Informatie over Ancestry (ook wel AncestryDNA) is te vinden op hun websites Ancestry.com en Ancestry.com/dna. Een gedeelte van de site is beschikbaar in het Nederlands.

Ancestry

Primaire doel

Ancestry helpt je om je familiegeschiedenis te achterhalen door middel van het maken van een stamboom. Daarnaast is het mogelijk om met behulp van DNA-onderzoek verwanten op te sporen, om zo je genetische afkomst na te gaan en je te helpen nieuwe familierelatie te ontdekken. Inmiddels hebben meer dan 10 miljoen mensen een Ancestry-DNA-test gedaan. 

Het hoofdkantoor van Ancestry is gevestigd in Sandy, Utah (VS).  

Kosten

De kosten voor DNA-onderzoek (het aanschaffen van de testkit en het laten doen van het onderzoek) is €99 exclusief verzendkosten. Er zijn regelmatig acties. Deze zijn te vinden op een speciale discountpagina.

De verzendkosten zijn $9,95 voor het opsturen van de eerste set. Wil je daarna nog meer opsturen? Dan kost het $4,95. 

Je kunt de zending versnellen. Dit brengt extra kosten met zich mee.

Je volgt je DNA-kit via je eigen DNA-startpagina. Hiervoor log je in op je account en klik je op het tabblad DNA bovenaan de pagina.

Werkwijze

Ancestry werkt als volgt: 

  1. Je bestelt je DNA-kit online.
  2. Je ontvangt je pakketje binnen enkele dagen thuis.
  3. Je activeert je kit online.
  4. Je stuurt je speekselmonster terug naar het laboratorium van Ancestry. Je maakt hierbij gebruik van het gefrankeerde pakketje.
  5. Hierna wordt je DNA verwerkt.
  6. Per mail worden vervolgens de resultaten met je gedeeld. Je resultaten zijn ook online beschikbaar op je eigen Ancestry account.
  7. Zodra je DNA-sample binnen is bij Ancestry kun je online zien in welke fase de testresultaten zijn en wanneer je de uitslag kan verwachten.
  8. Als je een match hebt kun je online via je account contact opnemen.

Bekijk de instructievideo. 

Techniek en DNA

Gebruikte techniek

Ancestry werkt met een autosomale DNA-test. Zie voor meer informatie de algemene uitleg over DNA-terminologie of bekijk de uitleg van Genie1.com.  

DNA-matching

De Ancestry-DNA-test analyseert jouw volledige genoom - alle 23 paren chromosomen - in tegenstelling tot alleen het Y-chromosoom of mitochondriaal DNA. Zowel mannen als vrouwen kunnen de test doen. Hierdoor beperken de resultaten zich niet tot alleen de directe moederlijke of vaderlijke lijnen. Met behulp van autosomaal onderzoek bestudeert Ancestry meer dan 700.000 locaties in jouw DNA.

Alleen mannen kunnen de Y-test doen, om zo de mannelijke lijn in hun familie te volgen. De Y-testen zijn over het algemeen duurder. 

Doorlooptijd

Het duurt gemiddeld zes tot acht weken voordat je resultaten zijn verwerkt.

Hoe wordt DNA verzameld?

Ancestry heeft een filmpje waarin uitgelegd wordt hoe je je speeksel verzameld en terugstuurt. Ook leggen zij in een filmpje uit hoe je je account kunt activeren

Onbewerkte DNA gegevens downloaden en uploaden

De onbewerkte DNA-data van Ancestry kun je downloaden en uploaden naar MyHeritage, Family Tree DNA en Living DNA. Bij Ancestry kun je data van andere DNA-databanken niet uploaden. 

Bekijk de video van Ancestry waarin zij uitleggen hoe je je gegevens kunt uploaden naar GEDmatch.

Privacy

Ancestry vindt privacy belangrijk. Zij geven aan te voldoen aan de binnen de sector geldende beveiligingsprocedures voor het bewaren van DNA-monsters, DNA-testresultaten en andere persoonlijke gegevens die met hen zijn gedeeld. Zij slaan jouw DNA-testresultaten en DNA-monster op zonder naam of andere algemene informatie die je kunt herleiden tot jou persoonlijk. Je bent zelf eigenaar van je DNA-gegevens en je kan op elk moment je ruwe DNA-gegevens downloaden of hen vragen je DNA-testresultaten te verwijderen.

Details zijn te lezen in de privacyverklaring van Ancestry. Jouw naam of andere algemene informatie die jou persoonlijk identificeert en die is gekoppeld aan jouw genetische gegevens worden niet met derden gedeeld. Behalve wanneer dit wettelijk is verplicht of met jouw expliciete toestemming. 

Veelgestelde vragen over privacy bij Ancestry 

Meer informatie over privacy en betrouwbaarheid

Blog, Community en social media

  • Deze blog geeft een kijkje achter de schermen bij de mensen van Ancestry.
  • Community van Ancestry

Helpcentrum

In het supportcentrum van Ancestry vind je antwoorden op veelgestelde vragen en uitleg over DNA, stambomen en meer.  

Stamboomonderzoek

Stamboomonderzoek is mogelijk. Je kunt je stamboom koppelen aan je DNA-resultaten. Bij jouw instellingen klik je op 'Family Tree Linking'. Op dit moment is het mogelijk om één stamboom te koppelen aan je DNA-resultaten. Meer informatie over de mogelijkheden van stamboomonderzoek.

Als je in stambomen van anderen wilt zoeken moet je een betaald abonnement afsluiten. Wanneer iemand een stamboom heeft afgeschermd, moet je toestemming vragen om in een stamboom te kunnen kijken. 

Het CBG biedt ondersteuning in het maken van een stamboom. Hier kun je terecht voor meer informatie.