. ISBN: 9789087590703 

Ha, die papa (een kinderboekje over KID)

Voor pubers

In Echt Emma gaat het over een 15 jarige meisje uit Nederland. Het leven is soms best ingewikkeld. Emma maakt het uit met Ben, maar vraagt zich meteen af of dat wel zo een goed idee was. Thuis heeft ze ook problemen met haar ouders en ook op school gaat het niet al te best. Dan vertelt haar moeder dat haar vader niet haar échte vader is. Hoe moet ze hier nu weer mee omgaan?
Echt Emma. Auteur: Caja Cazemier, 2009. ISBN 978-90-216-6756-0

Echt Emma

Emma is bijna 16 als ze er achter komt dat ze via kunstmatige inseminatie is verwekt. Ze voelt zich verraden door haar ouders, die dat tot nu toe verzwegen hadden en heeft moeite met haar identiteit ten opzichte van haar (niet-biologische) vader en haar half broer en zus (kinderen uit een eerder huwelijk van haar vader). Ze loopt weg (en komt weer terug naar huis) en gaat op zoek naar de identiteit van de donor; uiteindelijk kan ze met hulp van de mensen om haar heen toch een nieuwe inhoud vinden voor de band met haar vader en familie. Vanaf ca. 12 jaar. 'KID Kind'Auteur: Caja Cazemier. Uitgeverij: van Holkema & Warendorf, 2001. ISBN: 9789026993985.

Caja Cazemier Kid Kind

In 'Op zoek naar mijn vader' laat Linda Sprado, zelf een donorkind, jongeren aan het woord over hun zoektocht naar hun vader. Hoe goed hun relatie met hun moeder en/of stiefvader ook is, ze willen allemaal graag meer weten over hun biologische vader en/of over halfbroers en –zussen. De geïnterviewden beschrijven hoe het voelt als de puzzel niet compleet is en hoe dat invloed op hun leven heeft en heeft gehad. Auteur: Linda Sprado-Pols. Uitgever: Elikser BV. ISBN: 9789089543554 

 Op zoek naar mijn vader

Interview met Fiom hulpverlener Fred Gundlach

Vol verwachting op zoek naar je donor. Fred Gundlach is hulpverlener bij Fiom en begeleidt onder andere mensen die op zoek zijn naar hun donor. In een interview vertelt hij over het zoekproces van donorkinderen en donoren naar biologische familie via de KID-DNA Databank.

Fred Gundlach, hulpverlener Fiom