Veel donorkinderen plaatsen hun DNA-profiel in zo veel mogelijk DNA-databanken. Daardoor vergroten ze de kans dat ze gevonden worden en zelf verwanten vinden. Je kunt daarvoor gebruik maken van een kopie (ookwel 'download' genoemd) van jouw onbewerkte DNA-gegevens (raw data) bij een DNA-databank en deze uploaden naar andere DNA-databanken. Voor geadopteerden is de keuze voor een DNA-databank meer afhankelijk van het herkomstland.

Als je je in alle DNA-databanken wil inschrijven, kun je bijvoorbeeld beginnen bij Ancestry. Vanuit Ancestry kun je namelijk jouw (onbewerkte DNA-)gegevens gratis downloaden en uploaden naar Family Tree DNA, MyHeritage en Living DNA. Living DNA gaat in het najaar van 2018 het matchen van verwanten en een stamboomreconstructie (zonder dat hier stamboomonderzoek van de gebruiker voor nodig is) mogelijk maken. Ancestry is de grootste DNA-databank met meer dan 10 miljoen testers. 

Eventueel schrijf je je dan nog apart in bij 23andMe, want hier kun je geen data van andere DNA-databanken in uploaden. Vanaf 23andMe kun je wel jouw gegevens uploaden naar Family Tree DNA, MyHeritage en Living DNA. En vanaf Family Tree DNA kun je jouw onbewerkte DNA-gegevens uploaden naar MyHeritage en Living DNA. 

Ook kun je jouw data onderbrengen bij GEDmatch, hier kun je data van Ancestry, Family Tree DNA, MyHeritage, Living DNA en 23andMe uploaden. 

Als je geadopteerd bent kan de inschrijving afhankelijk zijn van je herkomstland en dus de geografische focus van de DNA-databank. Bij een aantal herkomstlanden wordt specifiek gebruik gemaakt van een DNA-databank.

Diverse databanken hebben soms een kortingsactie, zoals met Vaderdag, waardoor de inschrijving goedkoper is. Hou hiervoor de websites van de databanken in de gaten.

Meer informatie over de betrouwbaarheid en privacy van DNA-databanken. 

Biologische familie vinden die niet op zoek zijn naar verwanten

Na inschrijving kun je gematcht worden met anderen die misschien niet op de hoogte zijn dat zij via een donor verwekt zijn. Of dat zij een ter adoptie afgestane broer of zus hebben. Zij hebben bijvoorbeeld zich ingeschreven in een DNA-databank om meer te weten te komen over hun ‘algemene’ afkomst. En door het vergelijken van stambomen is het mogelijk om biologische familieleden te vinden die niet ingeschreven staan in een internationale DNA-databank, en mogelijk niet op zoek zijn naar hun verwanten. Het is goed om hier rekening mee te houden, ook bij het contactleggen.  

Uploaden van jouw DNA-data naar GEDmatch

GEDmatch is een door vrijwilligers en wetenschappers opgezet programma en website om gratis data uit diverse DNA-databanken te vergelijken. Als je in één DNA-databank bent ingeschreven, kun je deze gedownloade data in GEDmatch vergelijken met data van andere testers die bij andere internationale DNA-databanken zijn ingeschreven. De Fiom KID-DNA Databank valt hier niet onder. Om GEDmatch te gebruiken, moet je veel van genealogie afweten. Dit programma biedt veel aan rondom zelf uitzoeken van matches en er wordt veel DNA-terminologie gebruikt. Als je in de meeste internationale DNA-databanken bent ingeschreven, en onderling data hebt geupload, dan is het niet nodig om in GEDmatch in te schrijven om zo verschillende data met elkaar te vergelijken. Het is aanvullend.

dna-gedmatch-tranfser-donorkind-geadopteerde-zoeken-familie-fiom

Bron: Genie1

Meer informatie