Meer informatie over de internationale DNA-databank 23andMe vind je op hun website. 

23andMe

Primaire doel

23andMe is hoofdzakelijk gericht op: 

 • Gezondheidsrapporten en medische rapporten 
 • Genealogie
 • Jouw persoonlijke afkomst en zoeken naar verwanten 

23andMe is opgericht in 2006 en gevestigd in Mountain View, Californië (VS). De 23andMe DNA-databank heeft wereldwijd meer dan vijf miljoen testers. Zij gebruiken 23andMe voornamelijk voor het opvragen van gezondheidsrapporten. Niet alle testers zijn dus geïnteresseerd in het zoeken naar DNA-verwanten. Naarmate 23andMe blijft groeien, ga je als klant bij 23andMe steeds meer nieuwe verwanten/familieleden vinden. 

Kosten

Bij 23andMe kun je kiezen uit de volgende pakketten:

 1. Afkomstpakket (basispakket): 99 Dollar. De dienst die 23andMe gebruikt heet: DNA Relative Finder (vertaling: DNA familie zoeker). 
 2. Gezondheids- en Afkomstpakket: 199 Dollar.  

Met beide pakketten kun je via de 23andMe-databank zoeken naar en contact leggen met personen die DNA met jou delen. In beide pakketten heb je toegang tot jouw onbewerkte gegevens. Het Gezondheids- + Afkomstpakket biedt daarnaast ook informatie over je algemene en genetische gezondheid en over ziektes. 

Heb je eerst het basispakket gekocht en wil je daarna upgraden naar het Gezondheidspakket? Dat kan. De kosten hiervoor zijn 125 Dollar. Om te upgraden log je in op jouw 23andMe-account en ga je naar de instellingen.  

Meer informatie over de twee pakketten en de meest recente prijzen. 

23andMe verzendt de pakketten naar Nederland en naar veel andere landen.

Als je het pakket standaard laat verzenden, is het binnen vijf tot acht werkdagen vanaf de datum van verzending bij je thuis. Bij express verzending ontvang je het binnen twee tot drie werkdagen na verzending. Meer informatie over de verzendopties.

Werkwijze

De werkwijze van 23andMe is als volgt:

 1. Je koopt het Afkomstpakket of het Gezondheids- en Afkomstpakket.
 2. Je ontvangt de speeksel-verzamelkit en registreert de streepjescode van het buisje in jouw account, zodat 23andMe jouw gegevens aan het te versturen DNA-monster kan koppelen. Meer informatie op over het proces en de DNA-kit op de website van 23andMe. Collection Kit 23andMe
 3. Je spuugt in het buisje om een DNA-monster te verzamelen. 
 4. Je stuurt het pakket met DNA-monster terug naar 23andMe via de meegeleverde verpakking.
 5. Het laboratorium ontvangt jouw DNA-monster en DNA wordt uit de cellen van jouw speeksel gehaald totdat het laboratorium een ‘genotype’ heeft.
 6. Het resultaat kun je vervolgens binnen zes tot acht weken in jouw online account bekijken. 
 7. Tussentijds kun je de voortgang bekijken.

Je ontvangt een rapport waarin je kunt zien met hoeveel DNA-verwanten je wereldwijd gematcht bent. Je kunt gebruik maken van het hulpmiddel ‘DNA Relatives’ van 23andMe om in contact te komen met degene waaraan je verwant bent. 

Techniek en DNA

Gebruikte techniek

23andMe werkt met SNP’s. Meer informatie over SNP’s is te vinden op de algemene pagina over DNA-terminologie. 

DNA-matching

23andMe heeft twee hulpmiddelen (tools) die je kunt gebruiken bij het vinden van matches.  

 1. DNA comparison tool (vertaling: DNA-vergelijkingshulpmiddel). Deze tool laat zien welk DNA je gemeen hebt met een andere 23andMe klant. Op die manier kun je DNA vergelijken met andere familieleden en profielen. 
 2. DNA Relatives tool (vertaling: DNA-familiehulpmiddel). Een interactieve functionaliteit waarbij je jouw verwanten kunt vinden en contact kunt leggen met jouw familie. 

Doorlooptijd

Op de homepage van jouw 23andMe-account wordt de status van jouw pakket weergegeven. Vanaf het moment dat je bestelt tot het moment dat je de resultaten ontvangt. De verwerkingstijd van het DNA-monster is zes tot acht weken nadat het DNA-monster in het laboratorium is ontvangen. Vanaf dat moment kun je resultaten ontvangen. 

Hoe wordt DNA verzameld?

23andMe gebruikt een speeksel-verzamelkit, waarbij je wordt verzocht om jouw speeksel in een buisje op te vangen.

Wil je weten wat er met jouw DNA-monster gebeurt in het laboratorium? Dit laat 23andMe zien op hun website.  

Onbewerkte DNA gegevens downloaden en uploaden

Je kunt de onbewerkte gegevens van 23andMe downloaden. Deze data kun je vervolgens uploaden naar andere internationale DNA-databanken, namelijk: Family Tree DNA, MyHeritage, Living DNA en naar GEDmatch. De onbewerkte gegevens van andere organisaties kun je niet uploaden naar 23andMe. 

23andMe geeft aan dat de onbewerkte gegevens alleen geschikt zijn voor informatiegebruik en bijvoorbeeld niet voor medisch of diagnostisch gebruik. 

Privacy

23andMe voldoet aan de GDPR, de nieuwe gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie. Lees de uitgebreide informatie over privacy op hun website.  

Meer informatie over privacy en betrouwbaarheid

En verder

Stamboomonderzoek

23andMe biedt geen stamboomonderzoek. Het CBG biedt ondersteuning in het maken van een stamboom. Hier kun je terecht voor meer informatie.