Op deze pagina vind je basisinformatie over en van internationale DNA-databanken. Waar kun je je inschrijven? En wat als je als geadopteerde op zoek wil via een DNA-databank? 

Informatie over internationale DNA-databanken

Fiom KID-DNA Databank

In de Fiom KID-DNA Databank zijn (anonieme) donorenen donorkinderen ingeschreven en aan de hand van DNA-profielen worden zij aan elkaar gematcht. 

Lees verder over de Fiom KID-DNA Databank

Begeleiding?

Wil je dat Fiom meedenkt bij een vraag, neem dan contact met ons op. 

Donorkind en zoeken naar familie via DNA-databanken

Veel donorkinderen plaatsen hun DNA-profiel in zo veel mogelijk DNA-databanken. Daardoor vergroten ze de kans dat ze gevonden worden en zelf verwanten vinden. Je kunt daarvoor gebruik maken van een kopie (ookwel 'download' genoemd) van jouw onbewerkte DNA-gegevens (raw data) bij een DNA-databank en deze uploaden naar andere DNA-databanken. Voor geadopteerden is de keuze voor een DNA-databank meer afhankelijk van het herkomstland.

Als je je in alle DNA-databanken wil inschrijven, kun je bijvoorbeeld beginnen bij Ancestry. Vanuit Ancestry kun je namelijk jouw (onbewerkte DNA-)gegevens gratis downloaden en uploaden naar FamilyTreeDNAMyHeritage en Living DNA. Living DNA gaat in het najaar van 2018 het matchen van verwanten en een stamboomreconstructie (zonder dat hier stamboomonderzoek van de gebruiker voor nodig is) mogelijk maken. Ancestry is de grootste DNA-databank met meer dan 10 miljoen testers. 

Eventueel schrijf je je dan nog apart in bij 23andMe, want hier kun je geen data van andere DNA-databanken in uploaden. Vanaf 23andMe kun je wel jouw gegevens uploaden naar Family Tree DNA, MyHeritage en Living DNA. En vanaf Family Tree DNA kun je jouw onbewerkte DNA-gegevens uploaden naar MyHeritage en Living DNA. 

Ook kun je jouw data onderbrengen bij GEDmatch, hier kun je data van Ancestry, Family Tree DNA, MyHeritage, Living DNA en 23andMe uploaden. 

Diverse databanken hebben soms een kortingsactie, zoals met Vaderdag, waardoor de inschrijving goedkoper is. Hou hiervoor de websites van de databanken in de gaten. Stichting Donorkind heeft een kortingscode voor donorkinderen om zich in te schrijven bij Family Tree DNA. 

Meer informatie over de betrouwbaarheid en privacy van DNA-databanken

Geadopteerd en zoeken via DNA-databanken

Als je geadopteerd bent kun je je in verschillende DNA-databanken inschrijven. Bij een aantal herkomstlanden wordt specifiek gebruik gemaakt van een DNA-databank. Daarover vind je meer informatie op deze pagina.

Herkomstland China

Veel Chinees geadopteerden zoeken via 23andMe. Meer informatie is te vinden op de website van China Roots Zoeken en DNAConnect.

Herkomstland Colombia

Voor Colombiaans geadopteerden is Plan Angel een samenwerking aangegaan met Family Tree DNA.  

Herkomstland Sri Lanka

Stichting Sri Lanka-DNA helpt Sri Lankaanse moeders om hun kind te zoeken die zij afgestaan hebben ter adoptie. Via DNA-onderzoek tonen zij verwantschap aan onder Sri Lankaanse geadopteerden én Sri Lankaanse moeders die hun kind zoeken. Naast informatie op de website kun je ook kijken op hun Facebookpagina. Je vindt hier onder andere informatie over de werkwijze van deze organisatie.

Ken je nog meer projecten van geadopteerden rondom DNA-databanken? Geef je tip door! 

Wil je dat Fiom meedenkt bij een vraag, neem dan contact met ons op. 

Meer blogs, websites en community's over DNA

Zoeken zonder de hulp van DNA? 

Wil je zonder de hulp van DNA zoeken naar jouw biologische familie in jouw land van herkomst? Fiom doet zoekacties in verschillende landen, meer informatie daarover op de pagina Geadopteerd en op zoek

Uploaden van jouw DNA-data naar GEDmatch

GEDmatch is een door vrijwilligers en wetenschappers opgezet programma en website om gratis data uit diverse DNA-databanken te vergelijken. Als je in één DNA-databank bent ingeschreven, kun je deze gedownloade data in GEDmatch vergelijken met data van andere testers die bij andere internationale DNA-databanken zijn ingeschreven. De Fiom KID-DNA Databank valt hier niet onder. Om GEDmatch te gebruiken, moet je veel van genealogie afweten. Dit programma biedt veel aan rondom zelf uitzoeken van matches en er wordt veel DNA-terminologie gebruikt. Als je in de meeste internationale DNA-databanken bent ingeschreven, en onderling data hebt geupload, dan is het niet nodig om in GEDmatch in te schrijven om zo verschillende data met elkaar te vergelijken. Het is aanvullend.

Biologische familie vinden die niet op zoek zijn naar verwanten

Je kunt gematcht worden met anderen die misschien niet op de hoogte zijn dat zij via een donor verwekt zijn. Of dat zij een ter adoptie afgestane broer of zus hebben. Zij hebben bijvoorbeeld zich ingeschreven in een DNA-databank om meer te weten te komen over hun ‘algemene’ afkomst. En door het vergelijken van stambomen is het mogelijk om biologische familieleden te vinden die niet ingeschreven staan in een internationale DNA-databank, en mogelijk niet op zoek zijn naar hun verwanten. Het is goed om hier rekening mee te houden, ook bij het contactleggen.

Begeleidingsvraag? 

Wil je dat Fiom meedenkt bij een vraag, neem dan contact met ons op. Daarnaast kan een Fiom-hulpverlener met jou meekijken welke ondersteuning nodig is en je doorverwijzen. Meer informatie over begeleiding en waar je terecht kunt. 

Informatie over meest gebruikte DNA-databanken

Wij doen er alles aan om de informatie op onze website actueel en juist te houden, meer informatie hierover in onze disclaimer. De informatie op deze pagina is grotendeels afkomstig van de websites van de internationale DNA-databanken. Fiom werkt met de grootste zorgvuldigheid aan het up-to-date houden van de informatie. Mocht er onverhoopt toch een fout of achterhaalde informatie staan, neem dan contact met ons op. De informatie op deze pagina’s bevatten hyperlinks naar websites van andere organisaties. Fiom is niet verantwoordelijk voor de inhoud van externe websites en de manier waarop deze websites met persoonsgegevens omgaan.