De website van MyHeritage is de algemene ingang voor informatie over DNA en stamboom(onderzoek).

Primaire doel
Met MyHeritage is het mogelijk je DNA te onderzoeken om je familie te vinden. Je kunt er ook een eigen stamboom maken.
MyHeritage werd in 2003 opgericht door de familiegeschiedkundige Gilad Japhet, CEO van MyHeritage, en heeft zo’n 1,2 miljoen testers.
Het laboratorium is gevestigd in Texas (VS)
Kosten
- Je kunt je gratis aanmelden voor een stamboom tot 250 personen.
- Het kost 72,60 euro per jaar voor een stamboom tot 2500 personen.
- De kosten voor DNA-onderzoek zijn 69 euro. Hier komt 6 euro voor een standaard verzending van het DNA-kit bij.
Meer informatie over de prijzen en premium-accounts

Werkwijze
- Je maakt online een gratis account aan op MyHeritage.
- Je bestelt een DNA-kit online en ontvangt deze kit thuis.
- Je neemt je wangslijm af en stuurt het DNA-monster terug in de bijgevoegde envelop.
- Het monster wordt in het laboratorium van MyHeritage geanalyseerd.
- Het resultaat kun je na drie tot vier weken nadat het monster in het laboratorium is ontvangen, online bekijken in jouw account.
- Als je een match hebt, kun je online via je account contact opnemen.
MyHeritage vergelijkt jouw DNA-gegevens met die van andere testers bij MyHeritage. Ze identificeren gedeelde genetische structuren die op een familierelatie kunnen duiden. Hoe hoger het percentage DNA dat je deelt met een ander persoon, hoe dichterbij de familierelatie is. Als je jouw DNA bij MyHeritage test, krijg je toegang tot DNA-matches met anderen die ook bij MyHeritage getest hebben.
MyHeritage heeft ondersteunende filmpjes over hoe je wangslijm moet verzamelen en biedt Nederlandse uitleg. Daar vind je ook een filmpje over hoe ze data uit jouw wangslijm halen en opslaan in hun databank.
Techniek en DNA
Gebruikte techniek
De DNA-kit van MyHeritage is een autosomale DNA-test. Deze is ontwikkeld om familieleden te ontdekken middels DNA-matches. Lees de veelgestelde vragen over een DNA-test.
DNA-matching
Alles over matchen met anderen is te vinden in het helpcentrum van MyHeritage.
MyHeritage biedt sinds juli 2018 een nieuw filtersysteem aan voor DNA-matches. Het nieuwe filtersysteem biedt uitkomst in het beheren en begrijpen van matches. Door het toepassen van filters kun je steeds een deelverzameling van de DNA-matches bekijken. Alle klanten die een MyHeritage DNA-test hebben gedaan of DNA van een andere aanbieder geüpload hebben kunnen gebruik maken van het nieuwe filtersysteem voor DNA-matches.
Doorlooptijd
De resultaten zijn beschikbaar ongeveer drie tot vier weken nadat de DNA-kit in het laboratorium van MyHeritage is ontvangen. Je ontvangt een e-mail van MyHeritage op het moment dat je resultaten online in te zien zijn.
Hoe wordt DNA verzameld?
Je ontvangt twee wattenstaafjes waarmee je cellen uit de binnenkant van je wang(slijmvlies) schraapt. Dit doe je 45 seconden lang. De wattenstaafjes stop je in een flacon en stuur je naar het laboratorium in Texas voor analyse.
Onbewerkte DNA gegevens downloaden en uploaden
Je kunt de onbewerkte DNA-gegevens van Family Tree DNA, Ancestry, 23andMe en WeGene uploaden naar MyHeritage. De data van MyHeritage is up te loaden naar Living DNA.
Wil je MyHeritage data downloaden en uploaden naar GedMatch? Bekijk dan deze video met uitleg.
Privacy
Bij MyHeritage heb jij als enige toegang tot jouw onbewerkte DNA-gegevens en resultaten. MyHeritage geeft aan jouw persoonlijke gegevens nooit te delen met derden. Ook kun je op elk moment jouw gegevens verwijderen.
MyHeritage gebruikt gegevens voor onderzoek (zonder naam en contactgegevens) alleen na expliciete toestemming van de klant. Meer informatie over privacy bij MyHeritage.
En verder
- MyHeritage deelt succesverhalen.
- MyHeritage houdt een blog bij. Ze geven uitleg over hun DNA-techniek in een blog en geven uitleg over definities van woorden.
- Bezoek de community van MyHeritage.
- Voor vragen kun je terecht bij het helpcentrum of het stamboom-helpcentrum.
Stamboomonderzoek
Bij MyHeritage kun je stamboomonderzoek doen. De resultaten van dit onderzoek kun je koppelen aan je DNA-onderzoek. Voor het zoeken in stambomen van anderen heb je een betaald abonnement nodig.